Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 18th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The 18th edition of the International Indian Film Academy Awards was held recently in _____________.
(a) New Delhi
(b) New York
(c) Paris
(d) Singapore
(e) Mumbai

S1. Ans.(b)
Sol. The 18th edition of the International Indian Film Academy Awards was held in New York, USA.

Q2. Roger Federer has recently won the Wimbledon title after defeating _____________.
(a) Andy Murray
(b) Rafael Nadal
(c) Marin Cilic
(d) Gilles Muller
(e) Stan Wawrinka

S2. Ans.(c)
Sol. Roger Federer won a record eighth Wimbledon title and became the tournament’s oldest champion with a straight-sets victory over Marin Cilic. Federer claimed his 19th Grand Slam title.

Q3. The Parliamentary Hearing Special Committee (PHSC) has recently endorsed Justice ______________ for the post of Chief Justice of Supreme Court.
(a) Gopal Prasad Parajuli
(b) SushilaKarki
(c) KalyanShrestha
(d) Ram Kumar Prasad Shah
(e) Damodar Prasad Sharma

S3. Ans.(a)
Sol. Justice Gopal Prasad Parajuli will be the new Chief Justice of Nepal. The Parliamentary Hearing Special Committee (PHSC) unanimously endorsed Justice Parajuli’s name for the post of Chief Justice of Supreme Court.

Q4. Name the Indian Squash player who has recently won Victorian Open squash, a PSA Tour event, Austraila.
(a) Saurav Ghosal
(b) Joshna Chinappa
(c) Dipika Pallikal
(d) Harinder Pal Sandhu
(e) Anuroop B. S.

S4. Ans.(d)
Sol. India's Harinder Pal Sandhu has won the second title in two weeks after beating top-seed Rex Hedrick of Australia in the final of Victorian Open squash, a PSA Tour event, in Melbourne, Australia.

Q5. Name the Indian Cueist who has recently won the first National Masters snooker tournament title in Chennai.
(a) Pankaj Advani
(b) I H Manudev
(c) Sundeep Gulati
(d) S. Shrikrishna
(e) Dharminder Singh Lilly

S5. Ans.(b)
Sol. I H Manudevhas won the first National Masters snooker tournament title in Chennai, Tamil Nadu.

Q6. Name the F1 driver, who has recently won the British Grand Prix for the fifth time.
(a) Sebastian Vettel
(b) Valtteri Bottas
(c) Lewis Hamilton
(d) Daniel Ricciardo
(e) Sergio Perez

S6. Ans.(c)
Sol. Mercedes’ Lewis Hamilton won the British Grand Prix for the fifth time, matching the record of Jim Clark and Alain Prost to cut Sebastian Vettel’s championship lead to just a single point.

Q7. Nar BahadurBhandari, a Chief Ministers of which of the following state has passed away, recently?
(a) Sikkim
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Tripura
(e) Nagaland

S7. Ans.(a)
Sol. Nar BahadurBhandari, one of the longest-serving chief ministers of Sikkim has died recently. Mr Bhandari, a three-term former Chief Minister was 77 years old.

Q8. Name the IPS officer who has recently took charge as the new Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP).
(a) Kamal Narayan
(b) PranayKohli
(c) Ashok Kumar Mathur
(d) Vishal Agnihotri
(e) R K Pachnanda

S8. Ans.(e)
Sol. Shri R K Pachnanda, an IPS officer, took charge as the new Director General of Indo-Tibetan Border Police (ITBP), recently.

Q9. What is the Capital of Tibet?
(a) Shigatse
(b) Lhasa
(c) Zhangmu
(d) Yangbajain
(e) Kangding

S9. Ans.(b)
Sol. The Capital of Tibet is Lhasa.

Q10. Roger Federer has recently won the Wimbledon title. This was his ________ Wimbledon title.
(a) 6th
(b) 10th
(c) 9th
(d) 11th
(e) 8th

S10. Ans.(e)
Sol. Roger Federer won a record eighth Wimbledon title and became the tournament’s oldest champion with a straight-sets victory over Marin Cilic.

Q11. For which of the following movie, Alia Bhatt was awarded the Best Actor (Female) in the International Indian Film Academy (IIFA) Awards?
(a) Highway
(b) Shandaar
(c) Dear Zindagi
(d) Udta Punjab
(e) Badrinath Ki Dulhaniya

S11. Ans.(d)
Sol. In the 18th edition of the International Indian Film Academy Awards, Alia Bhatt was awarded the Best Actor (Female) for Udta Punjab.

Q12. Erode-based Five P Venture India Private Ltd and Central Silk Board (CSB) inked an agreement for development and commercialization of handloom silk products. The Headquarter of Central Silk Board (CSB) is in ____________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Jaipur
(e) Chennai

S12. Ans.(a)
Sol. Erode-based Five P Venture India Private Ltd and Central Silk Board (CSB) inked an agreement for development and commercialization of handloom silk products. The Headquarter of Central Silk Board (CSB) is in Bengaluru.

Q13. Digital payments company _____________ has partnered Samsung Pay, under which consumers will be able to make payments with a single tap using select Samsung handsets.
(a) Paytm
(b) Freecharge
(c) MobiKwik
(d) Airtel Payments
(e) Oxigen Wallet

S13. Ans.(c)
Sol. Digital payments company MobiKwik has partnered Samsung Pay, under which consumers will be able to make payments with a single tap using select Samsung handsets.

Q14. Who is the founder and CEO of e-commerce company Paytm?
(a) Jef Bejoz
(b) Vijay Shekhar Sharma
(c) Bipin Preet Singh
(d) Upasana Taku
(e) R K Pachnanda

S14. Ans.(b)
Sol. Vijay Shekhar Sharma is the founder and CEO of e-commerce company Paytm.

Q15. In IIFA awards 2017, Anirudh Roy Chaudhary was awarded the Best Director award for his movie ____________.
(a) Piku
(b) Udta Punjab
(c) Neerja
(d) Pink
(e) Buno Haansh

S15. Ans.(d)
Sol. In IIFA awards 2017, Anirudh Roy Chaudhary was awarded the Best Director award for his movie Pink.

You may also like to Read: