LIC AAO Current Affairs Questions | 3rd May

Dear Aspirants,
LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for LIC AAO :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW


Q1. Which of the following organisation has launched ‘Udyam’, a skilling center in Bengaluru?
SBI
TCS
LIC HFL
Infosys
ONGC
Solution:
LIC Housing Finance (LIC HFL) has launched ‘Udyam’, a skilling center in Bengaluru. It was launched in association with Lok Bharti Education Society, the implementing partner.
Q2. BSE has appointed its first independent woman director_________.
Indu Malhotra
Preeti Verma
Jyotika Nainwal
Sunita Bakshi
Jayshree Vyas
Solution:
BSE, formerly known as the Bombay Stock Exchange, has appointed its first independent woman director Jayshree Vyas. BSE already has two non-executive women directors namely Usha Sangwan and Rajeshree Sabnavis on its Board.
Q3. The Central government has asked the state transport departments to make it mandatory for all EVs to use the______number plates.
Yellow
Red
Green
Pink
White
Solution:
The Central government has asked the state transport departments to make it mandatory for all EVs to use the green number plates, irrespective of the year in which they were bought.
Q4. Who among the following has set a record with the most wins ever, taking home 12 honours at the Billboard Music Awards?
Taylor Swift
Drake
Justin Bieber
Big Sean
Eminem
Solution:
Rapper Drake set a record with the most wins ever, taking home 12 honours at the Billboard Music Awards. Drake surpassed singer Taylor Swift to become the top award recipient in the Billboard Music Awards history.
Q5. _________ is celebrated as ‘Maharashtra Day’ and ‘Gujarat Day’.
April 28
May 2
April 30
May 1
May 3
Solution:
May 1 is celebrated as ‘Maharashtra Day’ and ‘Gujarat Day’. In 1960, the Bombay Reorganization Act was passed by India’s Parliament to divide the multilingual state of Bombay into Gujarat and Maharashtra. The legislation came into effect on May 1, 1960.
Q6. Master Hirannaiah has passed away at the age of 85. He was a noted_________theatre personality, satirist and TV actor.
Marathi
Hindi
Kannada
Gujarati
Bhojpuri
Solution:
Noted Kannada theatre personality, satirist and TV actor Master Hirannaiah has passed away. He was 85 years old.
Q7. Six grassroots environmental activists received the prestigious Goldman Environmental Prize. It is also known as the______.
The Green Grammys
The Palme d’Or
Green Nobel Prize
The Green Pulitzer Prize
The Environment Academy Award
Solution:
Six grassroots environmental activists received the prestigious Goldman Environmental Prize. It is also known as the Green Nobel Prize.
Q8. Indian shooting ace_________ has been ranked the world number one in the women’s 10 metres air rifle.
Apurvi Chandela
Heena Sidhu
Tejaswini Sawant
Aditi Singh
Avneet Sidhu
Solution:
Indian shooting ace Apurvi Chandela has been ranked the world number one in the women’s 10 metres air rifle event while compatriot Anjum Moudgil rose to number two after consistent performances.
Q9. Who among the following has been named as the next President of Marylebone Cricket Club (MCC), becoming the first non-British President of the club?
Wasim Akram
Mahela Jayawardene
Saurabh Ganguli
Sachin Tendulkar
Kumar Sangakkara
Solution:
Former Sri Lanka captain Kumar Sangakkara has been named as the next President of Marylebone Cricket Club (MCC), becoming the first non-British President of the club.
Q10. Which of the following bank had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019?
BoB
IOB
PNB
SBI
ICICI Bank
Solution:
India’s largest bank State Bank of India has moved to a new interest rate regime on large savings account deposits as well as short-term loans. Earlier, SBI had announced that it will link its interest rate on savings account with a balance above Rs1 lakh and short-term loans like overdraft and cash credit facility to Reserve Bank of India’s repo rate, effective 1 May 2019.
Q11. The United Nations Security Council has designated Jaish-e-Mohammed chief _______ as a global terrorist.
Ayman al-Zawahiri
Hafiz Saeed
Masood Azhar
Khalid Sheikh Mohammed
Abdul Rahman Yasin
Solution:
The United Nations Security Council designated Pakistan-based Jaish-e-Mohammed chief Masood Azhar as a global terrorist after China lifted its hold on a proposal to blacklist him under the Security Council’s Sanctions Committee.

Q12. Which of the following country has emerged as the third largest foreign direct investor in India during 2017-18?
The Netherlands
Mexico
Singapore
New Zealand
The USA
Solution:
The Netherlands has emerged as the third largest foreign direct investor in India during 2017-18, with investments pegged at about $2.67 billion across sectors.
Q13. World Tuna Day is celebrated every year on_______.
5 May
30 April
1 May
2 May
20 April
Solution:
World Tuna Day is celebrated every year on 2 May to raise awareness about the importance of tuna and to promote more sustainable fishing practices.
Q14. Which of the following country has become India’s top crude oil supplier for the second consecutive year, meeting more than one-fifth of the country’s oil needs in the 2018-19 fiscal year?
Qatar
USA
UAE
Iran
Iraq
Solution:
Iraq has become India’s top crude oil supplier for the second consecutive year, meeting more than one-fifth of the country’s oil needs in the 2018-19 fiscal year.
Q15. The first part of the Indo-French joint naval exercise,______ was kicked off the Goa coast.
Nomadic Elephant 19.2
Garuda 18.2
Varuna 19.1
Vahini 3.3
Vajra Prahar 19
Solution:
The first part of the Indo-French joint naval exercise, Varuna 19.1 was kicked off the Goa coast. The second part, Varuna 19.2, is scheduled to be held at the end of May in Djibouti.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF