Computer Questions for IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Readers,

Computer Questions for IBPS RRB Mains 2017

Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with these 15 questions of Computer Knowledge for IBPS RRB Mains Exam 2017.

Q1. What is full form of PDF?
(a) Portable Digital Format
(b) Passive Document Format
(c) Portable Document Format
(d) Passive Digital Format
(e) Progressive Document Format

S1. Ans.(c)
Sol. PDF stands for Portable Document Format

Q2. A browser extension is a _____________ that extends the functionality of a web browser.
(a) plug-in
(b) hardware
(c) peripheral
(d) adware
(e) metadata

S2. Ans.(a)
Sol. A browser extension is a plug-in that extends the functionality of a web browser. A plug-in is a software component that adds a specific feature to an existing computer program.

Q3.  Which among the following is a specially designed website that brings information together from diverse sources in a uniform way like emails, forums, and search engines?
(a) Web Browser
(b) Web Portal
(c) Web Software
(d) Web Nectar
(e) Web Crawler

S3. Ans.(b)
Sol. A web portal is a specially designed website that often serves as the single point of access for information.

Q4. Which among the following can be used in OOP to write functions, give arguments, commands for particular work?
(a) Method
(b) Class
(c) Directory
(d) Loop
(e) Functions

S4. Ans.(e)
Sol. A class, in current, conventional OOP, is a collection of data (member variables) bound together with the functions/procedures that work on that data (member functions or methods). 

A function is a collection of computing statements. Function is a combination of instructions coupled together to achieve some result. It may take arguments and return result. 

A method is just jargon for a function (or procedure) bound to a class. A method in object-oriented programming is a procedure associated with a class. A method defines the behaviour of the objects that are created from the class. Another way to say this is that a method is an action that an object is able to perform.

Q5. Which among the following tag is used to define images in HTML?
(a)  <img>
(b) <jpg>
(c)  <src>
(d)  <alt>
(e)  <tag>

S5. Ans.(a)
Sol. <img> tag is used to define images in HTML. The <img> tag has two required attributes: src and alt.

Q6. A computer port is a specialized outlet on a piece of equipment to which a plug or cable connects, which of the following port is used to connect video sources to TVs and monitors?
(a) 3.5mm Jack
(b) VGA
(c) USB
(d) PS/2
(e) Ethernet

S6. Ans.(b)
Sol. The Video Graphics Array (VGA) is one of the oldest connection standards which can still be found in large swaths of computing equipment. It was first developed by IBM and introduced in 1987. It was widely used for video cards, TV sets, computer monitors, and laptops.

Q7. Which cloud is a cloud computing environment that uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms and it is particularly valuable for dynamic or highly changeable workloads?
(a) Dynamic Cloud
(b) Advance Cloud
(c) Hybrid Cloud
(d) Sharing Cloud
(e) Combined Cloud

S7. Ans.(c)
Sol. Hybrid cloud is a cloud computing environment which uses a mix of on-premises, private cloud and third-party, public cloud services with orchestration between the two platforms. By using a Hybrid approach, companies can maintain control of an internally managed private cloud while relying on the public cloud as needed.

Q8. Which among the following operation facilitate the operating system to allow more than one process to be loaded into the executable memory at a time and loaded process shares the CPU using time multiplexing?
(a) Process Scheduling
(b) Device queues
(c) Execution
(d) IPO Cycle
(e) Multiplexing

S8. Ans.(a)
Sol. The process scheduling is the activity of the process manager that handles the removal of the running process from the CPU and the selection of another process on the basis of a particular strategy. Process scheduling is an essential part of Multiprogramming operating systems.

Q9. Which among the following is not a function of Star Topology?
(a) It facilitates centralized management of the network, through the use of the central computer.
(b) Hub acts as a repeater for data flow.
(c) Only that node is affected which has failed, rest of the nodes can work smoothly.
(d) It transmits data only in one direction.
(e) Easy to add another computer to the network.

S9. Ans.(d)
Sol. ‘It transmits data only in one direction.’ It is the function of Bus topology not Star Topology.

Q10. Which among the following option is not available for indentation of text in MS Word?
(a) Left
(b) Hanging
(c) Center
(d) Right
(e) Justify

S10. Ans.(b)
Sol. Hanging is no option under indentation of text.

Q11. Which among the following is not an operation of an operating system?   
(a) Communication manager 
(b) Processor manager 
(c) Device manager 
(d) Memory manager 
(e) None of the above

S11. Ans.(a)
Sol. OS is not a Communication manager.

Q12. Which key should you use to indent the first paragraph of your report?
(a) tab key
(b) return key
(c) space bar
(d) shift key
(e) None of these 

S12. Ans (a)
Sol.  Tab Key can be used for indentation.

Q13. Which of the following is true about Assembly language? 
(a) It is an Object Oriented Programming Language
(b) It is a High-level programming language
(c) It is a low-level programming language
(d) It is a language for assembling computers
(e) It is latest flash memory language

S13. Ans (c)
Sol.  An assembly (or assembler) language, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device 

Q14. Changing desktop wallpaper is a simple task which can be accessed through ________ section of all control panel items. 
(a) Personalize
(b) Image
(c) Graphics
(d) Windows
(e) Picture

S14. Ans. (a)
Sol. Wallpapers can be changed by the personalize section of all control panel items.

Q15. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
(a) Start Menu
(b) Browser
(c) Status
(d) Control Panel
(e) None of these

S15. Ans. (a)
Sol. Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software through it like paint or Word.


Print Friendly and PDF