Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 6th Jan 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India has excluded which of the following country from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN)?
(a) Bhutan
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Pakistan
(e) Nepal

S1. Ans.(d)
Sol. India has excluded Pakistan from the list of SAARC member countries with which it will be connecting its state-of-the-art National Knowledge Network (NKN) for sharing scientific databases and remote access to advanced research facilities.

Q2. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. Name the city that had emerged as the cleanest city in the survey of 2017.
(a) Bhubaneswar
(b) Indore
(c) Vadodara
(d) Gandhinagar
(e) Bengaluru

S2. Ans.(b)
Sol. The world's biggest cleanliness survey 'Swachh Sarvekshan Survey 2018' was launched in India by PM Narendra Modi. It will be conducted from the 4th of January to 10th of March. The survey will evaluate achievements in cleanliness level of urban areas. In Swachh Survekshan-2017, 434 cities and all the state capitals were ranked. Indore had emerged as the cleanest city.

Q3. Name the state that will host the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Uttarakhand
(e) Kerala

S3. Ans.(c)
Sol. Goa will be hosting the third edition of the Science Film Festival of India in January 2018. The festival, titled SCI-FFI Goa, is being organised by the state-based Vidnyan Parishad, Goa Department of Science and Technology.

Q4. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to _____________ in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES).
(a) 27.2%
(b) 25.2%
(c) 30.2%
(d) 24.9%
(e) 26.5%

S4. Ans.(b)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q5. Who is the present Governor of Meghalaya?
(a) Jagdish Mukhi
(b) Satya Pal Malik
(c) Om Prakash Kohli
(d) Ganga Prasad
(e) Vajubhai Vala

S5. Ans.(d)
Sol. Mukul Sangma is the present Chief Minister of Meghalaya and its Governor is Ganga Prasad.

Q6. The Reserve Bank of India has recently introduced Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of ____________ on the reverse.
(a) Sun Temple, Konark
(b) Somnath temple, Gujarat
(c) Jagannath Temple, Puri
(d) Brihadeeswarar Temple, Thanjavur
(e) Lotus Temple, Delhi

S6. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs10 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has the motif of Sun Temple, Konark on the reverse. The base colour of the note is Chocolate Brown. The dimension of the banknote will be 63 mm x 123 mm.

Q7. According to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO), the Indian economy will expand by _____________ in 2017-18.
(a) 6.7%
(b) 6.9%
(c) 6.5%
(d) 7.1%
(e) 6.6%

S7. Ans.(c)
Sol. The Indian economy will expand by 6.5% in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO). It had released its first advance estimate for India’s GDP growth rate in the current financial year.

Q8. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 2015-16 to 2016-17. Which of the following state has the highest GER in the country?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Goa
(d) Tamil Nadu
(e) West Bengal

S8. Ans.(d)
Sol. The country’s Gross Enrolment Ratio (GER) in higher education has registered an increase from 24.5% in 2015-16 to 25.2% in 2016-17, according to the All India Higher Education Survey (AIHES) launched by Union Human Resource Development (HRD) Minister Prakash Javadekar. According to AIHES of 2016-17, Tamil Nadu has the highest GER in the country at 46.9%. Bihar has the least GER of 14.9%.

Q9. Which of the following state has signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Meghalaya
(e) Kerala

S9. Ans.(d)
Sol. Meghalaya signed the Host City Contract with the Indian Olympic Association (IOA) for hosting the 39th National Games in 2022.

Q10. SAARC stands for _________________________.
(a) South Asian Authority for Regional Cooperation
(b) South Asian Association for Re-habitation Cooperation
(c) South Asian Authority for Re-habitation Cooperation
(d) None of the given options is true
(e) South Asian Association for Regional Cooperation

S10. Ans.(e)
Sol. SAARC stands for South Asian Association for Regional Cooperation. The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.