JAIIB DBF QUIZ AFB BRS Paper-2: Bank Reconciliation Statement (BRS)_00.1
Latest Banking jobs   »   JAIIB DBF QUIZ

JAIIB DBF QUIZ AFB BRS Paper-2: Bank Reconciliation Statement (BRS)

JAIIB 2020- IIBF has initiated the online application process for JAIIB 2020. The  exams to be conducted is scheduled in the month of May. We are providing the direct link to apply for JAIIB to intrested Candidates. JAIIB used as an acronym for Junior Associate of the Indian Institute of Bankers is a competitive exam conducted by Indian Institute of Banking & Finance (IIBF) for career progression of Banking Staff. Those who are already in banking sector can apply for this exam only.

Join Live Batches to Prepare for JAIIB Exams:

JAIIB DBF QUIZ AFB BRS Paper-2

To help you in your preparation and to make sure that you lack no resource to ace this exam. we are giving you a quiz to check your preparation. This quiz is curated by our expert having years of experience in banking sector.

This quiz will help you in analysing your preparation. It is student friendly as you can take this quiz anywhere and at anytime. This will give you a rough idea as to what type of questions can be framed from different topics. Candidates will also get familiar with the kind of language used in the exam.

JAIIB DBF QUIZ Paper-2 (AFB):  Bank Reconciliation Statement (BRS)

Q.1.  Overdraft of Pass Book means:

  1. Debit Balance
  2. Credit Balance
  3. Either a or b
  4. Neither a nor b

Ans.- Debit Balance

2. BRS is prepared by:

  1. Customer
  2. Bank
  3. Tax Authority
  4. Owner of business

Ans.- Owner of business

Q.3. The causes of difference between Cash book and Pass Book are shown by:

  1. Subsidiary book
  2. Cash book
  3. Journal
  4. BRS

Ans.- BRS

4. Which of the following is part of reconciliation?

  1. Cash paid by customer to the trader
  2. Cheque issued but not presented for payment
  3. Bank charges debit only in Pass book
  4. Both b and c of these

Ans.- Both b and c of these

5. The bank overdraft is Rs. 12,000/- as per pass book. The company issued a cheque of Rs. 4,000/- which was not presented. The balance as per cash book will be ____.

  1. Rs. 16,000
  2. Rs. 18,000
  3. Rs. 20,000
  4. Rs. 12,000

Ans.- Rs. 16,000

6. The overdraft balance in a bank pass book is Rs. 10,200. Firm has issued a cheque of Rs. 4,800 which has not been presented so far for payment. The balance as per cash book will be ____.

  1. Rs. 15,000
  2. Rs. 5,400
  3. Rs. 10,200
  4. Rs. 4,800

Ans- Rs. 15,000

7. The passbook of an account holder is the copy of _____.

  1. The bank columns in the cash book of the account holder.
  2. The cash columns in the cash book of a bank
  3. The relevant account in the books of a bank
  4. Data incomplete

Ans-  The bank columns in the cash book of the account holder.

8. The overdraft balance in a bank pass book is Rs. 20,000. The firm had issued a cheque of Rs. 5,500 which has not been presented so far for payment. What would be the balance as per cash book of the firm:

  1. Favorable Balance Rs. 14,500
  2. Overdraft Balance Rs. 25,500
  3. Overdraft Balance Rs. 14,500
  4. Favorable Balance Rs. 25,500

Ans- Overdraft Balance Rs. 25,500

9. A credit entry in pass book means a credit entry in cash book?

  1. True
  2. False

Ans- False

Q.10. Credit balance as per cash book means unfavorable balance.

  1. True
  2. False

Ans.- True

Join Live Batches to Prepare for JAIIB Exams:

Get Online Test Series & Video Course for JAIIB Exam

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?