IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 3rd of September 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 10:11 am

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 3rd September 2019. This quiz is based on Conjunctions and Para-Jumble.


Directions (1-10): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. 

THAT

(A) There was the announcement for public sector banks to pass on more of the policy rate cuts

(B) The Reserve Bank of India (RBI) has effected in several rounds by now

(C) The publication of the final National Register of Citizens on Saturday

(D) It brings no closure to the vexed issue of illegal immigration to Assam yet

(a) Only A-B

(b) Both A-D and C-B

(c) Only B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 3

QTags Conjunctions

S1. Ans. (a)

Sol. Statements (A) and (B) can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ‘after’ which means ‘during the period of time following or succeeding’. The sentence thus formed is, ‘There was the announcement for public sector banks to pass on more of the policy rate cuts that the Reserve Bank of India (RBI) has effected in several rounds by now.’

Q2. 

BUT

(A) How long the fires can continue is unclear

(B) Beyond that lies the question of what to do with illegal aliens

(C)At this scale, they are paving the way for a global climate catastrophe

(D) Once the quasi-judicial process is done and dusted

(a) Only A-B

(b) Only A-C

(c) Only B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 2

QTags Conjunctions

S2. Ans. (b)

Sol. Statements (A) and (C) can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’but’ which is used to introduce a phrase or clause contrasting with what has already been mentioned. The sentence thus formed is, ‘How long the fires can continue is unclear but at this scale, they are paving the way for a global climate catastrophe.’

Q3.

WHILE 

(A) Ambiguity may be a good tactic in diplomacy at times

(B) Mr. Khan has even spoken about the possibility of a nuclear war

(C) This occasion warrants stated clarity that India does not seek conflict

(D) A Minister went to the extent of announcing a time frame for starting a war

(a) Only A-B

(b) Only A-C

(c) Both B-D and A-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 4

QTags Conjunctions

S3. Ans. (c)

Sol. Both Statements B-D and A-C can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’while’ which means ‘during the time that; at the same time as’ or ‘whereas (indicating a contrast).’ The sentences thus formed are:

(I) Ambiguity may be a good tactic in diplomacy at times while this occasion warrants stated clarity that India does not seek conflict.

(II) Mr. Khan has even spoken about the possibility of a nuclear war while a Minister went to the extent of announcing a time frame for starting a war.

Q4. 

SO THAT

(A) All research is easily tagged and categorizable

(B) It could be safely moved to a different area

(C) Researchers can filter through their many files to find the one they were looking for

(D) They tranquilized the bear with a dart

(a) Only A-B

(b) Both A-C and D-B

(c) Both B-C and A-D

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 2

QTags Conjunctions

S4. Ans. (b)

Sol. Both Statements A-C and D-B can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’so that’ which Is used as a subordinate clause to show purpose or to give an explanation. It is used to show an action producing an intended result or a cause producing an effect.’ The sentences thus formed are:

(I) All research is easily tagged and categorizable so that researchers can filter through their many files to find the one they were looking for.

(II) They tranquilized the bear with a dart so that it could be safely moved to a different area.

Q5. 

PROVIDED THAT

(A) He is willing to give the formula for free to any country that asks

(B) They agree to lay down their arms and live in peace

(C) Farmers ask for government help

(D) They cannot harvest their crops after a drought.

(a) Only A-B

(b) Both A-C and D-B

(c) Both A-B and C-D

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 2

QTags Conjunctions

S5. Ans. (c)

Sol. Both Statements A-B and C-D can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’provided that’ which Is used to say what must happen or be done to make it possible for something else to happen.’ The sentences thus formed are:

(I) He is willing to give the formula for free to any country that asks provided that they agree to lay down their arms and live in peace

(II) Farmers ask for government help provided that they cannot harvest their crops after a drought.

Q6. 

AS THOUGH

(A) She gazes toward, but beyond the viewer with a slightly wan and wistful smile,

(B) As we descended, my behind bounced off each log we passed

(C) I were a piece of laundry being scrubbed on a washboard.

(D) She has a secret somewhere deep inside.

(a) Only A-B

(b) Both A-C and D-B

(c) Both A-D and B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 4

QTags Conjunctions

S6. Ans. (c)

Sol. Both Statements A-D and B-C can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’as though’ which means ‘as would be the case if.’ The sentences thus formed are:

(I) She gazes toward, but beyond the viewer with a slightly wan and wistful smile, as though she has a secret somewhere deep inside

(II) As we descended, my behind bounced off each log we passed as though were a piece of laundry being scrubbed on a washboard.

Q7. 

UNTIL

(A) The team will continue with their drill

(B) Everyone thought she was well

(C) The coach is satisfied with their performance

(D) A sudden relapse sent her back to the hospital

(a) Both A-B and C-D

(b) Both A-C and B-D

(c) Both A-D and B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 2

QTags Conjunctions

S7. Ans. (b)

Sol. Both Statements A-C and B-D can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’until’ which means up to (the point in time or the event mentioned).’ The sentences thus formed are:

(I) The team will continue with their drill until the coach is satisfied with their performance.

(II) Everyone thought she was well until a sudden relapse sent her back to the hospital.

Q8. 

HOWEVER

(A) India has the potential to grow at a much faster rate

(B) Declan did a good job running the event

(C) All-round mismanagement by the Modi government has resulted in this slowdown

(D) He should have been tougher on the slow players in my opinion.

(a) Both A-B and C-D

(b) Both A-C and B-D

(c) Both A-D and B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 3

QTags Conjunctions

S8. Ans. (b)

Sol. Both Statements A-C and B-D can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’however’ which is used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously.’ The sentences thus formed are:

(I) India has potential to grow at much faster rate however all-round mismanagement by the Modi government has resulted in this slowdown.

(II) Declan did a good job running the event however he should have been tougher on the slow players in my opinion.

Q9. 

AS IF

(A) The article showed the people’s pictures with captions beneath singing the band’s praises

(B) He pointed to a spot on the weapon’s surface which had been worn down a bit

(C) Someone had tried to scrape something off the surface.

(D) It were taken from their press kit.

(a) Both A-B and C-D

(b) Both A-C and D-B

(c) Both A-D and B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 4

QTags Conjunctions

S9. Ans. (c)

Sol. Both Statements A-D and B-C can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’as-if’ which means ‘as would be the case if.’ The sentences thus formed are:

 (I) The article showed the people’s pictures with captions beneath singing the band’s praises as if it were taken from their press kit.

 (II) He pointed to a spot on the weapon’s surface which had been worn down a bit as if someone had tried to scrape something off the surface.

Q10. 

NEITHER NOR

(A) The State government and many political parties have promised to offer legal help to those excluded

(B) Such assistance has been forthcoming from the time the updating exercise was rolled out on the ground in 2015.

(C) Do they plan to resolve the massive problem they have created

(D) They aren’t even ready to acknowledge it

(a) Both A-B and C-D

(b) Both A-C and D-B

(c) Both A-D and B-C

(d) Only A-D

(e) None of these

L1Difficulty 4

QTags Conjunctions

S10. Ans. (a)

Sol. Both Statements A-B and C-D can form a grammatically and contextually correct sentence using the conjunction ’neither-nor’ which is used when you are talking about two or more things that are not true or that do not happen.’ The sentences thus formed are:

(I) Neither the state government and many political parties have promised to offer legal help to those excluded nor such assistance has been forthcoming from the time the updating exercise was rolled out on the ground in 2015.

(II) Neither do they plan to resolve the massive problem they have created nor they are even ready to acknowledge it.

Directions (11-15): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.

(A) The near zero% growth of the manufacturing sector proved that it had not fully recovered from the “blunders of demonetization and a hastily implemented GST”.

(B) Former Prime Minister Manmohan Singh on Sunday said the 5% growth in India’s Gross Domestic Product (GDP) signaled a prolonged slowdown.

(C) In a video statement, he said the state of the economy was “deeply worrying”.

(D) To deal with this slowdown,  he asked the government to engage with “thinking minds by shunning vendetta politics to take the economy out of a man-made crisis”.

(E) Dr. Singh also attacked the Prime Minister Narendra Modi-led government for eroding the autonomy of the independent institutions and credibility of government data.

(F) It is particularly distressing that the manufacturing sector’s growth is tottering at 0.6%.”

Q11. What should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a) F

(b) A

(c) B

(d) C

(e) D

L1Difficulty 3

QTags Sentence Rearrangement

S11. Ans. (b)

Sol. The correct sequence is BDCAFE

The FIRST sentence will be (B) as provides context of whole paragraph and talks about slowdown of economy. Further, SECOND sentence is (D) as it mentions measures to be adopted by the government. THIRD sentence is (C) which clarifies his thoughts over state of economy. FOURTH sentence (A) proceeds with mentioning zero growth in manufacturing sector. FIFTH sentence (F) is elaborating tottered growth of manufacturing sector. And LAST sentence (E) is stating the other attacks made by Dr. Singh on PM Narendra Modi led government.

Q12. What should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) D

(b) A

(c) C

(d) B

(e) F

L1Difficulty 3

QTags Sentence Rearrangement

S12. Ans. (c)

Sol. The correct sequence is BDCAFE

The FIRST sentence will be (B) as provides context of whole paragraph and talks about slowdown of economy. Further, SECOND sentence is (D) as it mentions measures to be adopted by the government. THIRD sentence is (C) which clarifies his thoughts over state of economy. FOURTH sentence (A) proceeds with mentioning zero growth in manufacturing sector. FIFTH sentence (F) is elaborating tottered growth of manufacturing sector. And LAST sentence (E) is stating the other attacks made by Dr. Singh on PM Narendra Modi led government.

Q13. What should be the LAST sentence after rearrangement?

(a) F

(b) C

(c) B

(d) E

(e) D

L1Difficulty 3

QTags Sentence Rearrangement

S13. Ans. (d)

Sol. The correct sequence is BDCAFE

The FIRST sentence will be (B) as provides context of whole paragraph and talks about slowdown of economy. Further, SECOND sentence is (D) as it mentions measures to be adopted by the government. THIRD sentence is (C) which clarifies his thoughts over state of economy. FOURTH sentence (A) proceeds with mentioning zero growth in manufacturing sector. FIFTH sentence (F) is elaborating tottered growth of manufacturing sector. And LAST sentence (E) is stating the other attacks made by Dr. Singh on PM Narendra Modi led government.

Q14. What should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) F

(b) B

(c) C

(d) D

(e) E

L1Difficulty 3

QTags Sentence Rearrangement

S14. Ans. (d)

Sol. The correct sequence is BDCAFE

The FIRST sentence will be (B) as provides context of whole paragraph and talks about slowdown of economy. Further, SECOND sentence is (D) as it mentions measures to be adopted by the government. THIRD sentence is (C) which clarifies his thoughts over state of economy. FOURTH sentence (A) proceeds with mentioning zero growth in manufacturing sector. FIFTH sentence (F) is elaborating tottered growth of manufacturing sector. And LAST sentence (E) is stating the other attacks made by Dr. Singh on PM Narendra Modi led government.

Q15. What should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) B

(b) D

(c) E

(d) A

(e) C

L1Difficulty 3

QTags Sentence Rearrangement

S15. Ans. (a)

Sol. The correct sequence is BDCAFE

The FIRST sentence will be (B) as provides context of whole paragraph and talks about slowdown of economy. Further, SECOND sentence is (D) as it mentions measures to be adopted by the government. THIRD sentence is (C) which clarifies his thoughts over state of economy. FOURTH sentence (A) proceeds with mentioning zero growth in manufacturing sector. FIFTH sentence (F) is elaborating tottered growth of manufacturing sector. And LAST sentence (E) is stating the other attacks made by Dr. Singh on PM Narendra Modi led government.
Download Free Topic-wise and Mock Test PDF 

 You may also like to read:

 Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!

Print Friendly and PDF