Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 21st August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. PM Narendra Modi addressed a gathering of young entrepreneurs and CEOs startups at an event organized by NITI Aayog. The event called was called _________________.
(a) Youth of India
(b) Champions of Change
(c) Start up India
(d) Zeal of Bharat
(e) Navbharat

S1. Ans.(b)
Sol. PM Narendra Modi addressed a gathering of young entrepreneurs and CEOs startups at an event organized by NITI Aayog. The event called 'Champions of Change' was organized by India’s policy think-tank, was aimed at bringing together young businessmen at a place and share ideas.

Q2. In which of the following city India’s first World Peace University inaugurated recently?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Pune
(e) New Delhi

S2. Ans.(d)
Sol. MIT World Peace University, the first of its kind in India, was inaugurated by Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis in Pune.

Q3. The Indian contingent created history in the World Dwarf Games by winning a record haul of medals. The event was held in _____________.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Canada
(d) USA
(e) China

S3. Ans.(c)
Sol.  The Indian contingent created history in the World Dwarf Games by winning a record haul of medals. The 21-men Indian team won 37 medals including 15 golds, 10 silver and 12 bronze medals in the 7th edition of the World Dwarf Games. It was held in Toronto, Canada.

Q4. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated nationally across India on ___________.
(a) 20 August
(b) 22 August
(c) 23 July
(d) 24 August
(e) 14 August

S4. Ans.(a)
Sol. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi.

Q5. Name the Chief Minister, who has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017.
(a) Trivendra Singh Rawat
(b) Pinarayi Vijayan
(c) Devendra Fadnavis
(d) K Chandrashekhar Rao
(e) Manohar Lal Khattar

S5. Ans.(d)
Sol. Telangana Chief Minister K Chandrashekhar Rao has been selected for the prestigious Agriculture Leadership Award-2017. The award will be presented on September 5 at Taj Palace Hotel in New Delhi.

Q6. Name the Veteran American entertainer and comedian who died recently aged 91.
(a) George Carlin
(b) Jerry Lewis
(c) Jerry Seinfeld
(d) Jon Stewart
(e) Lenny Bruce

S6. Ans.(b)
Sol. Veteran American entertainer Jerry Lewis died aged 91. One of the most popular comic actors of the 1950s and ’60s, Lewis perfected the role of the quirky clown in slapstick comedies like “The Nutty Professor” but also won acclaim as a writer, actor, and philanthropist.

Q7. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The base color of the note is ______________.
(a) Fluorescent Blue
(b) Sea Green
(c) Egyptian Blue
(d) Emerald Green
(e) Kelly Green

S7. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series signed by Governor of RBI Dr Urjit Patel. The base colour of the note is fluorescent blue.

Q8. Sadbhavana Diwas is celebrated to commemorate the birth anniversary of _____________.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Indira Gandhi
(d) Lal Bahadur Sashtri
(e) Rajiv Gandhi

S8. Ans.(e)
Sol. The Sadbhavana Diwas or Harmony Day is celebrated to commemorate the birth anniversary (August 20) of Rajiv Gandhi. Rajiv Ratna Gandhi was the 6th Prime Minister of India, serving from 1984 to 1989.

Q9. Ottawa is the Capital of which of the following country?
(a) Netherlands
(b) Australia
(c) Austria
(d) Canada
(e) Ireland

S9. Ans.(d)
Sol. Ottawa is the Capital of Canada. The Canadian dollar is the currency of Canada.

Q10. Who is the Present Chairman of NITI Ayog?
(a) Rajiv Kumar
(b) Arvind Panagariya
(c) Narendra Modi
(d) Arun Jaitley
(e) Sanjeev Nigam

S10. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi is the Present Chairman of NITI Aayog.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF