Important Questions of General Awareness for NABARD Grade A Prelims 2020

NABARD Grade A Prelims GA Questions: NABARD Grade A Prelims 2020 is scheduled to be held tomorrow i.e. 25th February 2020. Out of 200 questions, 20 questions will be asked from the General Awarness section. It is comparatively easy to score high marks in general awareness section as compared to Economic & Social Issues, Agriculture & Rural Development.

You can easily demolish this section if you have prepared this section sincerely & from the right source. We have come up with Important questions of General Awareness & sources for last-minute revision. It has been observed from previous trends that current affairs of 5-6 months dominate in banking & insurance exams. Here are the list of important topics/questions which are most likely to be asked in NABARD Grade A Prelims 2020.

Q1: According to Economic Survey of India, GVA at Basic Prices for 2019-20 from ‘Agriculture, Forestry and Fishing’ sector is estimated to grow by—
Answer: 2.8%

Q2: How much Budget has been allocated for agriculture and rural development?
Answer: 2.83 lakh crore

Q3: According to Union Budget 2020 the income of Farmers is expected to get doubled in the year?
Answer: 2022

Q4: What is the theme of World Leprosy Day 2020?
Answer: Leprosy isn’t what you think

Q5: Which state has bagged the first position for the implementation of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana?
Answer: Madhya Pradesh

Q6: India’s biggest rural technical festival titled ‘Antahpragnya 2020’ held in Basar town of Nirmal District of?
Answer: Telangana

Q7: On which day the World Wetlands Day is annually celebrated globally?
Answer: 2nd February

Q8: Name the National Aeronautics and Space Administration’s astronaut who has returned to Earth after her record stay of 328 days in space.
Answer: Christina Koch

Q9: On which day the World Pulses Day is observed globally every year to recognize the importance of pulses as a global food?
Answer: 10 February

Q10: The Under-19 cricket team of which country defeated India Under-19 team in the finals to win the ICC U-19 Cricket World Cup 2020 held at JB Marks Oval, Potchefstroom, South Africa.
Answer: Bangladesh

Q11: Which country will replace South Africa as the chair of the Africa Union in 2021?
Answer: Democratic Republic of the Congo

Q12: In which of the following city, India’s 1st glass floor suspension bridge to be built?
Answer: Rishikesh

Q13: Who has been named the ICC’s ‘2019 ODI Cricketer of the Year’ by the International Cricket Council?
Answer: Rohit Sharma

Q14: Who has won the ICC Women’s T20I Player of the Year in ICC annual awards 2019?
Answer: Alyssa Healy

Q15: “The Global Risks Report 2020” was recently released by?
Answer: World Economic Forum

Q16: Name the country which has topped the Henley Passport Index 2020 which provides a global picture of freedom of travelling.
Answer: Japan

Q17: The International Monetary Fund (IMF) has estimated India’s growth rate for the fiscal year 2019 at?
Answer: 4.8%

Q18: Which state has become the 1st state in the country to implement Agricultural land leasing policy?
Answer: Uttarakhand

Q19: The United Nations has lowered India’s GDP growth rate to ___ for the Fiscal Year 2019-20.
Answer: 5.7%

Q20: India was ranked ___ in the “Democracy Index 2019: A year of democratic setbacks and popular protest” released by the Economist Intelligence Unit.
Answer: 51st

Register Here To Get Free Study Material For NABARD Grade A Mains 2020

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD