IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 06th October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 06th October 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Which of the following public sector bank recently launched three new digital products called UCash, Digilocker and an app in Kolkata, West Bengal?
(a) Allahabad Bank
(b) Indian Bank
(c) Canara Bank
(d) UCO Bank
(e) Bank Of India

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. UCO Bank has launched three new digital products called UCash, Digilocker and an app in Kolkata, West Bengal.

Q2. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Andhra Pradesh High Court?
(a) Lingappa Narayana Swamy
(b) J K Maheshwari
(c) Indrajit Mohanty
(d) S Manikumar
(e) Krishna Murari

S2. Ans.(b)
Sol. J K Maheshwari has been appointed as chief justice of Andhra Pradesh High Court.

Q3. National Basketball Association (NBA) brought to India the first-ever Floating Basketball Court in the Arabian Sea in_________________.
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Goa

S3. Ans.(d)
Sol. National Basketball Association (NBA) brought to India the first-ever Floating Basketball Court in the Arabian Sea in Mumbai, Maharashtra.

Q4. Which of the following state recently launched “YSR Vahana Mitra scheme”?
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Maharashtra

S4. Ans.(a)
Sol. Chief Minister of Andhra Pradesh Y.S. Jagan Mohan Reddy will launch the “YSR Vahana Mitra scheme” in Eluru, Andhra Pradesh.

Q5. Who among the following has been recently appointed as a President of Mumbai Cricket Association?
(a) Jagdish Achrekar
(b) Shahalam Shaikh
(c) Sanjay Naik
(d) Vijay Patil
(e) Amol Kale

S5. Ans.(d)
Sol. Vijay Patil has been elected the president of Mumbai Cricket Association (MCA).

Q6. Which of the following day World Teachers’ Day is observed?
(a) October 1
(b) October 2
(c) October 3
(d) October 4
(e) October 5

S6. Ans.(e)
Sol. World Teachers’ Day or International Teachers’ Days is celebrated on October 5.

Q7. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Punjab and Haryana High Court?
(a) S Ravindra Bhat
(b) Ravi ShankerJha
(c) Hrishikesh Roy
(d) V Ramasubramanian
(e) Ajai Lamba

S7. Ans.(b)
Sol. Ravi ShankerJha has been appointed as chief justice of Punjab and Haryana High Court.

Q8. What is the theme of Goa Maritime Conclave (GMC)-2019 which was inaugurated by the National Security Advisor, Shri Ajit Kumar Doval, at Goa?
(a) Maritime education and training
(b) Shipping: indispensable to the world
(c) Common Maritime Priorities in IOR and need for Regional Maritime Strategy
(d) Building Stronger Maritime Partnerships in IOR
(e) Addressing Regional Maritime Challenges

S8. Ans.(c)
Sol. “Common Maritime Priorities in IOR and need for Regional Maritime Strategy” is the theme of Goa Maritime Conclave (GMC)-2019.

Q9. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Himachal Pradesh High Court?
(a) Krishna Murari
(b) Lingappa Narayana Swamy
(c) Ravi ShankerJha
(d) Indrajit Mohanty
(e) S Manikumar

S9. Ans.(b)
Sol. Lingappa Narayana Swamy has been appointed as chief justice of Himachal Pradesh High Court.

Q10. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Gauhati High Court?
(a) Hrishikesh Roy
(b) Ajai Lamba
(c) V Ramasubramanian
(d) Krishna Murari
(e) S Ravindra Bhat

S10. Ans.(b)
Sol. Ajai Lamba has been appointed as chief justice of Rajasthan High Court.

Q11. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Rajasthan High Court?
(a) Ajai Lamba
(b) Arup K Goswami
(c) JK Maheshwari
(d) Indrajit Mohanty
(e) Ravi Shanker Jha

S11. Ans.(d)
Sol. Indrajit Mohanty has been appointed as chief justice of Rajasthan High Court.

Q12. Name the Centenarian philatelist and coin collector who recently passed away?
(a) Boman Rashid Kohinoor
(b) Krishna Gopalkrishna Kadekodi
(c) Farook Khan
(d) Satyapriya Mohathero
(e) KPS Menon

S12. Ans.(b)
Sol. Centenarian philatelist and coin collector Krishna Gopal krishna Kadekodi passed away. He was 102.

Q13. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Sikkim High Court?
(a) Lingappa Narayana Swamy
(b) Ravi Shanker Jha
(c) Arup K Goswami
(d) Ravi ShankerJha
(e) Ajai Lamba

S13. Ans.(c)
Sol. Arup K Goswami has been appointed as chief justice of Sikkim High Court.

Q14. Which of the following State recently launched the Pragati Rath of the HDFC bank?
(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Uttar Pradesh
(d) Haryana
(e) Gujarat

S14. Ans.(a)
Sol. Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur launched the Pragati Rath of the HDFC bank.

Q15. Name the following Judge who has been appointed as chief justice of Kerala High Court?
(a) S Manikumar
(b) S Ravindra Bhat
(c) V Ramasubramanian
(d) Krishna Murari
(e) Hrishikesh Roy

S15. Ans.(a)
Sol. S. Manikumar has been appointed as chief justice of Kerala High Court.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!