Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 24th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Reserve Bank of India reconstituted the Oversight Committee by appointing three more members. The 5-membered Oversight Committee will be headed by _____________.
(a) Sanjeev Srivastava
(b) Ankiket Sinha
(c) Shambhu Nath Kewat
(d) Pradeep Kumar
(e) Shubham Tiwari

S1. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India reconstituted the Oversight Committee by appointing three more members. The high-level panel was formed to examine the process to resolve mounting bad loans in the banking sector. According to the RBI former chief vigilance commissioner, Pradeep Kumar will head the now reconstituted 5-member panel.


Q2. Name the Indian Space Research Organisation's (ISRO) workhorse rocket that has recently blasted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh.
(a) GSLV A-40
(b) PSLV B-38
(c) PSLV C-38
(d) GSLV D-40
(e) PSLV B-40

S2. Ans.(c)
Sol. Indian Space Research Organisation's (ISRO) workhorse rocket PSLV C-38 blasted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh carrying the Cartosat-2 series satellite - a dedicated satellite for the defense forces - along with 30 co-passenger satellites.

Q3. ISRO workhorse rocket blasted off from the spaceport of Sriharikota carrying the satellite of which of the following series?
(a) Cartosat-3 Series
(b) Cartosat-2 Series
(c) Xolosat-1 Series
(d) Polosat-3 Series
(e) Airsat-3 Series

S3. Ans.(b)
Sol. Indian Space Research Organisation's (ISRO) workhorse rocket PSLV C-38 blasted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh carrying the Cartosat-2 series satellite - a dedicated satellite for the defense forces - along with 30 co-passenger satellites.

Q4. ISRO workhorse rocket was launched recently from spaceport of Sriharikota carrying a dedicated satellite for the defense forces along with 30 co-passenger satellites. How many Indian satellite/s is/are there among those 30 co-passenger satellites?
(a) 5
(b) 4
(c) 6
(d) 1
(e) 8

S4. Ans.(d)
Sol. Indian Space Research Organisation's (ISRO) workhorse rocket PSLV C-38 blasted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh carrying the Cartosat-2 series satellite - a dedicated satellite for the defense forces - along with 30 co-passenger satellites. 29 nano satellites are from 14 different countries and there is one Indian nanosatellite.

Q5. The Cabinet has approved Amendment of the Bilateral SSA between India and the Netherlands by incorporating the “Country of Residence” Principle into the said SSA. SSA stands for ___________.
(a) Social Security Agreement
(b) Social Safety Agreement
(c) Society Security Agreement
(d) Social Safer Agreement
(e) Solemn Safety Agreement

S5. Ans.(a)
Sol. The Cabinet has approved Amendment of the Bilateral Social Security Agreement (SSA) between India and the Netherlands by incorporating the “Country of Residence” Principle into the said SSA.

Q6. Amsterdam is the Capital city of ________________.
(a) Austria
(b) Canada
(c) Netherland
(d) Ireland
(e) Sweden

S6. Ans.(c)
Sol. Amsterdam is the Capital city of Netherland.

Q7. The state government approved 53 urban projects with a total investment of Rs 538 crore under the AMRUT. The scheme, launched in nine urban places in the state since 2015-16 fiscal year. AMRUT Stands for _____________.
(a) Atal Mission for Rehabitation and Urban Transformation
(b) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
(c) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transition
(d) Atal Mission for Retaliation and Urban Transfer
(e) Atal Mission for Reformation and Upper Transportation

S7. Ans.(b)
Sol. The state government approved 53 urban projects with a total investment of Rs 538 crore under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT). The scheme, launched in nine urban places in the state since 2015-16 fiscal year.

Q8. Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), which one of the following state has declared themselves as the 4th Open Defecation Free (ODF) States of India?
(a) Kerala
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Uttarakhand
(e) Punjab

S8. Ans.(d)
Sol. Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), rural Uttarakhand and rural Haryana have declared themselves as the 4th and 5th Open Defecation Free (ODF) States of India, respectively.

Q9. The Department of Science and Technology (DST) under Ministry of Science and Technology has recentlylaunched the VAJRA scheme in a bid to bring together the Indian scientists abroad and India-based researchers for conducting joint researches in India. VAJRA stands for _____________.
(a) Visiting Advanced Joint Research Faculty
(b) Visual Advanced Joint Reformed Faculty
(c) Visiting Aviation Joint Rejuvenation Faculty
(d) Visiting Access Joint Research Assets
(e) Visual Advanced Joint Rehabitation Assets

S9. Ans.(a)
Sol. The Department of Science and Technology (DST) under Ministry of Science and Technology has launched the Visiting Advanced Joint Research Faculty (VAJRA) scheme in a bid to bring together the Indian scientists abroad and India-based researchers for conducting joint researches in India.

Q10. Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), name the 5th Open Defecation Free (ODF) States of India.
(a) Tripura
(b) Odisha
(c) Haryana
(d) Karnataka
(e) Rajasthan

S10. Ans.(c)
Sol. Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), rural Uttarakhand and rural Haryana have declared themselves as the 4th and 5th Open Defecation Free (ODF) States of India, respectively.

Q11. The government has done a Major reshuffle in central bureaucracy.  Name the person who is new Home Secretary?
(a) Sumer Chand
(b) Rajiv Gauba
(c) Rajesh Loknath
(d) Kamal Nath Thakur
(e) Ishwar Chand

S11. Ans.(b)
Sol. Urban development secretary Rajiv Gauba will be the new home secretary after the completion of the tenure of Rajiv Mehrishi on August 30. The 1982-batch officer of the Jharkhand cadre will join immediately as an officer on special duty (OSD) in the home ministry.

Q12. Which one of the following has become first city in India where one can have fuel delivered at one's doorstep, just like milk and newspapers?
(a) New Delhi
(b) Kochi
(c) Thrissur
(d) Vadodara
(e) Bengaluru

S12. Ans.(e)
Sol. Bengaluru has become the country's first city where one can have fuel delivered at one's doorstep, just like milk and newspapers, only weeks after oil ministry announced that the Centre was thinking of rolling out such a system.

Q13. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of 44 million dollars for the Assam's ASPIRe Project. What does 'I' stand for in ASPIRe?
(a) Information
(b) Internal
(c) Informal
(d) Institutional
(e) Imperial

S13. Ans.(d)
Sol. World Bank's Board of Executive Directors has approved a loan assistance of 44 million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project. The loan was sanction by World Bank (International Bank for Reconstruction and Development) in its meeting held at Washington DC, USA.

Q14. Which state Health Ministry has recently launched the ‘Test and Treat Strategy’ of the state AIDS Control Society (MSACS) to improve treatment for HIV affected people in the state?
(a) Assam
(b) Karnataka
(c) Mizoram
(d) Andhra Pradesh
(e) Himachal Pradesh

S14. Ans.(c)
Sol. The Mizoram Health Minister Lal Thanzara has launched the ‘Test and Treat Strategy’ of the Mizoram state AIDS Control Society (MSACS) to improve treatment for HIV affected people in the state.

Q15. Name the Anti-hunger activist who has been selected for prestigious Queen’s Young Leaders Award with 60 others from all 53 Commonwealth countries.
(a) Ishant Somal
(b) Ankit Kawatra
(c) Akash Agnihotri
(d) Rishabh Goyal
(e) Rama Ragini

S15. Ans.(b)
Sol. Anti-hunger activist Ankit Kawatra has been selected for prestigious Queen’s Young Leaders Award with 60 others from all 53 Commonwealth countries.

You may also like to Read:
Study notes of banking awareness for NICL AO Mains
More questions of banking awareness for bank exams
More Current Affairs Questions