IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 17th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 16th September 2019. This quiz is based on two topics-Column Based Sentences and Sentence Based Error. 

Directions (1-8): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternative among the four given options. If no correction is required against any given bold wordmark (e),.i.e. “None of the above” as your answer.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. Every national has a right to protect its borders from documentation migration of considerable volume.
Column A
(1) National
(2) Protect
(3) Documentation
(4) Considerable
Column B
(5) Nation
(6) Sheltered
(7) Undocumented
(8) Extensive

(a) Both 1-5 and 3-7
(b) Both 1-6 and 3-8
(c) Only 1-5
(d) Only 4-7
(e) None of the above

S1. Ans. (a)
Sol. Here, both 1-5 and 3-7 i.e, ‘national-nation’ and ‘documentation-undocumented’ will make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q2. The hope seem to be that the measures combined with a looser monetary policy stance adopted by the RBI will boost spending and revive growth.
Column A
(1) Seem
(2) Combined
(3) Adopted
(4) Revive
Column B
(5) Seems
(6) Combining
(7) Upbring
(8) Revival

(a) Only 3-7
(b) Only 1-5
(c) Only 2-6
(d) Only 4-8
(e) None of the above

S2. Ans. (b)
Sol. Here, 1-5 i.e, ‘seem-seems’ will be replaced to make the contextually meaningful and grammatically meaningful sentence.

Q3. The government must fix problematic and make individual members of the executive liable for lack of public safety.
Column A
(1) Government
(2) Problematic
(3) Executive
(4) Safety
Column B
(5) Governance
(6) Accountability
(7) Impersonation
(8) Safely

(a) Only 3-7
(b) Only 1-5
(c) Only 2-6
(d) Only 4-8
(e) None of the above

S3. Ans. (c)
Sol. Here, 2-6 i.e, ‘problematic-accountability’ will be replaced to make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q4. Strong action is needed against recalcitrant politicians and lumpen groups who use banners as displays of powered.
Column A
(1) Action
(2) Recalcitrant
(3) Banners
(4) powered.
Column B
(5) Impulse
(6) Reforms
(7) Dilution
(8) power

(a) Only 3-7
(b) Only 1-5
(c) Only 2-6
(d) Only 4-8
(e) None of the above

S4. Ans. (d)
Sol. Here, 4-8 i.e, ‘powered -power will be replaced to make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q5. The abrogation of the “Jan Soochna Portal” (public information portal) marks a milestone in increasing transparency and accountability in political.
Column A
(1) Abrogation
(2) Milestone
(3) Transparency
(4) Political
Column B
(5) Launch
(6) Hurdles
(7) Prints
(8) Governance

(a) Both 1-5 and 4-8
(b) Only 3-7
(c) Only 2-8
(d) Only 4-6
(e) None of the above

S5. Ans. (a)
Sol. Here, both 1-5 and 4-8 i.e, ‘abrogation-launch’ and ‘political-governance’ will be replaced to make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q6. While digital connectivity and literacy have increasingly over time, these have not adequately translated into digital knowledge of publically affairs.
Column A
(1) Connectivity
(2) Increasingly
(3) Translated
(4) Privileges
Column B
(5) Sourcing
(6) Increased
(7) Conversion
(8) Public

(a) Both 1-5 and 4-8
(b) Both 2-6 and 4-8
(c) Only 2-8
(d) Only 4-6
(e) None of the above

S6. Ans. (b)
Sol. Here, 2-6 and 4-8 i.e, ‘increasingly-increased’ and ‘publically-public’ will be replaced to make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q7. The government should aim higher by trying to push through long-pending structural reforms that can raise India’s growth hammering to the next level.
Column A
(1) Aim
(2) Push
(3) Reforms
(4) Hammering
Column B
(5) Aimed
(6) Pushing
(7) Reformation
(8) Trajectory

(a) Both 1-5 and 4-8
(b) Both 2-6 and 4-8
(c) Only 4-8
(d) Only 4-6
(e) None of the above

S7. Ans. (c)
Sol. Here, 4-8 i.e, ‘hammering-trajectory’ will be replaced to make the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q8. The virtual abrogation of Article 370 will leave indelible scars on the psyche of the vast population inhabiting the strategically located territory of India
Column A
(1) Abrogation
(2) Indelible
(3) Inhabiting
(4) Territory
Column B
(5) Abrogated
(6) Indistinctive
(7) Insidious
(8) Terrorizing

(a) Both 1-5 and 4-8
(b) Both 2-6 and 4-8
(c) Only 4-8
(d) Only 4-6
(e) None of the above

S8. Ans. (e)
Sol. Here, all the highlighted words are placed correctly making the sentence contextually meaningful and grammatically correct. No replacement is required here.

Directions (9-15): In each of the following questions below, four sentences are given which may contain grammatical or contextual errors. You have to choose the one which contains any error. If there is no error in all the four sentences, mark (e) i.e, “All are correct” as your answer.

Q9.
(a) The response rate to RTI requests have also slowed down.
(b) The JSP, therefore, can advance the objective of transparency.
(c) The RTI Act had dealt with the citizen’s right to know about public information.
(d) There is no need for anyone to take recourse to the RTI Act and await a response.
(e) All are correct

S9. Ans. (a)
Sol. Statement (a) has error in it. ‘has’ will be used instead of ‘have because ‘rate’ is in singular form.

Q10.
(a) If we show an awareness of our own political leanings, it makes us more trustworthy
(b) Journalism must retain its ability on scrutinize the state rather than becoming a cheerleader.
(c) The government has been relying almost entirely on providing fiscal relief in the form of tax cuts.
(d) To incorporate the unorganized sector, data from alternative sources need to be used.
(e) All are correct

S10. Ans. (b)
Sol. Statement (b) has an error of preposition here. Instead of ‘on’, ‘to’ will be used.

Q11.
(a) The implicit assumption is that the organized sector can be a proxy for the unorganized sector.
(b) While RTI filings have increased exponentially, RTI-activism has become part and parcel of civil society.
(c) Higher judiciary must do its duty as guardians of the citizens’ constitutional rights’.
(d) Only certain specific projects or initiatives are undertaken in ‘mission mode’.
(e) All are correct

S11. Ans. (c)
Sol. Here, in statement (c), there is an incorrect usage of apostrophe ‘s’ in “rights”.

Q12.
(a) The train has provided a trouble-free performance in the last six months.
(b) The unraveling had commenced even before Train 18’s inaugural run as Vande Bharat Express.
(c) It is futile to expect the techno-bureaucracy of the Indian Railways to reform itself.
(d) The Centre made amendment in proviso to Article 370(3) as a part off a well-conceived strategy.
(e) All are correct

S12. Ans. (d)
Sol. Here, ‘off’ will be replaced by ‘of’ because ‘off ‘ is making the sentence contextually meaningless and grammatically incorrect.

Q13.
(a) During the global financial crisis, it was said that the experts were behind the curve.
(b) The deal as negotiated was one-sided, partial and highly flawed.
(c) More fundamentally, the agreement was also widely criticized in the U.S. and elsewhere.
(d) Concerns about misuse of government apparatus should be addressed.
(e) All are correct

S13. Ans. (e)
Sol. Here, all the four statements are grammatically correct and contextually meaningful.

Q14.
(a) JSP is good example of transparency accompanied by accountability brought about by civil society.
(b) Consultative process of dialogue should be practiced in all spheres to genuine harness the benefits of information technology.
(c) The portal provides details of production and royalties and taxes paid.
(d) Draft guidelines have been framed for the development and maintenance of the JSP.
(e) All are correct

S14. Ans. (b)
Sol. Here, the term ‘genuine’ will be replaced by ‘genuinely’ because it is an adverb and it is describing the verb ‘harness’.

Q15.
(a) To ensure that the responsibilities are carried out, the advisory group will be the monitoring agency.
(b) Grievance redressal officers will be appointed so that citizens can make the State government truly accountable.
(c) The government of Rajasthan has taken steps to trained citizens so that they are aware of the facilities available.
(d) Even where limited permissions could be given, the structures cannot affect public safety.
(e) All are correct

S15. Ans. (c)
Sol. Here, ‘trained’ will be replaced by ‘train’ as there is a usage of ‘to’ which indicates that ‘citizens are needed to be trained (not that they are actually trained) so that they get an awareness about the available facilities.