Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 5th March 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 5th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Vietnamese President who has arrived in India recently on the 3-day visit.
(a) Nguyen Cao Ky
(b) Nguyen Van Thieu 
(c) Tran Dai Quang
(d) Creighton Abrams 
(e) Ngo Quang Truong

S1. Ans.(c)
Sol. The Vietnamese President Tran Dai Quang has arrived in India on the 3-day visit. He is scheduled to hold delegation level talks with PM Narendra Modi in New Delhi. Strengthening cooperation in the key areas of defence and trade will be high on the agenda.

Q2. Armenian lawmakers elected ____________ as the new president of Armenia.
(a) Serzh Sarkisian
(b) Vardan Sedrakyan
(c) Paruyr Hayrikyan
(d) Armen Sarkisian
(e) Hrant Bagratyan

S2. Ans.(d)
Sol. Armenian lawmakers elected Armen Sarkisian as the new president of Armenia. He will succeed Serzh Sarkisian. Armen Sarkisian was the ambassador to the United Kingdom.

Q3. The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament has begun recently in ___________.
(a) Kuala Lumpur
(b) Ipoh
(c) Jakarta
(d) Sofia
(e) New Delhi

S3. Ans.(b)
Sol. The 27th Sultan Azlan Shah Cup Hockey tournament begins in the Malaysian city of Ipoh. Six nations – India, hosts Malaysia, defending champions England, Australia, Argentina and Ireland – are taking part in the tournament.

Q4. Name the wrestler who has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship 2018.
(a) Vinesh Phogat
(b) Sakshi Malik
(c) Geeta Phogat
(d) Navjot Kaur
(e) Babita Phogat

S4. Ans.(d)
Sol. Navjot Kaur has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship in Bishkek, Kyrgyzstan. She defeated Imai Miyu of Japan in the final of women’s 65 kg freestyle. With 1 gold, 2 silver and 1 bronze medal, India was at the second spot in the medals tally. China was leading the table with 4 gold and 1 bronze medal while Japan was at the third place with 1 gold, 1 silver and 2 bronze medals.

Q5. Indian companies can now participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant in Bangladesh, according to the Russian atomic energy agency Rosatom. This power plant is situated in _________________.
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Russia
(d) Nepal
(e) Both (a) and (b)

S5. Ans.(b)
Sol. Indian companies can now participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant in Bangladesh, according to the Russian atomic energy agency Rosatom.

Q6. The Punjab National Bank (PNB) and ICICI Bank hiked the MCLR rates for loan borrowers. The PNB has increased one-year MCLR to _____________ from 8.15%.
(a) 8.20%
(b) 8.25%
(c) 8.00%
(d) 8.10%
(e) 8.30%

S6. Ans.(e)
Sol. The Punjab National Bank (PNB) and ICICI Bank hiked the MCLR rates for loan borrowers. Taking a cue from SBI, country's second-largest private sector lender ICICI Bank also raised the one-year MCLR from 8.2% to 8.3%. The PNB, which is at the centre of Nirav Modi fraud also increased one-year MCLR to 8.3% from 8.15%.

Q7. The Asian Wrestling championship 2018 was held recently in ____________.
(a) Bulgaria
(b) Kyrgyzstan
(c) Russia
(d) Indonesia
(e) Yemen

S7. Ans.(b)
Sol. Navjot Kaur has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship in Bishkek, Kyrgyzstan.

Q8. What is the capital and currency of Armenia?
(a) Sofia, Armenian dinar
(b) Honova, Armenian ringgit
(c) Yerevan, Armenian dram
(d) Yuvan, Armenian rupiyah
(e) None of the given option is true

S8. Ans.(c)
Sol. Yerevan is the capital city of Armenia and its currency is Armenian dram.

Q9. In which of the following state, the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park called “Shakti Sthala” was inaugurated recently?
(a) Rajasthan
(b) Odisha
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Punjab

S9. Ans.(d)
Sol. The Karnataka government inaugurated the first phase of a 2,000 megawatts (MW) solar park in the drought-prone district, Tumkur. The first phase of the Rs16,500 crore park called “Shakti Sthala” will generate 600MW, while the balance 1,400MW is expected to be commissioned by the end of 2018.

Q10. Which of the following country has topped the medal tally in the Asian Wrestling championship 2018?
(a) India
(b) Japan
(c) China
(d) Indonesia
(e) USA

S10. Ans.(c)
Sol. Navjot Kaur has clinched the 1st gold medal for India in the Asian Wrestling championship in Bishkek, Kyrgyzstan. She defeated Imai Miyu of Japan in the final of women’s 65 kg freestyle. With 1 gold, 2 silver and 1 bronze medal, India was at the second spot in the medals tally. China was leading the table with 4 gold and 1 bronze medal while Japan was at the third place with 1 gold, 1 silver and 2 bronze medals.


Print Friendly and PDF