Banking Awareness Questions For NICL AO Mains Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-For NICL-AO-Mains-Exam-2017

Just a few days are left for NICL AO Exam. It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for NICL AO Mains Exam. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Loan and Advances of a bank come under which of the following category?
(a) Assets
(b) Liabilities
(c) Deposits
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(a)
Sol. anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset. Anything tangible or intangible that can be owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset.

Q2. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds _____ stake.
(a) Approx 65%
(b) Approx 70%
(c) Approx 95%
(d) Approx 99%
(e) Approx 24%

S2. Ans.(d)

Sol. RBI sold its stake in NABARD to the Government of India, which now holds approx 99% stake.

Q3. Which of the following is not available to depositors of NBFCs?
(a) Deposit Insurance facility
(b) Acquisition of Shares
(c) Loans and Advances
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. Deposit insurance facility of Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation is not available to depositors of NBFCs, unlike in the case of banks.

Q4. NBFCs include ______
(a) loan company
(b) investment company
(c) asset finance company
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)

Sol. NBFCs include a loan company, an investment company, asset finance company (i.e. a company conducting the business of equipment leasing or hire purchase finance) and Residuary Non-Banking Companies.

Q5. India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) is a wholly-owned ____________ company set up in 2006.
(a) NABARD
(b) SEBI
(c) RBI
(d) Finance Ministry
(e) Government of India

S5. Ans.(e)
Sol. IIFCL is a wholly-owned Government of India company set up in 2006 to provide long-term finance to viable infrastructure projects through the Scheme for Financing Viable Infrastructure Projects through a Special Purpose Vehicle called India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), broadly referred to as SIFTI.

Q6. Infrastructure Finance Company (IFC) is a non-banking finance company has a minimum Net Owned Funds of-
(a) Rs.100 Crore
(b) Rs.200 Crore
(c) Rs.500 Crore
(d) Rs.300 Crore
(e) Rs.800 Crore

S6. Ans.(d)
Sol. Infrastructure Finance Company (IFC) is a non-banking finance company has a minimum Net Owned Funds of Rs.300 Crore.

Q7. Under which act NBFCs are incorporated?
(a) Banking Regulation Act, 1949
(b) Companies Act, 1956
(c) RBI Act 1934
(d) SBI Act 1955
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. NBFCs are incorporated under the Companies Act, 1956.

Q8. An NBFC must be registered with the _____________ and have specific authorization to accept deposits from the public.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SBI
(e) Government of India

S8. Ans.(a)
Sol. An NBFC must be registered with the Reserve Bank of India (RBI) and have specific authorization to accept deposits from the public.

Q9. RNBCs cannot accept deposits for a period less than _____ months and more than ______ months.
(a) 12, 84
(b) 14, 86
(c) 17, 92
(d) 24, 36
(e) 54, 95

S9. Ans.(a)
Sol. RNBCs cannot accept deposits for a period less than 12 months and more than 84 months.

Q10. RNBC stands for-
(a) Residuary Non-Banking Companies
(b) Reserve Non-Banking Companies
(c) Reserve New Banking Companies
(d) Re-curing New Banking Companies
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. RNBCs stands for Residuary Non-Banking Companies.

Q11. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S11. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).

Q12. Which of the following are the country’s largest custodian and depository participant?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.

Q13. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in- 
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S13. Ans.(c)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.

Q14. StockHolding is a subsidiary of-
(a) IFCI Limited
(b) RBI
(c) Government of India
(d) SIDBI
(e) IDBI Limited

S14. Ans.(a)
Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited.

Q15. Which of the following is the parent organisation of UPI?
(a) RBI
(b) GOI
(c) NPCI
(d) PMMY
(e) SEBI

S15. Ans.(c)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) is the parent organisation of UPI (Unified Payment Interface).

You may also like to Read: