Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 15th June 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-RBI-Grade-B-Phase-1-Exam


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Grade-B Phase-1 Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for RBI Grade-B Phase-1 Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has taken over the administration of Sahara India Life Insurance, a first of its kind move in the insurance sector.Who has been appointed as the administrator to manage Sahara India Life Insurance Company?
(a) R.S. Purohit
(b) R.K. Sharma
(c) Vikram Singhe
(d) Subrata Roy
(e) Sanjay Agarwal

S1. Ans.(b)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has taken over the administration of Sahara India Life Insurance, a first of its kind move in the insurance sector. R.K. Sharma, general manager, IRDA has been appointed as the administrator with “immediate effect” to manage Sahara India Life Insurance Company.

Q2. According to the Child Rights and You (CRY) report, which of the following state has topped the list in terms of number of child Labors?
(a) Bihar
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
(e) Jharkhand

S2. Ans.(d)
Sol. According to the Child Rights and You (CRY) report, over 8 lakh children in India between the age group 5 and 6 years are engaged in child labor. Uttar Pradesh has the highest number of 2,50,672 children engaged in labor, followed by Bihar with 1,28,087 children and Maharashtra where the number stands at 82,847.

Q3. The Human Resource Development department of which of the following government has signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state?
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Sikkim
(d) Telangana
(e) Andhra Pradesh

S3. Ans.(c)
Sol. The Human Resource Development department of Sikkim government signed an MoU with the British Council to enhance quality of education in the state. The MoU will improve the educational structure of the schools of Sikkim.

Q4. World Day Against Child Labor was observed across the world on ___________.
(a) 12 June
(b) 16 June
(c) 18 June
(d) 20 June
(e) 22 June

S4. Ans.(a)
Sol. World Day Against Child Labour was observed across the world on 12 June. The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it.

Q5. Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held recently in ___________.
(a) Canada
(b) Italy
(c) Germany
(d) USA
(e) France

S5. Ans.(b)
Sol. Group of Seven (G7) Environment Ministers Meeting was held in Bologna, Italy to discuss issues ranging from climate change to sustainable development and litter at sea. The meeting was attended by the Environment Ministers of the seven countries (US, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan) and the Commissioners of the European Union for Environment and Climate.

Q6. Which of the following country is not the Member of G7 group?
(a) France
(b) USA
(c) UK
(d) Russia
(e) Canada

S6. Ans.(d)
Sol. G7 members countries include USA, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan.

Q7. State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India's first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Punjab
(e) Uttarakhand

S7. Ans.(b)
Sol. State-run power giant National Thermal Power Corporation (NTPC) has energized India's first 150 kWp canal top solar PV System on cooling water (CW) channel inside power station premises at its 2,320 MW, Mouda Thermal Power Project, near Nagpur in Maharashtra. 

Q8. NASA has posthumously awarded the Exceptional Public Service Medal to ___________, one of the world’s leading comet scientists.
(a) Ronald E. McNair
(b) Judith A. Resnik
(c) Michael A’Hearn
(d) Gregory Jarvis
(e) Ellison S. Onizuka

S8. Ans.(c)
Sol. NASA has posthumously awarded the Exceptional Public Service Medal to Michael A’Hearn, one of the world’s leading comet scientists. A’Hearn died at the age of 76.

Q9. Which of the following state government has launched PashuBazar website for online cattle sale and purchase for the farmers of the state?
(a) Telangana
(b) Andhra Pradesh
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) Maharashtra

S9. Ans.(a)
Sol. The Telangana government has launched a website to facilitate PashuBazar website for online cattle sale. The online sale or purchase of cattle through pashubazar.telangana.gov.in website will help farmers as the cattle need not be brought to shandies every time and farmers can save on transportation cost on cattle.

Q10. What is the theme of World Day Against Child Labour 2017? 
(a) Every Child is a Gift
(b) Save Children Save Future
(c) In conflicts and disasters, protect children from child labour
(d) Child Labor is a curse, let’s eradicate it
(e) None of the given themes are true

S10. Ans.(c)
Sol. The theme of World Day Against Child Labour 2017 is "In conflicts and disasters, protect children from child labour".

Q11. The veteran UN official Achim Steiner will head the United Nations agency - UN Development Program (UNDP) - that works to fight poverty. He hails from _____________.
(a) Russia
(b) USA
(c) France
(d) Germany
(e) Spain

S11. Ans.(d)
Sol. The veteran UN official Achim Steiner will head the United Nations agency - UN Development Programme (UNDP) - that works to fight poverty. He hails from Germany.

Q12. Who is the author of 450-page book titled -‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’?
(a) Jairam Ramesh
(b) Ramesh Pokhriyal
(c) Banwarilal Purohit
(d) Veerappa Moily
(e) Shashi Tharoor

S12. Ans.(b)
Sol. Former Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank, has officially handed over the first copy of the 450-page book titled -‘Yug Purush, Bharat Ratna, Atal Ji’ to the President of India Shri Pranab Mukherjee.

Q13. India ratified two key ILO conventions on child labor, according to a statement issued by the International Labour Organisation (ILO). ILO headquarters in_____________.
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Geneva, Switzerland
(d) Brussels, Belgium
(e) Rome, Italy

S13. Ans.(c)
Sol. India ratified two key ILO conventions on child labor, according to a statement issued by the International Labour Organization (ILO) in Geneva, Switzerland. Labour Minister Bandaru Dattatreya, who is in Geneva, stated that the ratification reaffirmed India’s “commitment to a child labor free society”. The ILO Headquarters in Geneva, Switzerland.

Q14. As per the recent ICC Ranking, Virat Kohli has been ranked No. 1 ODI Player. He has replaced _______________.
(a) AB de Villiers
(b) Hashim Amla
(c) David Warner
(d) Faf Du Plessis
(e) Quinten de Kock

S14. Ans.(a)
Sol. In a major shakeup in the top of the rankings after the group stages of the ICC Champions Trophy 2017, Indian captain Virat Kohli displaced South Africa’s AB de Villiers as the No.1 ranked ODI batsman in the world while Australian fast bowler Josh Hazlewood took over from Proteas pacer Kagiso Rabada as the No.1 ranked bowler.

Q15. Who is the Director-General of International Labour Organization (ILO)?
(a) Samuel Gompers
(b) Guy Ryder
(c) Takehiko Nakao
(d) Albert Thomas
(e) Ban ki Moon

S15. Ans.(b)
Sol.  Guy Ryder is the Director-General of International Labour Organization (ILO).

You may also like to see: