Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 8th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which one of the following lenders has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia?
(a) YES Bank
(b) Union Bank of India
(c) IndusInd Bank
(d) South Indian Bank
(e) IDBI Bank

S1. Ans.(d)
Sol. South Indian Bank has tied up with PFG Forex for remittance facility for the benefit of Indian expatriates from Australia. The new facility will leverage the bank to reach the Indian diaspora.

Q2. What is the Ranking of India in India out of 165 nations in a global Cybersecurity index that measures the commitment of nations across the world to Cybersecurity?
(a) 27th
(b) 23rd
(c) 24th
(d) 20th
(e) 30th

S2. Ans.(b)
Sol. India is ranked a high 23rd out of 165 nations in a global index that measures the commitment of nations across the world to cybersecurity. The second Global Cybersecurity Index (GCI) was released by the UN telecommunications agency International Telecommunication Union (ITU).

Q3. The European Parliament overwhelmingly approved a first-ever cooperation deal between the European Union and which of the following country?
(a) Cuba
(b) Oman
(c) Azerbaijan
(d) Malta
(e) Norway

S3. Ans.(a)
Sol. The European Parliament overwhelmingly approved a first-ever cooperation deal between the EU and Cuba. MEPs in the eastern French city of Strasbourg approved the Political Dialogue and Cooperation Agreement which was signed in December 2016.

Q4. The European Parliament is headquartered in _____________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Brussels, Belgium
(c) Paris, France
(d) London, UK
(e) New York, USA

S4. Ans.(b)
Sol. The European Parliament is headquartered in Brussels, Belgium.

Q5. Which of the following country has topped global Cybersecurity index list?
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Singapore
(d) Finland
(e) Switzerland

S5. Ans.(c)
Sol. The top 5 most committed countries to cyber security are Singapore, The United States, Malaysia,  Oman and Estonia.

Q6. Which of the following country has recently declared itself free from highly pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8)?
(a) China
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) India
(e) Bangladesh

S6. Ans.(d)
Sol. India has declared itself free from highly pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8) after surveillance in the states showed no evidence of its presence. It has been notified to the World Organisation for Animal Health (OIE).

Q7. The Odisha government has recently signed an EOI with the International Association of Athletics Federations (IAAF) and Athletics Federation of India (AFI) to establish a High-Performance Academy in Bhubaneswar. What does EOI stand for?
(a) Expression of Incentive
(b) Exemption of Internet
(c) Expression of Intuitions
(d) Expression of Intent
(e) Expression of Incumbent

S7. Ans.(d)
Sol. The Odisha government signed an Expression of Intent (EOI) with the International Association of Athletics Federations (IAAF) and Athletics Federation of India (AFI) to establish a High-Performance Academy in Bhubaneswar.

Q8. India has moved four places up to the 96th position in the FIFA World Ranking released recently. The Headquarter of FIFA is in ____________.
(a) Zurich, Switzerland
(b) Jakarta, Indonesia
(c) Athens, Greece
(d) Paris, France
(e) New York, USA

S8. Ans.(a)
Sol. India has moved four places up to the 96th position in the FIFA World Ranking released recently. This is the country’s second-best ranking and its previous best was the 94th position in February 1996. Headquarter of FIFA is in Zurich, Switzerland.

Q9. Name India's Shot put the player who claimed the gold medal in the women’s shot put on the opening day of the Asian Athletics Championships 2017.
(a) Inderjeet Singh
(b) Manpreet Kaur
(c) Vikas Gowda
(d) Shefali Huda
(e) Om Prakash Singh

S9. Ans.(b)
Sol. India’s Manpreet Kaur claimed the gold medal in the women’s shot put on the opening day of the Asian Athletics Championships 2017 at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar, Odisha.

Q10. With which of the following Banks, Indus OS has partnered to launch OS-integrated UPI payment platform in India?
(a) UCO Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) YES Bank
(d) Dena Bank
(e) HDFC Bank

S10. Ans.(c)
Sol. Indus OS has partnered with YES Bank to launch OS-integrated UPI (Unified Payment Interface) payment platform in India.

Q11. Retirement fund body EPFO (Employees' Provident Fund Organisation) has inked pacts with five banks for collections of Provident dues and to make retirement payments. Which one of the following Bank is not among them?
(a) YES Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S11. Ans.(a)
Sol. Retirement fund body EPFO (Employees' Provident Fund Organization) has inked pacts with five banks for collections of provident dues and to make retirement payments. The tie-ups with Bank of Baroda, ICICI Bank, HDFC Bank, Axis Bank and Kotak Mahindra Bank will help EPFO save around Rs 125 crore a year and expedite its investments as well as payment of benefits to its members.

Q12. Which of the following company has recently opened its first digital factory in India?
(a) Microsoft
(b) TCS
(c) Google
(d) Siemens
(e) WIPRO

S12. Ans.(d)
Sol. Siemens opened its first digital factory in India, also the third globally after one each in Germany and China, as the industrial conglomerate pitches smart facilities to small and medium scale enterprises in the country.

Q13. Pakistan has successfully test-fired short-range surface-to-surface ballistic missile named _____________, recently.
(a) Babar-II
(b) Nasr
(c) Ghauri III
(d) Shaheen II.
(e) Babar-III

S13. Ans.(b)
Sol. Pakistan has successfully test-fired short-range surface-to-surface ballistic missile 'Nasr'. NASR is a high-precision weapons system with the ability for quick deployment and a range of 70 kilometres, or 43.5 miles.

Q14. Kewal Handa was appointed as non-executive chairman of which of the following bank?
(a) ICICI Bank
(b) SBI
(c) Union Bank of India
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S14. Ans.(c)
Sol. Kewal Handa was appointed as non-executive chairman of Union Bank of India.

Q15. Global Forgiveness Day is observed on ___________________.
(a) 7 July
(b) 5 July
(c) 3 July
(d) 9 July
(e) 8 July

S15. Ans.(a)
Sol. Global Forgiveness Day is observed on July 07, 2017. It is a day to forgive, and a day to be forgiven! It was created in 1994 by the Christian Embassy of Christ's Ambassadors.

You may also like to Read: