LIC AAO Banking Awareness Quiz: 19th March

Dear Aspirants,

banking-questions-for-LIC-AAO-Mains-2019-20

Banking Quiz for LIC AAO 2019-20:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 9 Months
  2. 3 Months
  3. 15 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
4699 522/month
BUY NOW



Q1. EPFO has hiked interest rate on employees’ provident fund to _______________ from 8.55% for the 2018-19 fiscal year.
8.80%
8.70%
8.75%
8.60%
8.65%
Solution:
Employees’ Provident Fund Organisation has hiked interest rate on employees’ provident fund to 8.65% from 8.55% for the 2018-19 fiscal year. The announcement was made by Labour Minister Santosh Gangwar.
Q2. The Goods and Services Tax (GST) Council met for its 33rd meeting and slashed GST rate on under-construction residential properties and the affordable housing projects. The revised rates will be applicable from-
01st April 2019
01st May 2019
01st August 2019
31st March 2019
01st June 2019
Solution:
The Goods and Services Tax (GST) Council met for its 33rd meeting and slashed GST rate on under-construction residential properties and the affordable housing projects. The revised rates will be applicable from April 1, 2019.
Q3. Reserve Bank of India and _____________________ have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA) and the BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October 2018.
Sumitomo Mitsui Financial Group
Japan Post Bank
Bank of Japan
Mizuho Financial Group
Norinchukin Bank
Solution:
Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA). The BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October 2018. The BSA provides for India to access 75 billion US dollars whereas the earlier BSA had provided for 50 billion dollars.
Q4. The Central Board of Trustees (CBT) headed by ___________________ is the apex decision making body of the EPFO which finalises rate of interest on PF deposits for a financial year.
HRD Minister
Labour Minister
Finance Minister
Prime Minister
Home Minister
Solution:
The Central Board of Trustees (CBT) headed by Labour Minister is the apex decision making body of the EPFO which finalises rate of interest on PF deposits for a financial year.
Q5. The Goods and Services Tax (GST) Council met for its 33rd meeting and slashed GST rate on under-construction residential properties and the affordable housing projects recently. The decision was based on recommendations of a Ministerial Panel headed by ____________ Deputy Chief Minister Nitin Patel.
Maharashtra
Goa
Punjab
Gujarat
Rajasthan
Solution:
The Goods and Services Tax (GST) Council met for its 33rd meeting and slashed GST rate on under-construction residential properties and the affordable housing projects. The revised rates will be applicable from April 1, 2019. The decision was based on recommendations of a Ministerial Panel headed by Gujarat Deputy Chief Minister Nitin Patel.
Q6. Which organsation has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system?
EPFO
SEBI
Finance Ministry
NABARD
RBI
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has decided to use a new tool for the first time to enhance liquidity in the system using which it will buy $5 billion from the banks in a swap deal that is capable of injecting around Rs. 35,000 crores into the system.
Q7. The Organisation for Economic Co-Operation & Development forecast in its interim outlook report that the world economy would grow __________ percent in 2019 and ________________ percent in 2020.
3.6% and 3.7%
3.9% and 3.7%
3.4% and 3.5%
3.3% and 3.4%
3.1% and 3.8%
Solution:
The OECD cut forecasts again for the global economy in 2019 and 2020, following on from previous downgrades in November, as it warned that trade disputes and uncertainty over Brexit would hit world commerce and businesses. The Organisation for Economic Co-Operation & Development forecast in its interim outlook report that the world economy would grow 3.3 percent in 2019 and 3.4 percent in 2020. Those forecasts represented cuts of 0.2 percentage points for 2019 and 0.1 percentage points for 2020, compared to the OECD’s last set of forecasts in November.
Q8. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) withdrew the ___________ limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity.
45%
30%
20%
35%
25%
Solution:
Markets regulator Securities and Exchange Board of India (Sebi) withdrew the 20% limit on investments by Foreign Portfolio Investors in corporate bonds of an entity. The regulator stated that the restriction is being withdrawn in accordance with a circular issued by the Reserve Bank of India (RBI).
Q9. Where is the headquarters of Organisation for Economic Co-Operation & Development (OECD)?
Geneva
Paris
New York
London
Vienna
Solution:
The headquarters of Organisation for Economic Co-Operation & Development (OECD) is in Paris, France.
Q10. FPI consists of securities and other financial assets passively held by foreign investors. What is the full from of FPI?
Foreign Portfolio Investors
Financial Portfolio Investors
Foreign Product Investors
Foreign Portfolio Indian
Foreign Prompt Investors
Solution:
Foreign portfolio investment (FPI) consists of securities and other financial assets passively held by foreign investors.
Q11. Ajay Tyagi is present Chairperson of-
RBI
NABARD
SEBI
IRDAI
TRAI
Solution:
Ajay Tyagi is the present Chairperson of SEBI.
Q12. The Central government has Relaxed angel tax norms for Start-ups from 7 years to ___________________ years.
20 years
12 years
05 years
15 years
10 years
Solution:
The Ministry of Commerce and Industry in an attempt to provide relief to and boost investments into start-ups in India has decided to simplify the process for them to get exemptions under the Income Tax Act, 1961. It will now recognize an entity as a start-up up to 10 years from the date of its incorporation or registration instead of the existing duration of 7 years. It will also recognize an entity as a start-up if its turnover for any of the financial years since its incorporation or registration does not exceed Rs 100 crore unlike the previous amount of Rs 25 crore.
Q13. The Ahmedabad bench of the NCLT has approved the Rs 42,000-crore resolution plan submitted by Arcelor Mittal for the debt-ridden Essar Steel Ltd. What is the full form of NCLT?
National Company Law Tribunal
National Company Law Treaty
National Company Law Transit
National Council Law Tribunal
National Corporation Lease Tribunal
Solution:
The Ahmedabad bench of the National Company Law Tribunal (NCLT) has approved the Rs 42,000-crore resolution plan submitted by ArcelorMittal for the debt-ridden Essar Steel Ltd. The tribunal’s approval for the mega-deal has come 583 days after it started the insolvency proceedings, instead of the mandated 270 days.
Q14. Which of the following bank/company has crossed the Rs. 6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm—after Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and Reliance Industries Ltd (RIL) to achieve the milestone?
State Bank of India
ICICI Bank
Oil and Natural Gas Corporation
HDFC Bank Limited
Wipro Limited
Solution:
HDFC Bank Ltd crossed the Rs6 trillion market capitalization mark for the first time, making it only the third Indian firm—after Tata Consultancy Services Ltd (TCS) and Reliance Industries Ltd (RIL)—to achieve the milestone. RIL is the most valued company in India with a market cap of Rs8.50 trillion, followed by TCS at Rs7.48 trillion.
Q15. As per RBI notification, ___________________ Bank has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation.
Corporation Bank
IDBI Bank
Vijaya Bank
United Bank of India
UCO Bank
Solution:
As per RBI notification, IDBI Bank has been categorized as a private sector lender following the acquisition of majority stake by Life Insurance Corporation. IDBI Bank has been under the prompt corrective action framework of RBI that bans it from corporate lending and branch expansions, salary hikes and other regular activities. In January 2019, LIC completed the process of picking up a controlling 51% stake in the nearly crippled IDBI Bank. IDBI Bank has been categorized as a ‘private sector bank’ with effect from January 21, 2019.
               



You may also like to read:
                 

       

         


Print Friendly and PDF