LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 17th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which of the following country has become the sole contender to host Asian Cup Football tournament in 2023 after South Korea has announced to withdraw its bid to host the game?
Singapore
India
Japan
Nepal
China
Solution:
China has become the sole contender to host Asian Cup Football tournament in 2023 after South Korea has announced to withdraw its bid to host the game.
Q2. On _________ 1975 Sikkim officially merged with the Indian union and became the 22nd state of the country.
5th May
1st May
16th May
19th May
13th May
Solution:
On 16th May 1975, Sikkim officially merged with the Indian union and became the 22nd state of the country.
Q3. Who among the following has been appointed as the chairman of ITC by its Board of Directors?
Rajiv Kumar
Aditya Puri
Sanjiv Puri
Aman Chandra
Kumar Gaurav Singh
Solution:
ITC Managing Director Sanjiv Puri has been appointed as the chairman by the Board of Directors. His new designation will now be chairman and managing director.
Q4. Nepalese Sherpa climber________has scaled Mount Everest for a 23rd time, breaking his own record for the most successful ascents of the world’s highest peak.
Inna Kita
Kami Rita
Pasang Dawa Lama
Love Raj Singh Dharmshaktu
Babu Chiri Sherpa
Solution:
Nepalese Sherpa climber Kami Rita has scaled Mount Everest for a 23rd time, breaking his own record for the most successful ascents of the world’s highest peak.
Q5. The Home Ministry has cancelled the registration of Bengaluru-based NGO_________ for alleged violation of norms in receiving foreign grants.
Satya Foundation
Google India Foundation
HCL Foundation
Wipro Foundation
Infosys Foundation
Solution:
The Home Ministry has cancelled the registration of Bengaluru-based NGO Infosys Foundation for alleged violation of norms in receiving foreign grants.
Q6. India signed the ‘Christchurch Call to Action’. This meeting was held at______, aimed at stopping the abuse of the Internet by extremists.
Paris
Beijing
Sydney
Wellington
Auckland
Solution:
India signed the ‘Christchurch Call to Action’ in Paris. The agreement came in the backdrop of the attacks on mosques in March and is aimed at stopping the abuse of the Internet by extremists.
Q7. SIDBI has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to _______ to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.
INR 50 crore
INR 10 crore
INR 100 crore
INR 1 crore
INR 25 crore
Solution:
To give a fillip to digital lending, Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has put together a pilot scheme to extend financial assistance of up to Rs10 crore to new-age fintech non-banking finance companies (NBFCs) engaged in financing small businesses and other income-generating activities.
Q8. According to the Ministry of Commerce & Industry data, India’s overall exports, combining Merchandise and Services, in April 2019 is estimated to be around_________ with a positive growth of 1.34% over April 2018.
44 billion USD
54 billion USD
84 billion USD
73 billion USD
101 billion USD
Solution:
According to the Ministry of Commerce & Industry data, India’s overall exports, combining Merchandise and Services, in April 2019 is estimated to be around 44 billion US dollars with a positive growth of 1.34% over April 2018.
Q9. Reserve Bank of India has released a vision document ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’, with its core theme of___________ for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system.
Empowering Payment and Settlement Systems
Improved E-payment Experience
Best E-payment Experience
Empowering Exceptional E-payment Experience
Empowering payment Experience
Solution:
Reserve Bank of India has released a vision document ‘Payment and Settlement Systems in India: Vision 2019 – 2021’, with its core theme of ‘Empowering Exceptional E-payment Experience’ for ensuring a safe, secure, convenient, quick and affordable e-payment system.
Q10. Who among the following has become the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA)?
Shivani Uniyal
Arunima Sinha
Aarohi Pandit
Suman Bhatt
Aakanksha Pandit
Solution:
Captain Aarohi Pandit, a 23-year-old pilot from Mumbai became the world’s first woman to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).
               




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF