IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 10th October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 10th October 2019. This quiz is based on mix topics-English Misc.

Directions (1-5): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.

Q1. There is in fact no need to panic on account of the rupee. Barring the gradual decline in its value this year, the Indian currency has been fairly stable over 2016 and 2017; ______________________ its purchasing power at home has been falling.
(a) with the Sensex rising by half a percentage point.
(b) With both consumer and wholesale price inflation easing in July.
(c) with inflation being higher than in developed countries.
(d) with the U.S. The Trump administration has just sanctioned Turkey’s Justice
(e) which has only intervened sparingly in the forex market so far

S1. Ans. (c)
Sol. Option (d) and (e) can be easily omitted as they have no information in context of any countries purchasing power option (a) has no relevance here as Sensex can’t define some countries purchasing power Sensex is related to share markets. In option (b) they are discussing the consumer and wholesale price inflation easing in July.

Q2. State governments, which will administer it through their own agency, ___________________________________, at pre-determined rates. Reaching a consensus on treatment costs through a transparent consultative process is vital for a smooth and steady rollout.
(a) Will be launched formally on September 25 sends out the signal that the government is finally recognising
(b) and to raise skill levels. Reducing the cost of universal health coverage is imperative
(c) The Centre should extend the scheme to all children and senior citizens, and cover out-patient consultation
(d) will have to purchase care from a variety of players, including in the private sector
(e) have been found ordering unnecessary treatments to claim insurance compensation

S2. Ans. (d)
Sol. Option (c) and (e) can be easily omitted as there is no mention either of any scheme or of any insurance for treatments. There is no mention of any launch so option (a) omits itself. Option (d) is the best answer for the fill in the blanks as ‘treatment’ and ‘care’ are quite co-related.

Q3. The decision to seek the Lok Sabha’s approval to withdraw the legislation this week is a clear acknowledgment by the government that it had underestimated the extent and intensity of public opposition to the proposed law. One provision in the Bill had, ____________________________________ the “bail-in” clause. That banks, by the very nature of their business, are essentially dependent on the funds lent to them by depositors to serve as the pool of lendable resources.
(a) in particular, generated the greatest debate and attracted the fiercest criticism and ultimately proved to be its very undoing
(b) explaining the rationale for the Bill as well as the built-in “safeguards” relating to the bail-in provision
(c) resolution of these issues would require a comprehensive examination and reconsideration
(d) such a review ought to include an evaluation of the progress made by the Insolvency and Bankruptcy Code in addressing the crucial issue of
(e) anomaly must be addressed, especially at a time when several state-run public sector banks have been roiled by a series of frauds and high levels of bad loans.

S3. Ans. (a)
Sol. Option (c) is talking about some issues but there are no such issues discussed in paragraph. Similarly, there is no review of anything as stated in option (d). There is no such anomaly that has been discussed
in the paragraph, so the best suitable option to fill with is option (a). 

Q4. Michel Barnier, the European Union’s chief negotiator, suggested in a newspaper article a softening of the EU’s position on _______________________________________________ until a permanent solution is found. Both the EU and the U.K. are against a hard border between Ireland and Northern Ireland, key to the Good Friday Agreement that has ensured peace on the island since 1998.
(a) a post-Brexit free trade area between Britain and the EU for goods alone, leaving trade in services for a separate agreement.
(b) the Irish “backstop” — a temporary customs arrangement to avoid a hard border between the Republic of Ireland and Northern Ireland, until
(c) just as Ms. May was trying to win support on the continent, will throw a spanner in the works for her
(d) a lot to gain from parts of the financial sector leaving the U.K. after Brexit.
(e) how Britain proposes to achieve this while exiting the EU Customs Union and Single Market.

S4. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the best choice as it is explicitly, mentioned in the paragraph as well as option, about the hard border between Republic of Ireland and Northern Ireland.

Q5. The People’s Democratic Party, ________________________ when it won 32 of the 47 seats. At his party’s first rally on August 4, Mr. Tobgay touted the 8% GDP growth in favour of his party, which has been fuelled by a construction and tourist boom in Bhutan.
(a) this election comes after the 73-day India-China stand-off in 2017 in the Bhutan-claimed area of Doklam.
(b) religious figure in eastern Bhutan, has a similarly worded campaign manifesto title: “For a self-reliant Bhutan: our concern, our responsibility”.
(c) led by incumbent Prime Minister Tshering Tobgay, enters the elections with a visible edge, even if it may not be able to better its landslide victory in 2013,
(d) led to the country’s burgeoning national debt. Although the government agreed to raise tariffs for the original hydropower plant in Chukha in February this year, other tariffs will need to be renegotiated too
(e) can also take credit for stabilising the rupee-ngultrum crisis that he had inherited, as well as for economic reforms including lifting the import ban on cars.

S5. Ans (c)
Sol. It is clear from the paragraph that The People’s Democratic Party, led by Tobgay, as it is stated that he touted the 8% GDP growth so the best answer to fill the paragraph with is (c).

Directions (6-10): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q6. AS
(A) Some residents in less affected cities such as Kochi have begun returning to their homes to assess the damage.
(B) Water levels had fallen in the southern Indian state of Kerala and rain is predicted to ease in the coming days.
(C) The severest flood warnings were withdrawn from districts across the state on Sunday.
(D) Rescue operations continue to free thousands of people still marooned by the worst flooding in a century.
(a) Only B-D
(b) Only C-A
(c) Only A-D
(d) Only B-C
(e) All of these

S6. Ans. (e)
Sol. All the given combinations of statements successfully form grammatically correct and contextually meaningful sentences using the conjunction “As”. ‘As’ as a conjunction is used to indicate that something happens during the time when something else is taking place. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.
Statement B-D: Water levels had fallen in the southern Indian state of Kerala and rain is predicted to ease in the coming days as rescue operations continue to free thousands of people still marooned by the worst flooding in a century.
Statement C-A: As the severest flood warnings were withdrawn from districts across the state on Sunday, some residents in less affected cities such as Kochi have begun returning to their homes to assess the damage.
Statement A-D: As some residents in less affected cities such as Kochi have begun returning to their homes to assess the damage, rescue operations continue to free thousands of people still marooned by the worst flooding in a century.
Statement B-C: As water levels had fallen in the southern Indian state of Kerala and rain is predicted to ease in the coming days, the severest flood warnings were withdrawn from districts across the state on Sunday.

Q7. ONLY IF
(A) The tone of his voice, his manner of speaking, his walk, gestures, and the lines of his face and the expression of his eyes, were all carefully observed.
(B) All these features need to be satisfied to admit him as a probationer.
(C) He became a probationer for the Scottish ministry in 1661 just before episcopal government was re-established in Scotland.
(D) These features weren’t on the site when it was first launched because the necessary data did not yet exist.
(a) Only B-D
(b) Only C-A
(c) Only A-B
(d) Both B-C and A-D
(e) None of these

S7. Ans. (c)
Sol. Statements (A) and (B) form the precise combination to mold a coherent sentence using the conjunction “only if”. ‘Only if’ expresses a strong condition or the only situation in which something can happen. Therefore, the grammatically correct sentence thus formed is “The tone of his voice, his manner of speaking, his walk, gestures, and the lines of his face and the expression of his eyes, were all carefully observed, and only if all these features were satisfied was he admitted as a probationer”. Hence, option (c) is the most viable answer choice.

Q8. WHILE
(A) Regulator SEBI is planning to broaden the scope of cybersecurity initiatives for the market infrastructure institutions.
(B) Asian share markets crept cautiously higher on Monday as investors awaited developments on proposed Sino-US trade talks
(C) The broader markets also participated in the rally today with the Nifty Midcap index rising over a percent.
(D) All sectoral indices ended in the green with Nifty Bank, FMCG, Metal and Pharma rising 1-2 percent.
(a) Only B-D
(b) Only C-D
(c) Only A-B
(d) Both B-C and A-D
(e) All of these

S8. Ans. (b)
Sol. Statements (C) and (D) form the precise combination to mold a coherent sentence using the conjunction “while”. ‘While’ means during the time that; at the same time as. Therefore, the grammatically correct sentence thus formed is “The broader markets also participated in the rally today with the Nifty Midcap index rising over a percent while all sectoral indices ended in the green with Nifty Bank, FMCG, Metal, and Pharma rising 1-2 percent”. Hence, option (b) is the most viable answer choice.

Q9. NOTWITHSTANDING
(A) The fact is reckless lending would eventually put the banks at a risk.
(B) Fiscal discipline was compromised and the banking system was advised to go in for reckless lending.
(C) The result was that global growth picked up.
(D) Most economies were doing well and all emerging economies started showing a high growth rate.
(a) Only B-A
(b) Only C-D
(c) Only A-D
(d) Both B-C and A-D
(e) None of these

S9. Ans. (a)
Sol. Statements (B) and (A) can be combined using the conjunction “notwithstanding” to form a grammatically correct and contextually meaningful sentence. “Notwithstanding” means although; in spite of the fact that. Therefore the coherent sentence thus formed is “Fiscal discipline was compromised and the banking system was advised to go in for reckless lending, notwithstanding the fact that it would eventually put the banks at a risk”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q10. HOWEVER
(A) The planning phase of the first manned mission will see ISRO deploy its Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III (GSLV MK III) with a crew of three into a low earth orbit for five to seven days.
(B) The conservative prime minister said that India would be only the fourth country after Russia, the United States and China.
(C) There is no other democracy that is so large and so diverse.
(D) Prime Minister Narendra Modi’s Independence Day announcement that the country will send a manned mission to space by 2022 is truly remarkable.
(a) Only B-A
(b) Only C-D
(c) Only A-D
(d) Both B-C and A-D
(e) None of these

S10. Ans. (e)
Sol. None of the given combinations of the statements aptly connect with each other using the connector “however” to form a coherent sentence. ‘However’ is used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously. Hence, the most suitable answer choice is option (e).

Directions (11-15): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E), and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A. Combined, these are seen as reasons for failing to anticipate many of the serious developments that took place during the late 20th and early 21st centuries.
B. The generally accepted view, hence, is that intelligence agencies and policy-makers are usually unable to recognize the potential of movements about which they know little or understand even less.
C. To this day, for instance, many still wonder how the West and its intelligence agencies failed to realize the dimensions of Iran’s religious revolution, leading to the establishment of a theocratic state under Ayatollah Khomeini.
D. In retrospect, the Iranian Revolution was much larger than most previous secular uprisings, including the French Revolution.
E. In recent times, renowned historians like Christopher Andrew have also talked of a lack of ‘theologians’ compounding this situation.
F. Intelligence is often referred to as the ‘missing dimension’ when there is a failure to anticipate critical developments of a political and strategic nature. History is replete with many such instances.

Q11. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) E
(b) D
(c) C
(d) A
(e) F

S11. Ans. (c)
Sol. F is the first sentence because “intelligence” is the subject. The use of “this situation” in E refers to the missing dimension of “F”. Combined in A refers to “the intelligence” and the lack of “theologians” which we have talked about in the previous sentences. The problem of the late 20th and the early 21st century still persists, therefore “to this day” in C is the correct choice for the fourth sentence. D-B is the correct sequence of sentences after C as D is taking the discussion about the Iranian revolution forward and B is putting an end to this discussion.
The correct sequence is FEACDB

Q12. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) C
(b) A
(c) D
(d) F
(e) E

S12. Ans. (d)
Sol.F is the first sentence because “intelligence” is the subject. The use of “this situation” in E refers to the missing dimension of “F”. Combined in A refers to “the intelligence” and the lack of “theologians” which we have talked about in the previous sentences. The problem of the late 20th and the early 21st century still persists, therefore “to this day” in C is the correct choice for the fourth sentence. D-B is the correct sequence of sentences after C as D is taking the discussion about the Iranian revolution forward and B is putting an end to this discussion.
The correct sequence is FEACDB

Q13. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) C
(c) E
(d) A
(e) D

S13. Ans. (d)
Sol. F is the first sentence because “intelligence” is the subject. The use of “this situation” in E refers to the missing dimension of “F”. Combined in A refers to “the intelligence” and the lack of “theologians” which we have talked about in the previous sentences. The problem of the late 20th and the early 21st century still persists, therefore “to this day” in C is the correct choice for the fourth sentence. D-B is the correct sequence of sentences after C as D is taking the discussion about the Iranian revolution forward and B is putting an end to this discussion.
The correct sequence is FEACDB

Q14. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?
(a) C
(b) A
(c) B
(d) D
(e) F

S14. Ans. (d)
Sol. F is the first sentence because “intelligence” is the subject. The use of “this situation” in E refers to the missing dimension of “F”. Combined in A refers to “the intelligence” and the lack of “theologians” which we have talked about in the previous sentences. The problem of the late 20th and the early 21st century still persists, therefore “to this day” in C is the correct choice for the fourth sentence. D-B is the correct sequence of sentences after C as D is taking the discussion about the Iranian revolution forward and B is putting an end to this discussion.
The correct sequence is FEACDB

Q15. Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) D
(b) E
(c) F
(d) B
(e) C

S15. Ans. (b)
Sol. F is the first sentence because “intelligence” is the subject. The use of “this situation” in E refers to the missing dimension of “F”. Combined in A refers to “the intelligence” and the lack of “theologians” which we have talked about in the previous sentences. The problem of the late 20th and the early 21st century still persists, therefore “to this day” in C is the correct choice for the fourth sentence. D-B is the correct sequence of sentences after C as D is taking the discussion about the Iranian revolution forward and B is putting an end to this discussion.
The correct sequence is FEACDB

You may also like to Read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO Main 2019