LIC AAO 2019 English Quiz for 19th March 2019 | Day 8

lic-aao-2019-english-language-quiz

English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. In 2015, the World Health Report stated that there had been 214 million cases of malaria (1)................ with 438,000 deaths from it. This represents an 18% decrease in cases and a 48% decrease in mortality compared to 2000. However, what these figures hide is that over the past decade, there has been an (2).................. rise in reported cases of drug-resistant malaria all over South-East Asia—from Vietnam to Myanmar — and in Pakistan. Given this geographical spread, it is (3).................... that drug-resistant malaria will come to India sooner rather than later. There is, therefore, an urgent need for us to develop new treatment regimes for this disease. The trouble with using therapies developed in the West on Indian populations, particularly in the case of vector-borne diseases such as malaria, is that the host-pathogen relationships in those countries could vary (4)..................... when compared with India. Given our genetics, history of infections, co-infections, immune status and even environmental factors, it is more than likely that treatments that work well on European populations will be somewhat less effective in Asia. What we need to do is to find ways to effectively test new therapies on the Indian population to identify remedies that best address the risk drug-resistant malaria (5)................... to us.

worldwide
restrict
global
embraces
local
Solution:
'Worldwide' is the correct fit for the blank as the passage is about the analysis from the World Health Report.
Q2. In 2015, the World Health Report stated that there had been 214 million cases of malaria (1)................ with 438,000 deaths from it. This represents an 18% decrease in cases and a 48% decrease in mortality compared to 2000. However, what these figures hide is that over the past decade, there has been an (2).................. rise in reported cases of drug-resistant malaria all over South-East Asia—from Vietnam to Myanmar — and in Pakistan. Given this geographical spread, it is (3).................... that drug-resistant malaria will come to India sooner rather than later. There is, therefore, an urgent need for us to develop new treatment regimes for this disease. The trouble with using therapies developed in the West on Indian populations, particularly in the case of vector-borne diseases such as malaria, is that the host-pathogen relationships in those countries could vary (4)..................... when compared with India. Given our genetics, history of infections, co-infections, immune status and even environmental factors, it is more than likely that treatments that work well on European populations will be somewhat less effective in Asia. What we need to do is to find ways to effectively test new therapies on the Indian population to identify remedies that best address the risk drug-resistant malaria (5)................... to us.
worry
alarming
disturb
panic
fluster
Solution:
'Alarming' is an adjective which means worrying or disturbing. Also, the blank talks about an increase, so 'alarming' is the correct word to qualify it.
Q3. In 2015, the World Health Report stated that there had been 214 million cases of malaria (1)................ with 438,000 deaths from it. This represents an 18% decrease in cases and a 48% decrease in mortality compared to 2000. However, what these figures hide is that over the past decade, there has been an (2).................. rise in reported cases of drug-resistant malaria all over South-East Asia—from Vietnam to Myanmar — and in Pakistan. Given this geographical spread, it is (3).................... that drug-resistant malaria will come to India sooner rather than later. There is, therefore, an urgent need for us to develop new treatment regimes for this disease. The trouble with using therapies developed in the West on Indian populations, particularly in the case of vector-borne diseases such as malaria, is that the host-pathogen relationships in those countries could vary (4)..................... when compared with India. Given our genetics, history of infections, co-infections, immune status and even environmental factors, it is more than likely that treatments that work well on European populations will be somewhat less effective in Asia. What we need to do is to find ways to effectively test new therapies on the Indian population to identify remedies that best address the risk drug-resistant malaria (5)................... to us.
assure
prevented
inevitable
avoiding
predetermine
Solution:
Inevitable: certain to happen; unavoidable.
Q4. In 2015, the World Health Report stated that there had been 214 million cases of malaria (1)................ with 438,000 deaths from it. This represents an 18% decrease in cases and a 48% decrease in mortality compared to 2000. However, what these figures hide is that over the past decade, there has been an (2).................. rise in reported cases of drug-resistant malaria all over South-East Asia—from Vietnam to Myanmar — and in Pakistan. Given this geographical spread, it is (3).................... that drug-resistant malaria will come to India sooner rather than later. There is, therefore, an urgent need for us to develop new treatment regimes for this disease. The trouble with using therapies developed in the West on Indian populations, particularly in the case of vector-borne diseases such as malaria, is that the host-pathogen relationships in those countries could vary (4)..................... when compared with India. Given our genetics, history of infections, co-infections, immune status and even environmental factors, it is more than likely that treatments that work well on European populations will be somewhat less effective in Asia. What we need to do is to find ways to effectively test new therapies on the Indian population to identify remedies that best address the risk drug-resistant malaria (5)................... to us.
amazing
irresistible
slight
significantly
remarkable
Solution:
Significantly: (Adverb) in a sufficiently great or important way as to be worthy of attention.
Q5. In 2015, the World Health Report stated that there had been 214 million cases of malaria (1)................ with 438,000 deaths from it. This represents an 18% decrease in cases and a 48% decrease in mortality compared to 2000. However, what these figures hide is that over the past decade, there has been an (2).................. rise in reported cases of drug-resistant malaria all over South-East Asia—from Vietnam to Myanmar — and in Pakistan. Given this geographical spread, it is (3).................... that drug-resistant malaria will come to India sooner rather than later. There is, therefore, an urgent need for us to develop new treatment regimes for this disease. The trouble with using therapies developed in the West on Indian populations, particularly in the case of vector-borne diseases such as malaria, is that the host-pathogen relationships in those countries could vary (4)..................... when compared with India. Given our genetics, history of infections, co-infections, immune status and even environmental factors, it is more than likely that treatments that work well on European populations will be somewhat less effective in Asia. What we need to do is to find ways to effectively test new therapies on the Indian population to identify remedies that best address the risk drug-resistant malaria (5)................... to us.
presenting
arrange
posture
create
poses
Solution:
Pose: present or constitute (a problem or danger).
Directions (6-10): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) It is, therefore, important to ask two pertinent questions: why do more boys than girls study science and technology in India?



(B) As per a report published by the World Economic Forum, only 14.3% of science researchers in India are women.

(C) And does women’s underrepresentation in STEM lead to limited job opportunities for them?
(D) Bahrain, for example, has roughly 41.3% women doing some kind of research in science.
(E) In comparison, several West Asian countries have far better representation of women in STEM (science, technology, engineering, and mathematics).


Q6. Which is the LAST sentence after rearrangement?



A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEDAC.
Q7. Which is the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEDAC.
Q8. Which is the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEDAC.
Q9. Which is the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEDAC.
Q10. Which is the THIRD sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEDAC.
Directions (11-15): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer 

Q11. The (1)/ factors of women’s (2)/underrepresentation in STEM has its (3)/roots in socio-cultural as well as economic (4)/ problem.



1-2
1-4
2-3
1-3
No change required
Solution:
Replace 'factors' and 'problem' to make a grammatically correct and meaningful sentence.
Q12. A (1)/significant proportion of Girls who study STEM either drop out on the (2)/pretext of marriage or are not (3)/ perceived to take up careers in science and technology, as the same are (4)/ encouraged to be hectic and time-consuming.
1-2
1-4
2-3
3-4
No change required
Solution:
Replace 'perceived' and 'encouraged' to make a grammatically correct and meaningful sentence.
Q13. The (1)/most important (2)/benefit of STEM education is that it will (3)/enale girls to (4)/participate in the ‘jobs of the future’.
1-2
1-4
2-3
1-3
No change required
Solution:
No change required
Q14. Schemes (1)/ interventions by the government of India such as Vigyan Jyoti, Inspire – MANAK, Atal Tinkering Labs, and Skill India are (2)/systemic (3)/ initiated that are making way for (4)/innovations in STEM education.
1-2
1-4
2-3
1-3
No change required
Solution:
Replace 'interventions ' and 'initiated' to make a grammatically correct and meaningful sentence.
Q15. Government schemes are (1)/designed to create an (2)/enabling environment within schools to encourage girls to break the (3)/ pursue and (4)/ shackles a career in STEM.
1-2
3-4
2-3
1-3
No change required
Solution:
Replace 'pursue' and 'shackles' to make a grammatically correct and meaningful sentence.
               




You may also like to Read: