Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. What is the smallest and largest font size available in Font Size tool of MS World on formatting toolbar?
(a) 8 and 72
(b) 8 and 68
(c) 6 and 72
(d) 6 and 68
(e) 9 and 90

S1. Ans.(a)
Sol. 8 and 72 are the smallest and the largest font size available in Word for formatting.

Q2. A character that is raised and smaller above the baseline is known as _______________.
(a) Raised
(b) Outlined
(c) Capscript
(d) Superscript
(e) Highscript

S2. Ans.(d)
Sol. The following text is written in superscript: Superscripts 
Here the text is raised and smaller above the baseline.

Q3. In MS-Word, a ruler can help to perform which of the following actions?
(a) to set tabs
(b) to set indents
(c) to change page margins
(d) All of the above
(e) None of the above

S3. Ans.(d)
Sol. All the given activities can be performed by using a ruler in MS Word.

Q4. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?
(a) Down Cursor Key
(b) Enter Key
(c) Shift + Enter
(d) Ctrl + Enter
(e) Ctrl + N

S4. Ans.(b)
Sol. You can press enter key and start a new paragraph while typing on MS Word.

Q5 . Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorised options?
(a) Menu bar
(b) Status Bar
(c) Tool bar
(d) Scroll bar
(e) None of the above

S5. Ans.(a)
Sol. Menu Bar is located below title bar.

Q6. In MS Excel when all the numbers between 0 and 100 in a range should be displayed in Red Colour, apply:
(a) Use =if() function to format the required numbers red
(b) Apply Conditional Formatting command on Format menu
(c) Select the cells that contain number between 0 and 100 then click Red colour on Text Colour tool
(d) All of the above
(e) None of the above

S6. Ans.(b)
Sol. Conditional formatting in Excel enables you to highlight cells with a certain colour, depending on the cell's value. Here you have the ability to set a range or condition for which the selected format will be applicable.

Q7. Which tool you will use in Excel to join some cells and place the content at the middle of joined cell?
(a) From Format Cells dialog box click on Merge Cells check box
(b) From Format Cells dialog box select the Centred alignment
(c) From Format Cells dialog box choose Merge and Centre check box
(d) Click on Merge and Centre tool on formatting toolbar
(e) None of the above

S7. Ans.(d)
Sol. Cell Merge is used to join cells in a worksheet. Centre formatting tool is used to align text in centre. There are other alignments options such as left, right, bottom, middle and top align.

Q8. How can you update the values of formula cells if Auto Calculate mode of Excel is disabled?
(a) F8
(b) F9
(c) F10
(d) F11
(e) F2

S8. Ans.(b)
Sol. If calculations are not updating which might mean manual update is on and auto update mode is off, in such case you can press F9 for updating.

Q9. Where can you change automatic or manual calculation mode in Excel?
(a) Double CAL indicator on status bar
(b) Go to Tools >> Options >> Calculation and mark the corresponding radio button
(c) Formatting options on toolbar
(d) All of the above
(e) None of above

S9. Ans.(b)
Sol. Following is the appropriate path to change automatic or manual calculation mode: Go to Tools >> Options >> Calculation and mark the corresponding radio button

Q10. Long text can be broken down into many lines within a cell. This can be done through which of the following option?
(a) Wrap Text in Format >> Cells
(b) Justify in Edit >> Cells
(c) Text Wrapping in Format >> Cells, Layout tab
(d) All of above
(e) None of the above

S10. Ans.(c)
Sol. Text wrapping is used to break down lengthy text into many lines within a cell.

Q11. What is the meaning of .rtf file?
(a) Red Text File
(b) Rich Text File
(c) Red Text Format
(d) Rich Text Format
(e) Rich Text Frame

S11. Ans.(d)
Sol. Rich Text Format files have extension .rtf

Q12. Which among the following is the extension of font file?
(a) .ff
(b) .fnf
(c) .fnt
(d) .font
(e) .fn

S12. Ans.(c)
Sol. The file extension for a font file is .fnt

Q13. Which among the given options in Microsoft PowerPoint will allow you to select more than one slide in a presentation?
(a) Alt + Click each slide
(b) Shift + drag each slide
(c) Shift + Click each slide
(d) Ctrl + Click each slide
(e) Alt + Drag each slide

S13. Ans.(c)
Sol. Shift + Click each slide is the appropriate action to be performed to select more than one slide in a presentation.

Q14. You can edit an embedded organisation chart object by performing which of the following action?
(a) Double clicking the organization chart object
(b) Clicking edit object
(c) Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organisation Chart object
(d) (a) and (c) both
(e) None of the above

S14. Ans.(d)
Sol. You can edit an embedded organisation chart object by double clicking the organization chart object or by right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organisation Chart object.

Q15. Which PowerPoint feature allows the user to create a simple presentation quickly?
(a) AutoContent Wizard
(b) Transition Wizard
(c) Chart Wizard
(d) Animations
(e) Clipart

S15. Ans.(a)
Sol. The AutoContent Wizard offers suggestions for templates to use and types of content to put in.