Current Affairs Questions for NICL AO Mains Exam: 27th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NICL-AO-Mains

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NICL AO Mains Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NICL AO Mains Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In Odisha, the biggest annual festival of RathYatra or Chariot Festival commenced on 25th June at which of the following place?
(a) Bhubaneswar
(b) Puri
(c) Cuttack
(d) Rourkela
(e) Sambalpur

S1. Ans(b)
Sol. This is one of the most celebrated Hindu festivals of the country as well as the whole world. The famous festival that is celebrated usually in the month of June-July commences when the chariots of Lord Jagannath accompanied by his elder brother Balabhadra and sister Devi Subhadra are brought out on to the main street of Puri.

Q2. India and Portugal have signed eleven MOUs for cooperation in areas including double taxation avoidance, science and technology, trade and investment, nanotechnology, space research, administrative reforms and culture. What is the capital of Portugal?
(a) Lisbon
(b) Porto
(c) Coimbra
(d) Funchal
(e) Suva

S2. Ans(a)
Sol. MoU's were exchanged in the meeting and there was the announcement of the launch of a joint science fund for which both India and Portugal will contribute Euros two million each. 5 of the MoU's were in the area of science and technology. These agreements will promote India's science and technology partnership with Portugal, towards the establishment of a unique Centre on the Azores Archipelago - the Atlantic International Research Centre.

Q3. Indian shuttlerKidambiSrikanth has lifted the Australian Open Superseries trophy in Sydney. Whom he had defeated in final to win this trophy?
(a) Dan Lin
(b) TaufikHidayat
(c) Chen Long
(d) Sung Hwan Park
(e) None of the above

S3. Ans(c)
Sol. In Badminton, ace Indian shuttlerKidambiSrikanth has lifted the Australian Open Superseries trophy in Sydney. In the summit clash, 11th world ranked Srikanth stunned former world number one and Rio Olympics Gold medalist Chen Long of China in straight games, 22-20, 21-16. It was Srikanth's first victory over the Chinese in 6 matches.

Q4. Haryana's ____________________ gave a robust start for the Indian challenge by clinching the 25-metre standard pistol gold with a world junior record in the Junior World Shooting Championship in Suhl, Germany.
(a) Faisal Naeem Khan
(b) JagdishDua
(c) Mehta Jaykumar
(d) AnishBhanwala
(e) None of the above

S4. Ans(d)
Sol. The 14-year-old Anish shot 579 to win the gold seven points ahead of Florian Peter of Germany. In the process, Anish also bettered the junior world record of 574 set by Denis Koulakov of Russia in Lahti, Finland, in 2002.

Q5. International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is celebrated every year on which of the following date?
(a) 23rd June
(b) 24th June
(c) 25th June
(d) 27th June
(e) 26th June

S5. Ans.(e)
Sol. By resolution 42/112 of 7 December 1987, the General Assembly decided to observe 26 June as the International Day against Drug Abuse and Illicit.

Q6. What is the theme of International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking 2017?
(a) Stand Together Against Drug Abuse
(b) Listen First-Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe
(c) Children and youth- say No to drugs
(d) The World Stands against Drug Abuse
(e) None of the given themes is correct

S6. Ans.(b)
Sol.  The theme for 2017 is- "Listen First - Listening to children and youth is the first step to help them grow healthy and safe."

Q7. Which of the following Cricket team became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket?
(a) Australian
(b) English
(c) Indian
(d) Sri Lankan
(e) Pakistani

S7. Ans.(c)
Sol. India became the team to score the most 300-plus totals in One Day International (ODI) Cricket. India did so when they scored a total of 310 for the loss of five wickets in the second ODI against West Indies. It was the 96th time that India crossed the 300-run mark, surpassing Australia’s 95.

Q8. Name the Haryana Girl who is the winner of the Femina Miss India World 2017.
(a) PoojaDhanoa
(b) ArushiDhillon
(c) Mansi Singh
(d) ManushiChhillar
(e) Malaika Huda

S8. Ans.(d)
Sol. The 54th Femina Miss India World 2017 winner is ManushiChhillar from Haryana, while the first runner-up is Sana Dua from Jammu and Kashmir and the second runner-up is PriyankaKumari from Bihar.

Q9. It was the ___________ edition of the Femina Miss India World.
(a) 34th
(b) 54th
(c) 45th
(d) 55th
(e) 44th

S9. Ans.(b)
Sol. It was the 54th edition of the Femina Miss India World.

Q10. Name the Indian Girl who has become Miss World in bodybuilding championship held recently in Venice, Italy.
(a) Bhumika Sharma
(b) Bhavna Singh
(c) Hansika Moitra
(d) Meera Bhavani
(e) Arunima Sanghmitra

S10. Ans.(a)
Sol. Bhumika Sharma, another Indian has become Miss World in bodybuilding championship. Dehradun’s girl gained maximum points in three categories – individual posing, body posing and fall in that eventually bagged her the Miss World title and the gold medal at the world championship in Venice, Italy.

Q11. Travelling to which of the following Indian neighbouring country/countries Aadhaar is not a valid identification document for Indians?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Bhutan
(d) Both (a) and (b)
(e) Both (a) and (c)

S11. Ans.(e)
Sol. Aadhaar is not a valid identification document for Indians travelling to Nepal and Bhutan, according to the Union home ministry. Indians can travel to Nepal and Bhutan- both countries for which they don't need visas - if they possess a valid national passport or election ID card issued by the Election Commission.

Q12. Which of the following lender has recently announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company?
(a) IDBI Bank
(b) HDFC Bank
(c) IDFC Bank
(d) Federal Bank
(e) Karnataka Bank

S12. Ans.(c)
Sol. IDFC Ltd announced the elevation of its CFO Sunil Kakar as the Managing Director and Chief Executive Officer of the company with effect from July 16 for three years. Mr. Kakar has also been appointed as additional director. Both the appointments are subject to shareholders' approval at the annual general meeting (AGM).

Q13. Venkaiah Naidu has launched the book which titled 'The Emergency - Indian Democracy’s Darkest Hour'. The book is written by ____________.
(a) VeerappaMoily
(b) ShashiTharoor
(c) Kumar Vishwas
(d) Surya Prakash
(e) Yashwant Singh

S13. Ans.(d)
Sol. Venkaiah Naidu has launched the book which titled 'The Emergency - Indian Democracy’s Darkest Hour'. The book is written by Surya Prakash who is a chairman of PrasarBharati.

Q14. Name the Indian Boxer who has recently clinched a gold medal on the final day of the Ulaanbaatar Cup boxing tournament in Mongolia.
(a) IndroDhanush
(b) Arun More
(c) AnkushDahiya
(d) DevendroSinghal
(e) Sachin Kumar

S14. Ans.(c)
Sol. The fast-rising AnkushDahiya (60kg) clinched a gold while the experienced L Devendro Singh (52kg) settled for a silver medal on the final day of the Ulaanbaatar Cup boxing tournament in Mongolia.

Q15. Headquarter of IDFC Bank is in ______________.
(a) Chennai
(b) Mumbai
(c) Bengaluru
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S15. Ans.(b)
Sol. Headquarter of IDFC Bank is in Mumbai.

You may also like to Read: