LIC AAO English Language Quiz 3rd May 2019 | Day 53


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 




Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5.They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. If you have ever filed for insurance claims and have found it to be a (1)............... process, by July you can expect a smoother claim settlement process. Last week, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) in a circular, asked insurers – both life and general – to provide clear and transparent communications and (2)................ a tracking mechanism. The regulator has directed all insurers to send all communication relating to issuance and servicing of insurance policies in the form of a letter, an email, SMS or any other electronic mode.

“The circular is consumer-centric and makes sure that insurers and intermediaries are transparent in (3).................. customers across policy wordings, issuance and claims. The issues addressed have been lack of communication on inclusions/exclusions, documents required for processing claims, timeline on servicing claims, self-service tracking not available for claims and finally rejection of proposals and reasons for the same. Insurers will now have to build these mechanisms internally to (4)................. status at each level. The reason this has come about is due to (5)............... complaints on ombudsman and IRDAI for non-clarity on claims rejections and service issues," said Rohan Kumar, chief executive officer, Toffee Insurance.
tedious
interest
eventful
exhaust
annoy
Solution:
Tedious: too long, slow, or dull; tiresome or monotonous.
Q2. If you have ever filed for insurance claims and have found it to be a (1)............... process, by July you can expect a smoother claim settlement process. Last week, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) in a circular, asked insurers – both life and general – to provide clear and transparent communications and (2)................ a tracking mechanism. The regulator has directed all insurers to send all communication relating to issuance and servicing of insurance policies in the form of a letter, an email, SMS or any other electronic mode.
“The circular is consumer-centric and makes sure that insurers and intermediaries are transparent in (3).................. customers across policy wordings, issuance and claims. The issues addressed have been lack of communication on inclusions/exclusions, documents required for processing claims, timeline on servicing claims, self-service tracking not available for claims and finally rejection of proposals and reasons for the same. Insurers will now have to build these mechanisms internally to (4)................. status at each level. The reason this has come about is due to (5)............... complaints on ombudsman and IRDAI for non-clarity on claims rejections and service issues," said Rohan Kumar, chief executive officer, Toffee Insurance.
rejection
enable
hinder
permission
approval
Solution:
"Enable" makes the sentence grammatically and contextually correct.
Q3. If you have ever filed for insurance claims and have found it to be a (1)............... process, by July you can expect a smoother claim settlement process. Last week, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) in a circular, asked insurers – both life and general – to provide clear and transparent communications and (2)................ a tracking mechanism. The regulator has directed all insurers to send all communication relating to issuance and servicing of insurance policies in the form of a letter, an email, SMS or any other electronic mode.
“The circular is consumer-centric and makes sure that insurers and intermediaries are transparent in (3).................. customers across policy wordings, issuance and claims. The issues addressed have been lack of communication on inclusions/exclusions, documents required for processing claims, timeline on servicing claims, self-service tracking not available for claims and finally rejection of proposals and reasons for the same. Insurers will now have to build these mechanisms internally to (4)................. status at each level. The reason this has come about is due to (5)............... complaints on ombudsman and IRDAI for non-clarity on claims rejections and service issues," said Rohan Kumar, chief executive officer, Toffee Insurance.
handle
cared
servicing
provision
provide
Solution:
"servicing" is contextually and grammatically correct fit for the blank.
Q4. If you have ever filed for insurance claims and have found it to be a (1)............... process, by July you can expect a smoother claim settlement process. Last week, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) in a circular, asked insurers – both life and general – to provide clear and transparent communications and (2)................ a tracking mechanism. The regulator has directed all insurers to send all communication relating to issuance and servicing of insurance policies in the form of a letter, an email, SMS or any other electronic mode.
“The circular is consumer-centric and makes sure that insurers and intermediaries are transparent in (3).................. customers across policy wordings, issuance and claims. The issues addressed have been lack of communication on inclusions/exclusions, documents required for processing claims, timeline on servicing claims, self-service tracking not available for claims and finally rejection of proposals and reasons for the same. Insurers will now have to build these mechanisms internally to (4)................. status at each level. The reason this has come about is due to (5)............... complaints on ombudsman and IRDAI for non-clarity on claims rejections and service issues," said Rohan Kumar, chief executive officer, Toffee Insurance.
presentation
concealing
applaud
assurance
expose
Solution:
"Expose" is contextually and grammatically correct fit for the blank.
Q5. If you have ever filed for insurance claims and have found it to be a (1)............... process, by July you can expect a smoother claim settlement process. Last week, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) in a circular, asked insurers – both life and general – to provide clear and transparent communications and (2)................ a tracking mechanism. The regulator has directed all insurers to send all communication relating to issuance and servicing of insurance policies in the form of a letter, an email, SMS or any other electronic mode.
“The circular is consumer-centric and makes sure that insurers and intermediaries are transparent in (3).................. customers across policy wordings, issuance and claims. The issues addressed have been lack of communication on inclusions/exclusions, documents required for processing claims, timeline on servicing claims, self-service tracking not available for claims and finally rejection of proposals and reasons for the same. Insurers will now have to build these mechanisms internally to (4)................. status at each level. The reason this has come about is due to (5)............... complaints on ombudsman and IRDAI for non-clarity on claims rejections and service issues," said Rohan Kumar, chief executive officer, Toffee Insurance.
highest
come
abolish
increased
catering
Solution:
"Increased" is correct fit for the blank as the steps taken are due to greater number of complaints.
Directions (6-10): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) The Mughal-era Shahjahanabad and the British-built New Delhi was much of what comprised the city. However, a rapid influx of refugees during the Partition resulted in the city being expanded far and beyond to make space for its new inhabitants. 




(B) Delhi, many would say, is a city of contradictions. The past, the present, the urban and the rural coexist rather peacefully within this bustling metropolis. 
(C) Delhi’s master plan designated a cluster of villages on the city fringes to be urbanised for the sake of housing the refugees. 
(D) The task of preparing a plan for the expansion of Delhi was assigned to the Delhi Development Authority (DDA) that was created in 1957. 
(E) However, in 1947, when the city became the capital of an independent country, much of what we see of the city today, was large expanses of agricultural and forest land. 
(F) The ‘urban villages’, as they are called today, carry unique cultural identities and historicities within them, lending the city a distinct character and heritage. 

Q6. Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?




A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADCF.
Q7. Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADCF.
Q8. Which of the following is the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
F
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADCF.
Q9. Which of the following is the LAST sentence after rearrangement?
F
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADCF.
Q10. Which of the following is the FOURTH sentence after rearrangement?
A
F
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADCF.
Directions (11-15): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer. 

Q11. The Easter Sunday bombings in Sri Lanka (1)/ have killed (2)/over 250 people (3)/ that raised concerns (4)/about the Islamic State’s expansion into the South Asian region.




1-2
2-4
1-3
2-3
No change required
Solution:
Replace "have-that" with each other to make a grammatically correct and meaningful sentence. "raised" will take the verb "have" with it.
Q12. On Monday the United States (1)/announced that it would not (2)/ purchase beyond May 1 the 180-day waiver it had (3)/granted to eight countries, including India, to (4)/ extend oil from Iran.
1-2
2-4
1-3
2-3
No change required
Solution:
Replace "purchase-extend" with each other to make a grammatically correct and meaningful sentence.
Q13. The price of Brent crude, it is worth noting, has been (1)/rising steadily in the last few months and has (2)/increased by almost 50% since it hit a low of about $50 in December, as a result of the decision of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) to (3)/ boost their output to (4)/ restrict prices.
1-2
2-4
1-3
3-4
No change required
Solution:
Replace "boost-restrict" with each other to make a grammatically correct and meaningful sentence.
Q14. (1)/By 2019, it has become clear that India’s policy-makers (2)/must find a way (3)/for economic growth (4)/to produce more income-generating opportunities for Indian citizens.
1-2
2-4
1-3
2-3
No change required
Solution:
No change required
Q15. Employment and incomes are the most (1)/pressing issues for Indian citizens (2)/according to all pre-election surveys of (3)/ expect citizens (4)/ what from the next government.
3-4
2-4
1-3
2-3
No change required
Solution:
Replace "expect-what" with each other to make a grammatically correct and meaningful sentence.
               




You may also like to Read: