Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 25th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India and Russia have recently agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation. What is the Currency of Russia?
(a) Russian Dollar
(b) Russian Dinar
(c) Russian Ruble
(d) Russian Rupiyah
(e) US Dollar

S1. Ans.(c)
Sol. India and Russia have agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation. The roadmap includes specific activities to be concluded by both sides, and aims to enhance cooperation in the field of political and military dialogue, exercises, exchange of visits, military cooperation and training of military personnel. The Capital of Russia is Moscow and its Currency is Russian ruble.

Q2. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit. In the first leg of his tour, he will reach Portuguese capital. What is the Capital of Portugal?
(a) Amsterdam
(b) Lisbon
(c) Cuba
(d) Suva
(e) Moscow

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi embarked on a three-nation visit. In the first leg of his tour, he will reach Portuguese capital, Lisbon.

Q3. RBI widens scope of Banking Ombudsman Scheme. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to ____________.
(a) 40 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 30 lakh rupees
(d) 20 lakh rupees
(e) 50 lakh rupees

S3. Ans.(d)
Sol. RBI widens scope of Banking Ombudsman Scheme. As per the amendment, the pecuniary jurisdiction of the Banking Ombudsman to pass an award has been doubled to 20 lakh rupees.

Q4. Banking Ombudsman is a quasi-judicial authority functioning under the Banking Ombudsman Scheme ___________.
(a) 2006
(b) 2005
(c) 2004
(d) 2000
(e) 1999

S4. Ans.(a)
Sol. Banking Ombudsman is a quasi-judicial authority functioning under the Banking Ombudsman Scheme, 2006.

Q5. In order to ensure smooth GST implementation from 1st July, the Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY) has launched a dedicated Webpage for facilitating taxpayers with regard to addressing issues related to IT Services and Electronics goods. Who is the Cabinet Minister of MEITY?
(a) D.V. Sadananda Gowda
(b) Narendra Singh Tomar
(c) Uma Bharati
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Anant Geete

S5. Ans.(d)
Sol. In order to ensure smooth GST implementation from 1st July, the Ministry of Electronics and Information Technology has launched a dedicated Webpage for facilitating taxpayers with regard to addressing issues related to Information Technology Services and Electronics goods. Shri Ravi Shankar Prasad is the Cabinet Minister of Ministry of Electronics and Information Technology (Meity).

Q6. Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has signed an MoU with the HUDCO to enable members of its housing scheme to avail subsidy and interest subvention under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY). HUDCO stands for ________________.
(a) Housing and Urban Deployment Corporation
(b) Huts and Urban Development Committee
(c) Housing and Urban Development Corporation
(d) Homage and Urban Department Corporation
(e) Housing and Urban Department Corporation

S6. Ans.(c)
Sol. Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has signed an MoU with the Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) to enable members of its housing scheme to avail subsidy and interest subvention under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY).

Q7. Which initiative of the West Bengal Government was awarded the first prize in United Nations Public Service Award for Asia Pacific?
(a) Kanyashree Prakalpa
(b) Maa Mati Manush
(c) Dhanalakshmi
(d) Sukanya Sucheta
(e) None of the given Schemes are correct

S7. Ans.(a)
Sol. The West Bengal Government's Kanyashree Prakalpa was awarded the first prize in United Nations Public Service Award for Asia Pacific. Out of 552 initiatives from 62 different countries, West Bengal Government's initiative was chosen the best.

Q8.  Nora Chopra, who passed away recently, was a veteran ___________.
(a) Vocalist
(b) Sitar Player
(c) Journalist
(d) Classical Dancer
(e) Film Director

S8. Ans.(c)
Sol. Nora Chopra, who passed away recently, was a veteran Journalist.

Q9. Au Financiers India recently converted itself into a small finance bank. The Small Finance Banks should have a minimum capital of __________.
(a) 200 crore Rupees
(b) 300 crore Rupees
(c) 50 crore Rupees
(d) 100 crore Rupees
(e) 250 crore Rupees

S9. Ans.(d)
Sol. Au Financiers India recently converted itself into a small finance bank. The Small Finance Banks should have a minimum capital of 100 Crore 

Q10. Which of the following country has recently launched its first unmanned cargo spacecraft Tianzhou-1 to have a permanently manned space station in the next few years?
(a) Japan
(b) China
(c) North Korea
(d) South Korea
(e) France

S10. Ans.(b)
Sol. China has recently launched its first unmanned cargo spacecraft Tianzhou-1 to have a permanently manned space station in the next few years.