Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 11th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Online entertainment platform Netflix has recently acquired Millarworld. Millarworld is a ________________.
(a) Film Production Company
(b) Comic Book Company
(c) Novel Publishing Company
(d) Gaming Company
(e) Animation Company

S1. Ans.(b)
Sol. Online entertainment platform Netflix has recently acquired Millarworld, a comic book company. The acquisition was the first ever by Netflix. Together, the two companies will bring Millarworld's portfolio of character franchises to life through films, series and children's shows available exclusively to Netflix members.

Q2. India has recently ratified the 2nd commitment period of the Kyoto Protocol and became the 80th country to do so. Kyoto Protocol is related to ______________.
(a) Terrorism
(b) Child Education
(c) Refugees
(d) Climate
(e) Human Trafficking

S2. Ans.(d)
Sol. India has ratified the second commitment period of the Kyoto Protocol that commits countries to contain the emission of greenhouse gases, reaffirming its stand on climate action. With this, India became the 80th country to accept the amendment relating to the second commitment period of the Kyoto Protocol, the international emissions reduction treaty.

Q3. Name the Bollywood actor who was famous for his role in Peepli Live who passed away recently.
(a) Raghubir Yadav
(b) Omkar Das Manikpuri
(c) Sitaram Panchal
(d) Shalini Vatsa
(e) Aamir Bashir

S3. Ans.(c)
Sol. Bollywood actor famous for his role in Peepli Live, Sitaram Panchal passed away after almost a year-long battle with kidney and lung cancer. He was 54.

Q4. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently attended the 15th Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) Ministerial Meeting. The meeting was held in _______________.
(a) Kathmandu
(b) New Delhi
(c) New York
(d) Paris
(e) Shanghai

S4. Ans.(a)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj departed for Kathmandu to participate in the 15th BIMSTEC Ministerial Meeting (10th and 11th August). During the two-day meet, Foreign ministers of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) countries reviewed the progress in identified fourteen areas of cooperation and discuss ways to accelerate cooperation. She attended inaugural session of the 15th BIMSTEC Ministerial Meeting.

Q5. According to the survey, almost all rural households in Kerala and Haryana had access to a toilet. The survey was released by the Ministry of Drinking Water and Sanitation and was carried out by the Quality Council of India (QCI). Who is the Minister of Drinking Water and Sanitation?
(a) Uma Bharati
(b) Ramvilas Paswan
(c) Maneka Gandhi
(d) Narendra Singh Tomar
(e) Anant Geete

S5. Ans.(d)
Sol. According to the survey, almost all rural households in Kerala and Haryana had access to a toilet report. The survey is released by the Ministry of Drinking Water and Sanitation and was carried out by the Quality Council of India (QCI). Narendra Singh Tomar is the Minister of Drinking Water and Sanitation.

Q6. The second round of National Deworming Day (NDD) was observed on ___________ in 33 States and Union Territories to tackle worm Infections.
(a) 9 August
(b) 8 August
(c) 10 August
(d) 16 August
(e) 11 August

S6. Ans.(c)
Sol. The second round of National Deworming Day (NDD) was observed on 10 August in 33 States and Union Territories to tackle worm Infections, targeting more than 11 crore children.

Q7. NITI Aayog has recently shortlisted Uttar Pradesh, Assam and Karnataka under its SATH initiative to handhold them and transform their health sector. SATH Stands for _________________.
(a) Suitable Action for Transforming Human Caption
(b) Sustainable Action for Transforming Human Capital
(c) Sustainable Auction for Transforming Hacked Capital
(d) Submerged Authority for Transforming Human Captcha
(e) Suitable Action for Transforming Homage Capital

S7. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog has shortlisted Uttar Pradesh, Assam and Karnataka under its ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital’, SATH initiative to handhold them and transform their health sector.

Q8. Amazon has recently announced the launch of VCS model, an initiative launched to create cost efficient employment prospects for skilled candidates. What does 'V' Stands for in VCS?
(a) Visual
(b) Verified
(c) Vision
(d) Virtual
(e) Voyage

S8. Ans.(d)
Sol. Amazon has recently announced the launch of virtual customer service (VCS) model, an initiative launched to create cost efficient employment prospects for skilled candidates seeking more flexible work opportunities.

Q9. BitBay, one of the top ten cryptocurrency trading platforms in the world, has launched a dedicated platform for trade and exchange of digital currencies. Which of the following is not a digital currency?
(a) Mincoin
(b) Bitcoin
(c) Litecoin
(d) Lisk
(e) Monero

S9. Ans.(a)
Sol. BitBay, one of the top ten crypto currency trading platforms in the world, has launched a dedicated platform for trade and exchange of digital currencies such as bitcoin, litecoin, ether, Lisk, monero, dash and game credits.

Q10. Name the Indian shooter who won a bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun at Astana, Kazakhstan.
(a) Vijay Kumar
(b) Jeetu Rai
(c) Ronjan Sodhi
(d) Apurvi Chandela
(e) Kynan Chena

S10. Ans.(e)
Sol. Indian shooter Kynan Chenai won a bronze in men’s trap event, his first international medal at the senior level, at the 7th Asian Championship Shotgun at Astana, Kazakhstan.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF