LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 13th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
16999 1214/month
BUY NOW


Q1. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour to be organized across the world on ______________.

10th June
8th June
12th June
15th June
14th June
Solution:

The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in on 12th June in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. The theme for World Day Against Child Labour 2019 is Children shouldn’t work in fields, but on dreams!

Q2. The Reserve Bank of India constituted a six-member committee to review the ATM interchange fee structure with a “view to increase the ATM deployment in the unbanked areas”. The committee will be led by ___________.

Vimal Karnad
V G Kannan
Arvinda Srivastava
Kamlesh Nath
Gopi Gopinathan
Solution:

The Reserve Bank of India constituted a six-member committee to review the ATM interchange fee structure with a “view to increase the ATM deployment in the unbanked areas”. The committee will be led by V G Kannan, Chief Executive, Indian Banks Association.

Q3. Name the person who has been re-appointed as Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi with Cabinet minister rank.

Devansh Mishra
Devashish Pant
Kriplesh Singh
Nripendra Misra
Anil Chandra
Solution:

Nripendra Misra and PK Mishra were re-appointed as Principal Secretary and Additional Principal Secretary, respectively, to Prime Minister Narendra Modi with Cabinet minister rank.

Q4. Name the company that has surpassed US technology giant IBM in terms of market capitalization.

Tata Consultancy Services
WIPRO
Infosys
Reliance Communication
Tata Steels
Solution:

India’s largest software services company Tata Consultancy Services (TCS) has surpassed US technology giant IBM in terms of market capitalisation. As of recent closing, the market cap of TCS stood at Rs8.37 lakh crore ($120.5 billion) compared to IBM’s $119.5 billion.

Q5. Name the Very Severe Cyclonic Storm that has hit over East-central Arabian Sea and moved nearly northwards with a speed of about 13 kmph.

FANI
VANI
VAYU
FONI
JALOLU
Solution:

The Very Severe Cyclonic Storm ‘VAYU’ over East-central Arabian Sea moved nearly northwards with a speed of about 13 kmph in last six hours and lay centred over East-central Arabian Sea, about 470 km west-northwest of Goa, 280 km south-southwest of Mumbai (Maharashtra) and 340 km nearly south of Veraval (Gujarat).

Q6. British consumer goods giant Reckitt Benckiser named PepsiCo executive _____________ to succeed Rakesh Kapoor as chief executive officer.

Prakritesh Talwar
Suwarna Raju
Kamal Nath
PV Dinanath
Laxman Narasimhan
Solution:

British consumer goods giant Reckitt Benckiser named PepsiCo executive Laxman Narasimhan to succeed Rakesh Kapoor as chief executive officer. Narasimhan, PepsiCo’s global chief commercial officer, will join Reckitt as CEO-designate and be appointed to the board on July 16.

Q7. Name the Union Minister for Tribal Affairs who has recently launched the “e-governance initiatives for ST Welfare schemes” at a function organized by Ministry of Tribal Affairs.

Raj Kumar Singh
Ashwini Kumar Choubey
Arjun Ram Meghwal
Arjun Munda
Krishan Pal
Solution:

Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs launched the “e-governance initiatives for ST Welfare schemes” at a function organized by Ministry of Tribal Affairs. A power point presentation on these new e-governance initiatives was made on the occasion.

Q8. Name the country that has decided to invest an amount of Rs.13,000 crore, in several ongoing as well as new projects in different states of India’s North- Eastern region.

China
Maldives
Japan
Male
Sri Lanka
Solution:

The Government of Japan has decided to invest an amount of 205.784 billion Yen, equivalent to approximately Rs.13,000 crore, in several ongoing as well as new projects in different states of India’s North- Eastern region.

Q9. 2nd Bi-Monthly monetary policy statement has been released. The reverse repo rate under the LAF stands adjusted to ____________.

5.75%
5.50%
5.25%
5.00%
6.0%
Solution:

2nd Bi-Monthly monetary policy statement has been released. On the basis of an assessment of the current and evolving macroeconomic situation, the Monetary Policy Committee (MPC) at its meeting decided to:
Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 5.75% from 6.00% with immediate effect.
Consequently, the reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 5.50%, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.0%.

Q10. What is the theme for World Day Against Child Labour 2019?

Stop Child Labour, Protect Childhood
Let's Together Protect Childhood
Say No To Child Labour
Children shouldn’t work in fields, but on dreams!
None of the given theme is true
Solution:

The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in on 12th June in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. The theme for World Day Against Child Labour 2019 is Children shouldn’t work in fields, but on dreams!

               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF