IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 1st September 2019

| Updated On September 2nd, 2019 at 03:52 pm

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 1st September 2019. This quiz Miscellaneous Quiz.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-2): Choose the word which is SIMILAR in meaning to the word printed in bold below.
Q1.Disparage
(a) Separate
(b) Compare
(c) Refuse
(d) Belittle
(e) None of these.


S1. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).

Q2. Enchant
(a) Raze
(b) Bewitch
(c) Blessed
(d) Entrance
(e) None of these.

S2. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).

Directions (3-4): Choose the word which is OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below.
Q3. Callow
(a) Mature
(b) Oppose
(c) Bustle
(d) Burly
(e) None of these.


S3. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).

Q4. Benign
(a) Benevolent
(b) Malevolent
(c) Blessing
(d) Curse
(e) None of these.

S4. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).

Directions (5-10): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.
Q5. Since the trade war began in 2018; the economy (A) done to the global damage(B)has been surprisingly slight. America has grown (C) healthily and the rest of the world has muddled (D) along.
(a) A-B
(b) A-C
(c) A-D
(d) B-D
(e) None of these.


S5. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a)

Q6. Delhi meet (A) a daunting challenge of cutting (B)pollution level by 65 percent to faces (C)the air standards, an environmental think tank claimed (D)on Friday.
(a) A-B
(b) A-C
(c) B-D
(d) C-D
(e) None of these.


S6. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).

Q7. RBI is sitting on a large amount of reserves (A) capital which it is not using, it is lying (B) in the unproductive (C) of foreign banks and giving (D) us barely any returns.
(a) A-B
(b) B-D
(c) A-C
(d) C-D
(e) None of these.

S7. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).

Q8. At one fell swoop, India’s central government (A) has state (B)the special status enjoyed (C)by Jammu & Kashmir and abolished it as a ended (D).
(a) A-B
(b) A-C
(c) B-D
(d) C-D
(e) None of these.

S8. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).

Q9. Created(A)has led to belief (B)that withdrawal of enhanced (C)surcharge has announcement (D)difference between FPIs and DIIs.
(a) A-B
(b) A-C
(c) B-D
(d) A-D
(e) None of these.

S9. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).


Q10. Evidence (A) accounts and identities will make(B) it easier for investigators to search for potential fake (C)of fraud or security concerns(D).
(a) A-B
(b) A-C
(c) B-D
(d) C-D
(e) None of these.

S10. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).

Directions (11-15): There are sets of four statements in question given below which when connected using the correct sentence structure forms a single complete sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question, choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none follows, choose (e) as your answer.


Q11. Biggest inequality in India: slow progress in social indicators and human development: in spite of high economic growth.
(a) In India, the inequality which is the big has been the slow progress in social indicators and human development in spite of not so low economic growth.
(b) Considering the biggest inequality in India have been the slower progress in social indicators and human development in spite of high economic growth
(c) Though the biggest inequality in India will be the slow progress for social indicators and human development in spite of high economic growth.
(d) The biggest inequality in India has been the slow progress in social indicators and human development in spite of high economic growth.
(e) None of these.

S11. Ans. (d)
Sol. Among the given options, sentence (a) and (b) are grammatically incorrect. Sentence
(c) is contextually different and structurally incorrect. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.


Q12. Health insurance is an important component of healthcare coverage: no alternative to the universal health coverage: including the primary health centers:  accomplish the goals of the health sector.
(a) Being true that health insurance is an important component of healthcare coverage. Despite there is access to the universal health coverage, including the primary health centers, if one needs to accomplish the goals of the health sector.
(b) It being truely said that the health insurance is an important component of healthcare coverage. For this one have the access to universal health coverage but there is no alternative to that including the primary health centers if one needs to accomplish the goals of health sector.
(c) It is true that health insurance is an important component of healthcare coverage. But there is no alternative to the universal health coverage, including the primary health centers, if one needs to accomplish the goals of the health sector
(d) To be true that health insurance is an important component of healthcare coverage. There must be an alternative in the universal health coverage, including the primary health centers, if one needs to accomplish the goals of the health sector
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. Among the given options, sentence (a), (b) and (d) are grammatically as well as contextually different. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q13. economy recovers and confidence returns: incentives not push consumers into buying a car: replace their existing one.
(a) When the economy recovers and confidence returns, any amount of incentives will not push consumers into buying a car or replace their existing one.
(b) Nevertheless, the economy recovers and confidence returns, any amount of incentives will be not pushing consumers for buying a car or replace their existing one.
(c) Despite the economy recovers and confidence returns, any amount of incentives would be too push consumers into buying a car or replace their existing one.
(d) Until the economy recovers and confidence returns, any amount of incentives will not push consumers into buying a car or replace their existing one.
(e) None of these.

S13. Ans. (d)
Sol. Among the given options, sentence (a), (b) and (c) are grammatically as well as contextually different. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q14. Huge transfer of RBI surplus: earlier this week: of ₹1.76 lakh crore: to the Central government, generated media attention.
(a) The announcement of a huge transfer of RBI surplus, earlier this week, of ₹1.76 lakh crore to the Central government, seems to have generated quite a bit of media attention.
(b) A huge transfer of RBI surplus with the announcement earlier this week, of  ₹1.76 lakh crore with the Central government, seemed to have generated quite a bit of media attention.
(c) After the announcement this earlier week to transfer RBI surplus, of ₹1.76 lakh crore into the Central government, seems to have generated quite a bit of media attention.
(d)  The amount of ₹1.76 lakh crore into the Central government seems to have generated quite a bit of media attention while the announcement of a huge transfer of RBI surplus, earlier this week
(e) None of these.

S14. Ans. (a)
Sol. Among the given options, sentence (b), (c) and (d) are grammatically as well as contextually different. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (a) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q15. Turbulence in the world economy: its knock-on effects: through trade, financial channels: much can be done to revive the domestic economy.
(a) Because the turbulence in the world economy and its knock-on effects through trade and financial channels can be denied, there is much that can be done to revive the domestic economy.
(b) The shift in the world economy and the repercussions through trade and financial channels can be denied, there is much that could be done to reviving the domestic economy.
(c)  For the turbulence in the world economy and its knock-on effects through trade and financial channels can be denied, there is much that can be done to renew the domestic economy.
(d) While the turbulence in the world economy and its knock-on effects through trade and financial channels cannot be denied, there is much that can be done to revive the domestic economy.
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol. Among the given options, sentence (a), (b) and (c) are grammatically as well as contextually different. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.




You may also like to read:
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!
Print Friendly and PDF