LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 21st June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.
For Queries related to Adda247 Ultimate for IBPS RRB 2019 Prelims, Click Here or mail us at ultimate@adda247.com




Q1. In the recently released QS World University rankings for 2020, IIT-Bombay which is ranked ________________ is India’s best university for the second year in a row.
161
152
184
182
137
Solution:
In the recently released QS World University rankings for 2020, IIT-Bombay which is ranked 152 is India’s best university for the second year in a row.
The next two Indian Universities in the top 200 are IIT Delhi (182) and the Indian Institute of Science, Bengaluru (184). There are a total of 23 Indian institutions in the top 1,000.
Q2. Which of the following state government makes mandatory for trekkers to carry a GPS device so that they can be provided all possible help in case of any emergency?
Uttarakhand
Jammu and Kashmir
Uttar Pradesh
Himachal Pradesh
Punjab
Solution:
The Himachal Pradesh government makes mandatory for trekkers to carry a GPS device so that they can be provided all possible help in case of any emergency.
Q3. Which country has granted financial support of $15 million to Niger for the African Union Summit recently?
India
Germany
Japan
France
China
Solution:
India has granted financial support of $15 million to Niger for the African Union Summit. Sub-Saharan Niger is hosting the African Union Summit for the first time. India is also building a convention centre in Niger as part of a plan to build chain convention centres across 20 African states as signature infrastructure projects.
Q4. World Refugee Day is celebrated around the world on _________________ June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict.
22nd June
23rd June
21st June
18th June
20th June
Solution:
World Refugee Day is celebrated around the world on 20th June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict.
Q5. Massachusetts Institute of Technology (MIT) has again been named the world’s top university by the QS World University Rankings for 2020. Massachusetts Institute of Technology based in-?
Australia
France
USA
Germany
UK
Solution:
Massachusetts Institute of Technology (MIT) has again been named the world’s top university by the QS World University Rankings for 2020. The Massachusetts Institute of Technology is a private research university in Cambridge, USA.
Q6. What is the theme of World Refugee Day 2019?
Step With Refugees— Take A Step on World Refugee Day
Step With Refugees— Homes due to war, persecution and conflict
Step With Refugees— Thousands of families to Flee for their lives
Step With Refugees— Awareness of the situation of refugees
Step With Refugees— Refugees throughout the world
Solution:
World Refugee Day is celebrated around the world on 20th June to raise awareness about the precarious condition of refugees around the world who have been forced to leave their homes due to war, persecution and conflict. Theme for 2019: Step With Refugees — Take A Step on World Refugee Day.
Q7. Which among the following international organisation offers a new tool “AWaRe” to contain rising antimicrobial resistance and make antibiotic use safer and more effective?
United Nations
World Health Organization
International Labour Organization
Food and Agriculture Organization
World Trade Organization
Solution:
World Health Organization or WHO offers a new tool “AWaRe” to contain rising antimicrobial resistance and make antibiotic use safer and more effective.
Q8. India has signed agreements with ______________ and ______________ for DD India to be telecasted on the state platforms of the respective countries.

Sri Lanka and New Zealand
Pakistan and Australia
Bangladesh and South Korea
Afghanistan and West Indies
China and England
Solution:
India has signed agreements with Bangladesh and South Korea for DD India to be telecasted on the state platforms of the respective countries. As per the agreement, BTV World, a channel owned by Bangladesh TV and KBS World, an English language of South Korea, will now be available on the state-owned DD Free Dish.
Q9. Union Minister of Finance and Corporate Affairs chaired the 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) held in-?

Mumbai
Bengaluru
Kolkata
New Delhi
Chennai
Solution:
Union Minister of Finance and Corporate Affairs chaired the 20th Meeting of the Financial Stability and Development Council (FSDC) held in New Delhi. The FSDC Meeting was also attended by senior officers of the Government of India and the Financial Sector Regulators.
Q10. National Council of Educational Research and Training (NCERT) has organised _________ edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi.
2nd
1st
5th
3rd
4th
Solution:
National Council of Educational Research and Training organised 4th edition of National Yoga Olympiad of school children in New Delhi. The Olympiad was inaugurated by the Director and UNESCO Representative for India, Mr. Eric Falt. This year 567 students from 33 States/UTs participated in the Olympiad.
Q11. Name the bank, whose customers can deposit cash of up to Rs 50,000 for free only thrice a month from 1st of July 2019.
ICICI Bank
State Bank of India
Canara Bank
Punjab National Bank
HDFC Bank
Solution:
From July 1, Canara Bank customers can deposit cash of up to Rs 50,000 for free only thrice a month. From the fourth transaction or for cash deposits of over Rs 50,000, there will be a service charge of Rs 1 per thousand, with a minimum of Rs 50 and a maximum of Rs 5,000 plus GST.
Q12. Global internet body Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) and Indian IT industry body _________________ collaborated to develop identifier technology to manage devices and infrastructure using internet.
NASSCOM
FICCI
Confederation of Indian Industry
ASSOCHAM
Infosys
Solution:
Global internet body Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) and Indian IT industry body National Association of Software and Services Companies (Nasscom) collaborated to develop identifier technology to manage devices and infrastructure using internet.
Q13. Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. Who is the Chairman of Canara Bank?

MV Rao
R Kesavan
Debashish Mukherjee
RA Sankara Narayanan
TN Manoharan
Solution:
Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. T.N. Manoharan is the Chairman of Canara Bank.
Q14. International Day of Yoga or commonly and unofficially referred to as Yoga Day, is celebrated annually on 21st of June since its inception in-?
2018
2015
2014
2017
2016
Solution:
International Day of Yoga, or commonly and unofficially referred to as Yoga Day, is celebrated annually on 21 June since its inception in 2015. An international day for yoga was declared unanimously by the United Nations General Assembly. Yoga is a physical, mental and spiritual practice originated in India.
Q15. An Indian engineer whose low-cost neonatal breathing device has saved the lives of new-born babies across small towns of India, has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award in-

Geneva
Paris
New York
London
New Delhi
Solution:
An Indian engineer whose low-cost neonatal breathing device has saved the lives of new-born babies across small towns of India, has won the 2019 Commonwealth Secretary-General’s Innovation for Sustainable Development Award in London. Nitesh Kumar Jangir, who created Saans as a breathing support device to tackle avoidable deaths of premature babies from respiratory distress syndrome due to a lack of immediate access to complex medical equipment, received his award in the “People” category alongside 14 other innovators from across the 53 member-countries of the Commonwealth.
               


Attempt This in Hindi



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF