LIC AAO General Awareness | 19th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-19th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW



Q1. The National Youth Day is celebrated across the country on ___________.
13th January
16th January
12th January
18th January
10th January
Solution:
The National Youth Day is celebrated across the country on 12th January across the country. NYD 2019 is the 156th birth anniversary of Swami Vivekananda.
Q2. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked recently on a two-day visit to Uzbekistan. What is the capital city of Uzbekistan?
Abu Dhabi
Muskat
Bishket
Tashkent
Kabul
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Uzbekistan. Uzbekistan Capital: Tashkent, Currency: Uzbekistani s’om.
Q3. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by _____________.
December 2024
December 2023
December 2022
December 2021
December 2020
Solution:
ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by December 2021. Under Gaganyaan project, India is planning to send three astronauts to outer space for seven days and bring them back.
Q4. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi. The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to ____________ from 20 lakh rupees.
40 lakh rupees
35 lakh rupees
38 lakh rupees
45 lakh rupees
30 lakh rupees
Solution:
The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi. The Limit of annual turnover for composition scheme increased to 1.5 crore rupees effective from April 1, 2019. The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to 40 lakh rupees from 20 lakh.
Q5. The government has announced __________ rupee award for states that would complete the household electrification early under the Saubhagaya scheme.
200 crore
50 crore
150 crore
10 crore
100 crore
Solution:
The government has announced 100 crore rupee award for states that would complete the household electrification early under the Saubhagaya scheme. Apart from discoms, employees would also collectively get 50 lakh rupees award for completing the task of electrifying households under the scheme.
Q6. The government has increased the rate of interest for General Provident Fund (GPF) and other related schemes by 0.4% points to _____________ for the October-December quarter.
7.5%
8.0%
8.4%
8.8%
7.8%
Solution:
The government has increased the rate of interest for General Provident Fund (GPF) and other related schemes by 0.4% points to 8.0% for the October-December quarter.
Q7. Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor ________ as an advisor to the company.
Viral V Acharya
Usha Thorat
HR Khan
R Gandhi
SS Mundra
Solution:
Online financial services marketplace BankBazaar has appointed former RBI Deputy Governor (DG) SS Mundra as an advisor to the company. Mundra was a deputy governor at the RBI for three years till July 2017.
Q8. An agreement for which of the following dam project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand?
Dhauliganga Dam Multipurpose Project
Chamera Hydro-Electric Dam Project
Renukaji Dam Multipurpose Project
Bhadra Reservoir Multipurpose Project
Hirakud Dam Multipurpose Project
Solution:
An agreement for Renukaji Dam Multipurpose Project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand in the presence of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari. All the six Chief Ministers were present on the occasion.
Q9. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in ___________.
Chennai
Kochin
Bengaluru
New Delhi
Chandigarh
Solution:
Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in New Delhi.
Q10. Name the Industrialist who was recently conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’.
Anil Ambani
Mukesh Ambani
Adi Godrej
Laxmi Mittal
Aditya Birla
Solution:
Industrialist and Godrej Group Chairman Adi Godrej was conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’.
Q11. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed ___________ as Prime Minister of Taiwan.
Ma Ying-jeou
Hu Weide
Yan Huiqing
Su Tseng-chang
Lee Teng-hui
Solution:
Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed Su Tseng-chang as Prime Minister, during a Cabinet reshuffle following the ruling Democratic Progressive Party’s heavy losses in local elections.
Q12. Farakka Barrage is located in-
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Farakka Barrage Project with headquarters at Farakka in Murshidabad district of West Bengal is a subordinate office under the Union Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation. The Farakka Barrage Project Authority was set up in 1961.
Q13. Indrapuri Barrage is across the _________ River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.
Son River
Kosi River
Punpun River
Ghaghara River
Burhi Gandak River
Solution:
Indrapuri Barrage is across the Son River in Rohtas district in the Indian state of Bihar.
Q14. Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in-
Himachal Pradesh
Meghalaya
Jharkhand
Kerala
Gujarat
Solution:
Getalsud Dam is an artificial reservoir situated in Ormanjhi, Ranchi, Jharkhand. It was constructed across the Subarnarekha River and was opened in 1971.
Q15. Cricketer Albie Morkel announced his retirement from all forms of cricket. He played for wich of the following country?
Australia
New Zealand
England
South Africa
None of the given options is true
Solution:
Albie Morkel, the South African all-rounder, announced his retirement from all forms of cricket. Morkel, who played for close to 20 years of professional cricket, made his first-class debut for Easterns against Northerns in the 1999-00 domestic season.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF