Current Affairs Questions for RBI Grade-B Phase-1 Exam: 07th June 2017

Dear Readers,


Welcome to the world of Current Affairs 2017. With RBI Grade-B Phase-1 Exam round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for RBI Grade-B Phase-1 Exam so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. NSDC and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in the aviation and aerospace sectors. What does 'D' stands for in NSDC?
(a) Department
(b) DISCOM
(c) Development
(d) Deployment
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in the aviation and aerospace sectors.

Q2. Energy Efficiency Services Ltd. has initiated a French Agency-funded project to retrofit 10 lakh conventional street lights with LED lights in Gram Panchayats which of the following state? This is the first project for rural LED street lighting in the country under the Centre’s Street Lighting National Project (SLNP).
(a) Himachal Pradesh
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S2. Ans.(d)
Sol. Energy Efficiency Services Ltd. has initiated a French agency funded project to retrofit 10 lakh conventional street lights with LED lights in Gram Panchayats of 7 districts in Andhra Pradesh. This is the first project for rural LED street lighting in the country under the Centre’s Street Lighting National Project (SLNP).

Q3. To emphasize the importance of financial literacy, the Reserve Bank of India is observing June 5-9, 2017 as Financial Literacy Week across the country. The Week will focus on which of the following theme/themes?
(a) Know Your Customer (KYC)
(b) All of the given themes
(c) Exercising Credit Discipline
(d) Grievance Redress
(e) Going Digital

S3. Ans.(b)
Sol. To emphasise the importance of financial literacy, the Reserve Bank of India is observing June 5-9, 2017 as Financial Literacy Week across the country. The Week will focus on four broad themes, viz. Know Your Customer (KYC), Exercising Credit Discipline, Grievance Redress and Going Digital.

Q4. TRAI has recently launched three new apps to help customer’s rate quality of services, speed and performance. What does 'R' stands for in TRAI?
(a) Regulatory
(b) Reformative
(c) Resource
(d) Reconstruction
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has recently launched three new apps to help customer’s rate quality of services, speed and performance. The three new apps are Mycall app, MySpeed app and 'Do not disturb (DND 2.0)' app. The apps are being launched with the motive that there is more transparency between the consumers and the service providers.

Q5. Which of the following state government has recently launched the single-women pensions’ scheme across the state? It is the first such scheme in India.
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Gujarat
(d) Madhya Pradesh
(e) Assam

S5. Ans.(b)
Sol. Telangana government has recently launched the single-women pensions’ scheme across the state. Single women will be given Rs 1,000 per month. It is the first such scheme in India.

Q6. Which one of the following state has recently launched India’s first public bicycle sharing (PBS) initiative 'Trin Trin?
(a) Tripura
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Nagaland
(e) Uttar Pradesh

S6. Ans.(c)
Sol. Chief Minister of Karnataka Siddaramaiah has recently launched India’s first public bicycle sharing (PBS) initiative 'Trin Trin' in Mysuru. A short video detailing various aspects of Trin Trin and a mobile app were also released on the occasion. The World Bank, Global Environmental Fund, and state govt have jointly funded the initiative.

Q7. Leading bourse National Stock Exchange (NSE) launched its international exchange in the GIFT City. GIFT City is situated in _____________.
(a) Karnataka
(b) Goa
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
(e) Kerala

S7. Ans.(d)
Sol. Leading bourse National Stock Exchange (NSE) launched its international exchange in the Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). NSE IFSC Ltd, the global exchange promoted by NSE, will remain operational for a longer period than NSE during a trading day.

Q8. As per the Global Retail Development Index (GRDI) India has surpassed which one of the following countries to secure the top position among 30 developing countries on ease of doing business?
(a) Japan
(b) Malaysia
(c) Switzerland
(d) Indonesia
(e) China

S8. Ans.(e)
Sol. India has surpassed China to secure the top position among 30 developing countries on ease of doing business, according to a study that cited India’s rapidly expanding economy, relaxation of FDI rules and a consumption boom as the key drivers. The Global Retail Development Index (GRDI) was titled as ‘The Age of Focus’, ranks China in second place. Malaysia was in the third position in the list.

Q9. The book “The Ministry of Utmost Happiness”, authored by ______________ was released recently.
(a) Shashi Tharoor
(b) Arundhati Roy
(c) Vikram Seth
(d) Salman Rushdie
(e) Chetan Bhagat

S9. Ans.(b)
Sol. The book “The Ministry of Utmost Happiness” has been authored by Arundhati Roy, was released recently. It is fiction-based novel and will be published by Hamish Hamilton UK and Penguin India.

Q10. Mumbai-headquartered IDBI Bank was recently in News. Who is the current CEO of IDBI Bank?
(a) Tapan Ray
(b) Shashikanta Das
(c) Mahesh Kumar Jain
(d) R D Rego
(e) Kishor Kharat

S10. Ans (c)
Sol. The present Chief Executive Officer of Industrial Development Bank of India (IDBI) is Mahesh Kumar Jain. It is headquartered in Mumbai, Maharashtra.

Answers will be updated soon........

You may also like to see: