IBPS RRB Main Computer Quiz on Hardware & Software: 29th August

Dear Aspirants,

ibps-rrb-computer-quiz

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 29th August 2019 covers the topics Hardware and Software.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW


Q1. The process of checking all the peripheral units by the OS during the time of booting is known as_____
(a) BIOS
(b) POST
(c) BUS
(d) Chkdsk
(e) None of these
S1. Ans.(b)
Sol.
 POST (Power on Self-Test) is a test the computer must complete to verify all hardware is working properly before starting the remainder of the boot process.
Q2.A handheld device that allows you to control your computer without typing instructions from a keyboard is known as_______.  
(a) Tablet
(b) PDA
(c) Mouse
(d) Mike
(e) None of these

S2. Ans.(c)
Sol.
 A mouse is a handheld device that allows you to control your computer without typing the instructions from the keyboard. By using a mouse, you can select icons, open programs, and select, commands, present in a program by moving the pointer.                       
Q3. Which of the following file system used by the operating system to identify the physical locations of a file on the hard drive?
(a)RTOS
(b)GIF
(c)FAT
(d)FTP
(e)SMTP
S3. Ans.(c)
Sol.
A file allocation table (FAT) is a file system developed for hard drives that originally used 12 or 16 bits for each cluster entry into the file allocation table. It is used by the operating system (OS) to manage files on hard drives and other computer systems.
Q4. What is SMPS?
(a) Settled Mode Power Supply
(b) Switch Mode Power Supply
(c) Switch Mode Packet Switch
(d) Supply Mode Packet Switch
(e) Settled Mode Packet Switch
S4. Ans.(b)
Sol.
Switch-mode power supplies (SMPSs) are used in a range of applications as an efficient and effective source of power.
Q5. When a computer is turned on, which of the following is run by BIOS in order to check whether all the hardware components are working properly?
(a) Booting
(b) Warm Booting
(c) Cold Booting
(d) Power on Self-Test
(e) Register
S5. Ans.(d)
Sol.
 When power is turned on, POST (Power-On Self-Test) is the diagnostic testing sequence that a computer’s basic input/output system (or “starting program”) runs to determine if the computer keyboard, random access memory, disk drives, and other hardware are working correctly.
Q6. Which of the following hardware or software designed to guard against unauthorized access to a computer network?
(a) Hacker-proof program.
(b) Firewall.
(c) Hacker-resistant server.
(d) Encryption safe wall.
(e) None of these
S6. Ans.(b)
Sol.
A firewall is either hardware or software, or a combination of both. firewall prevents unauthorized access to or from a private network.
Q7. Which among the following is the first general-purpose electronic computer? 
(a) EDVAC
(b) ADVAC
(c) Mac
(d) IBM-PC
(e) UNIVAC

S7. Ans.(e)
Sol.
 UNIVAC is the first general-purpose electronic computer.
Q8. A device that not only provides surge protection but also furnishes the computer with battery backup power during a power outage is ______  
(a) Battery strip
(b) UPS
(c) Surge strip
(d) USB
(e) Memory
S8. Ans. (b) 
Sol.
 An uninterruptible power supply, also uninterruptible power source, UPS or battery/flywheel backup, is an electrical apparatus that provides emergency power to a load when the input power source or mains power fails.
Q9. What is a bootstrap?
(a) A memory device
(b) A device to support the computer
(c) An error correction technique
(d) A small initialization program to start up a computer
(e) None of the above
S9. Ans.(d)
Sol.
 Bootstrap is the process of starting up a computer. It also refers to the program that initializes the operating system (OS) during start-up.
Q10. Which part of the CPU coordinates all the activities of a computer system? 
(a) Motherboard
(b) Coordination board
(c) Control unit
(d) Arithmetic and logic unit
(e) None of these
S10. Ans.(a)
Sol.
A motherboard is that part of a CPU that coordinates all the activities of a computer system. Various types of hardware are attached to the motherboard to facilitate these activities.



 




Check out Computer Knowledge Videos Here



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF