IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 14th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 14th September 2019. This quiz is based on two topics-Sentence Rearrangement and Double Sentence Single blank fillers .

Directions (1-6): Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(E) The NCST’s recommendation comes against the backdrop of growing demand from a predominantly tribal population and political leaders of Ladakh for according “tribal area” status to the region.
(F)This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. Considering statement (A) “India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process.” as the first sentence of the rearranged paragraph, then which among the followings fails to become the part of the coherent paragraph?
(a) H
(b) D
(c) B
(d) F
(e) E

S1. Ans. (e)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

Q2. Among the following pairs which one of them is formed with two consecutive statements after the rearrangement?
(a) B – D
(b) C – D
(c) A – B
(d) C – E
(e) A – F

S2. Ans. (a)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

Q3. Considering statement (A) “India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process.” as the first sentence of the rearranged paragraph, which of the following statement should FOURTH sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
(a) D
(b) B
(c) E
(d) C
(e) F

S3. Ans. (b)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

Q4. Considering statement (A) “India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process.” as the first sentence of the rearranged paragraph, which of the following statements should follow last sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
(a) D
(b) B
(c) H
(d) C
(e) F

S4. Ans. (c)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realization that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

Q5. Considering statement (A) “India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process.” as the first sentence of the rearranged paragraph, identify the correct sequence of the sentences to form a coherent paragraph (excluding the incoherent one).
(a) ADECFHB
(b) ACGBDFH
(c) AFBECEH
(d) ADFCEBH
(e) ADBCFEH

S5. Ans. (b)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

Q6. Considering statement (A) “India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process.” as the first sentence of the rearranged paragraph, which of the following statement should THIRD sentence after the rearrangement? (Excluding the incoherent sentence)
(a) D
(b) B
(c) E
(d) G
(e) F

S6. Ans. (d)
Sol. (A) India has committed to restoring 26 million hectares of degraded land by 2030 in the process
(C) creating “a carbon sink of close to three billion metric tonnes through additional tree cover”, in the words of Prime Minister Narendra Modi.
(G) His commitment to Combat Climate Change reflects a growing realisation that climate-change-induced extreme weather events have become alarmingly commonplace.
(B) The financial and human costs of these calamities can no longer be relegated to the margins of policymaking.
(D)While the policy push to solar power and the efforts to shift to EVs must count as notable steps to reduce carbon emissions, afforestation is what matters most.
(F) This is because, as a recent report released by the Centre for Science and Environment points out
(H) that soil degradation accounts for more emissions than any other activity since the ‘soil stores three times the amount of carbon as the atmosphere’. Therefore, the correct sequence of rearranged sentences is ACGBDFH

DIRECTIONS (7-15): In the following questions two sentences is given with one blank. The sentence is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.
Q7.
(I) India’s equity valuations, measured using the market capitalization to gross domestic product (GDP) ratio, has ____________ below its historical average.
(II) When she was close enough to the house, she ran to the courtyard and _________ in through the back door.
(a) Compliance
(b) slipped
(c) Cryptic
(d) Fickle
(e) None of these.

S7. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).

Q8.
(I) During the sale, buyers can ______ exciting offers on budget and premium smartphones across brands and accessories at lowest prices
(II) Employees should _________ themselves of the opportunity to buy cheap shares in the company.
(a) Apportion
(b) Fickle
(c) Avail
(d) Prudent
(e) None of these.

S8. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
Beset -be covered or studded with.
Fickle -changing frequently, especially as regards one’s loyalties or affections.
Apportion – divide up and share out.

Q9.
(I) The Statue of ___________dominates over the harbour of New York.
(II) I took the _____________ of using the dictionary while you were out of the room.
(a) Liberty
(b) Allying
(c) Reluctant
(d) Damper
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct option choice is option (a)

Q10.
(I) She also claimed to have obtained a___________ from the Ministry of Commerce authorizing her firm to use film reproduction materials for her business.
(II) Since insurance regulations do not _________ LIC to own more than 10% in another insurer, IDBI Bank has put up it’s 48% holding in IDBI Federal for sale.
(a) Plunged
(b) Glut
(c) Scrutiny
(d) Permit
(e) None of these.

S10. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
Glut -an excessively abundant supply of something.

Q11.
(I) Sovereign gold bonds have a tenor of eight years. No capital gains tax is applicable if held till maturity. Or in other words, any capital gains arising at the time of _______are tax-free.
(II) His farewell address to the school is both a tearless confessional and an understated plea for ________.
(a) Breached
(b) Redemption
(c) Depleted
(d) Intervene
(e) None of these.

S11. Ans. (b)
Sol.
Redemption – The action of saving or being saved from sin, error, or evil.

Q12.
(I) I was pleased with the overall response and I think we collectively felt a ___________ of relief.
(II) The houses in north Kerala are characterized by the many small rooms, affording a __________ of privacy to couples within the joint family.
(a) Prudent
(b) Apparent
(c) Modicum
(d) Strident
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. Apparent –A clearly visible or understood; obvious.
Modicum- : little bit, small amount

Q13.
(I) I’m feeling abnormally pessimistic about the absurd lack of ______________ leadership we are receiving.
(II) Niti Aayog has pressed for _____________ reforms in labor laws to take the country out of the current low-productivity and low-wage jobs situation.
(a) Reiterate
(b) Reprieve
(c) Substantive
(d) Meagre
(e) None of these.

S13. Ans. (c)
Sol.
Substantive-having a firm basis in reality and so important, meaningful, or considerable.
Meagre –lacking in quantity or quality.
Reprieve -cancel or postpone the punishment of (someone, especially someone condemned to death). Synonyms:

Q14.
(I) The constitutional amendments on Sunday would bring to an end the year old ___________between the IOA and the IOC.
(II) Sri Lanka’s disputed Prime Minister Mahinda Rajapaksa resigned on Saturday, saying he wants to end political _________.
(a) Impasse
(b) Accommodate
(c) Perspective
(d) Roster
(e) None of these.

S14. Ans. (a)
Sol. Impasse -a situation in which no progress is possible, especially because of disagreement; a deadlock.

Q15.
(I) Though financially richer she is emotionally _____________ and may never open herself up again.
(II) Bank unions on Friday opposed the mega-merger of 10 state-run banks into four saying the move is _________ of logic and lacks any rationale.
(a) Portentous
(b) Adversity
(c) Abjure
(d) Bereft
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol.
Portentous-done in a pompously or overly solemn manner so as to impress.
Bereft deprived of or lacking (something). Synonyms: deprived of, robbed of, stripped of, denuded of; cut off from.