Computer Questions for NABARD Grade-A 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment Examination. Practice with Computer questions for NABARD Grade-A Exam 2017.

Q1. Changing desktop wallpaper is a simple task which can be accessed through ________ section of all control panel items. 
(a) Personalize
(b) Image
(c) Graphics
(d) Windows
(e) Browser

S1. Ans. (a)
Sol. Wallpapers can be changed by the personalize section of all control panel items.

Q2. Different icons of application software can be found in which bar in latest version of Microsoft Windows?
(a) Start Menu
(b) Browser
(c) Status
(d) Control Panel
(e) None of these

S2. Ans. (a)
Sol. Microsoft re-introduced Start Menu bar and you can access various application software like paint or Word.

Q3. What does DBMS stand for?
(a) Data Management System
(b) Database Management System
(c) Database Management Server
(d) Database Maintenance Server
(e) Data Management Server

S3. Ans.(b)
Sol. Database Management System (DBMS) is a software application that can be used to create and maintain databases for various types of organizations. Some widespread DBMS applications are Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL and Microsoft Access.

Q4. Which of the following diagrams graphically represents an inter-relationship among entities in a database?
(a) Entity-relationship diagram
(b) Data flow diagram
(c) Control flow diagram
(d) Sequence diagram
(e) None of these

S4. Ans.(a)
Sol. A relationship is an association among entities. We can use the Entity-Relationship Diagram (ERD) to represent an inter-relationship between the entities of a database.

Q5. Which of the following keys is a field in one table that is used as a primary key field in another table?
(a) Primary key
(b) Foreign key
(c) Candidate key
(d) Identity key
(e) None of these

S5. Ans.(b)
Sol. Foreign key is a field in one table that is used as the primary key in another table. Whenever a relationship is created between two tables, a common field acts as the primary key in the first table and the foreign key in the second table.

Q6. Which one of the following allows a user at one site to establish a connection to another site and then pass keystrokes from local host to remote host?
(a) HTTP 
(b) FTP 
(c) Telnet 
(d) POP3
(e) None of these

S6. Ans. (c)
Sol. Through Telnet, an administrator or another user can establish a connection to someone else's computer remotely. On the Web, HTTP and FTP protocols allow you to request specific files from remote computers, but not to actually be logged on as a user of that computer.

Q7. Which of the following is the fastest type of computer? 
(a) Laptop 
(b) Notebook
(c) Personal computer 
(d) Workstation
(e) Supercomputer

S7. Ans. (e)
Sol. Supercomputers are fastest in their generations.

Q8. Which among the following is a text margin treatment in which all lines begin hard against the left-hand margin but are allowed to end short of the right-hand margin? 
(a) Gutter Margin 
(b) Word wrap 
(c) Right justified  
(d) Left justified 
(e) Ragged right 

S8. Ans. (e)
Sol. Ragged right is a text margin treatment in which all lines begin hard against the left-hand margin but are allowed to end short of the right-hand margin. On lines that do not fully fill the measure (nearly all of them), any leftover space is deposited along the right-hand margin. This creates an irregular margin along the right side of the text column.

Q9. Which command should be used to display all files within the specified subordinate directory of the subdirectory? 
(a) Dir/pathname 
(b) Dir/pathname/pathname 
(c) Dir/ch 
(d) Dir/pathname/filename 
(e) None of these 

S9. Ans. (b)
Sol. 'Dir/pathname/pathname' can be used to display all files within the specified subordinate directory of the subdirectory.

Q10. Which of the following key combination can be used to print a document?  
(a) Ctrl + P
(b) Tab + P
(c) Alt + P
(d) Windows logo key + P
(e) None of these 

S10. Ans. (a)
Sol. Ctrl + P is used to print document(s).

Q11. What is ‘Trend Micro’?
(a) virus program
(b) anti-virus software
(c) just a program
(d) All of these
(e) None of the above

S11. Ans.(b)
Sol. Trend Micro is an antivirus.

Q12. Storage of instructions in computer memory to enables it to perform a variety of tasks in sequence or intermittently. Who introduced the idea of stored program concepts?
(a) Charles Babbage
(b) Dennis Ritchie
(c) Howard Aiken
(d) John Neumann
(e) Ada Lovelace

S12. Ans.(d)
Sol. In the late 1940s by John von Neumann, proposed that a program be electronically stored in binary-number format in a memory device so that instructions could be modified by the computer as determined by intermediate computational results. 

Q13. Table of contents can be prepared by using:
(a) macros
(b) headings as H1, H2, H3 and more in the document
(c) by table of contents in tools menu
(d) (b) and (c)
(e) By File menu

S13. Ans.(b)
Sol. You can make Table of Content by using Headings.

Q14. Which of the following is the feature that keeps track of the right margin?
(a) Find and replace 
(b) Word-wrap
(c) Right aligned
(d) Left justified
(e) Ragged right 

S14. Ans.(c)
Sol. Right aligned—text is aligned along the right margin 

Q15. To move data from one part of the document to another, which of the following is used?
(a) Cut and Insert
(b) Copy and Paste
(c) Copy and Delete 
(d) Copy and Undo
(e) Cut and Paste 

S15. Ans.(e)
Sol. Cut and Paste moves data and Copy and Paste replicates data.


You may also like to read: