IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude:...

IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July

IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_40.1

IBPS RRB Quantitative Aptitude Quiz

Here, we are providing IBPS RRB Study plan as there is left not enough time to deal in details. The questions asked in the quantitative aptitude section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.







Q1. X and Y enter into a partnership by investing Rs. 48,400 and Rs. 19,800 respectively. After 6 months a third person Z also joined them with a certain amount. If total profit after an year was Rs. 16,400 and profit share of Y was 3960, then find investment of Z.

Rs. 36,400
Rs. 27,600
Rs. 27,000
Rs. 24,600
Rs. 28,600
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_50.1

Q2. Rita and Jyoti opened a beauty parlor by contributing Rs. 36000 and Rs. 48000 respectively. Rita, being a runner of parlor, charges 20% of total profit as salary of herself and rest profit is distributed between them in their investment ratio. If profit of Jyoti is Rs. 6400 then what is the profit of Rita ?

Rs. 7600
Rs. 4800
Rs. 6000
Rs. 8000
Rs. 5200
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_60.1

Q3. The ratio of present age of Rohan and Vipin is 4 : 5 and ratio of present age of Rohan and Bharat is 2 : 3. If average age of all of them, five years hence, is 20 years, then what was the age of Vipin, five years before from present ?

25 years
5 years
20 years
10 years
15 years
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_70.1

Q4. Three friends A, B and C started a business by investing their amounts in the ratio of 3 : 5 : 7. After four months, B withdrew Rs. 2250 while A added Rs. 1450 more. C left the partnership four months before end of year. After an year, ratio of their Profit (A : B : C) is 55 : 45 : 63 respectively, what is the amount invested by C ?

Rs. 7200
Rs. 5400
Rs. 6300
Can’t be determined
Rs. 4800
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_80.1

Q5. Three positive numbers first, second and third are in the ratio of 2 : 3 : 4 respectively. If 5 is added to first number and 4 is subtracted from third number then the product of first and second number becomes 21. What is the difference between first and third numbers ?

1
2
3
4
0
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_90.1

Q6. A shopkeeper sells rice at its cost price. In order to gain profit of 16 ⅔% he mixes concretes in it. Find the ratio of rice to concrete mixed in it. (concrete is available at free of cost)

8 : 1
5 : 6
6 : 1
7 : 1
9 : 1
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_100.1

Q7. Ruhi and Juhi enter into a partnership with their initial investments of Rs. 24000 and Rs. 40,000 respectively. They decided to distribute 40% of profit equally between them and rest according to their investment ratio. If total profit after a year was Rs. 16,800 then find profit of Ruhi.

Rs. 7,140
Rs. 8,140
Rs. 6,140
Rs. 7,410
Rs. 8,110
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_110.1

Q8. P, Q and R started a business in a partnership with investment of Rs 12000, Rs 26000 and Rs 32000 respectively. After 4 months P leaves. After 6 months from start Q leaves and P joins with an amount equal to his earlier investment. After 10 months from start R leaves and Q joins with his prior investment. At the end of the year they earn a profit of Rs 53622. Find the share of Q in the annual profit.

Rs 17221
Rs 17212
Rs 17222
Rs 18212
Rs 24212
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_120.1

Q9. A, B and C enter into partnership with capital contribution with Rs. 25,000, 30,000 and 15,000 respectively. A is working partner and get 30% of profit for managing the business. The remaining profit is distributed in the respect of capital. At the end of a year A gets Rs. 200 more than that of B & C together then total profit is:

Rs 2000
Rs 4000
Rs 3000
Rs 3750
Rs 1500
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_130.1

Q10. Two numbers are in the ratio 1 : Q. When 1 is added to both the numerator and the denominator, the ratio gets changed to R/S. Again, when 1 is added to both the numerator and the denominator, it becomes 1/2. Find the sum of 1 and Q.

3
4
5
6
9
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_140.1

Directions (11-15): What will come in place of the question mark (?) in the following questions? 



Q11. 2.8 × 1.5 + 8% of 250 = ?

24.2
24.02
242.2
2.42
22.2
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_150.1

Q12. IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_160.1

 IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_170.1
 IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_180.1
 IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_190.1
 IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_200.1
 IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_210.1
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_220.1

Q13. IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_230.1

86
146
156
93
136
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_240.1

Q14. IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_250.1

10.6
9.6
8.6
6.6
5.6
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_260.1

Q15. 160% of 250 + ? = 120% of 400

160
40
80
120
60
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_270.1

               



You May also like to Read:
IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_280.1        IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_290.1 


IBPS RRB 2019 Prelims Quantitative Aptitude: PO/Clerk | 3rd July_300.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?