Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 2nd Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 2nd Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to ____________ from the earlier estimates of 8%. 
(a) 7.8%
(b) 7.9%
(c) 8.2%
(d) 8.1%
(e) 8.3%

S1. Ans.(c)
Sol. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to 8.2% from the earlier estimates of 8% and kept the 2016-17 growth unchanged at 7.1%. The real GDP or GDP at constant (2011-12) prices for the years 2016-17 and 2015-16 stand at Rs121.96 trillion and Rs113.86 trillion respectively, according to the CSO statement.

Q2. The Govt. has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
(a) Operation Blue Project
(b) Operation Bluemoon
(c) Operation Green Money
(d) Operation Green
(e) Operation Green Rain

S2. Ans.(d)
Sol. The Govt. has announced Operation Green Project on the lines of Operation Flood to realise agriculture potential of the country.

Q3. India has slipped to which place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
(a) 34th
(b) 42nd
(c) 38th
(d) 39th
(e) 45th

S3. Ans.(b)
Sol. India has slipped to 42nd place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU). India has moved down from 32nd place last year. The top 3 Countries in the list are-
1. Norway,
2. Iceland, and
3. Sweden.

Q4. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of which Indian state?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Goa
(e) Madhya Pradesh

S4. Ans.(c)
Sol. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,40 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, benefiting over 4 lakh people.

Q5. In the Union Budget 2018, how much amount has been allocated for the National Livelihood Mission?
(a) Rs5580 Crore
(b) Rs5750 Crore
(c) Rs5389 Crore
(d) Rs4450 Crore
(e) Rs7450 Crore

S5. Ans.(b)
Sol. In the Union Budget 2018, the amount of 5750 Crore has been allocated for the National Livelihood Mission.

Q6. Name the officer who recently took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
(a) Lt General A K Bhatt
(b) Lt General Praveen Kumar
(c) Lt General Mahesh Rawat
(d) Lt General Prkash Chaudhary
(e) Lt General Anil Chauhan

S6. Ans.(e)
Sol. Lt. Gen Anil Chauhan took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army. He succeeds Lt General A K Bhatt.

Q7. The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from ___________.
(a) Russia
(b) Greece
(c) Denmark
(d) Spain
(e) Indonesia

S7. Ans.(d)
Sol. The world's oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from Spain.

Q8. Ashgabat is the capital city of ___________.
(a) Uzbekistan
(b) Iran
(c) Oman
(d) Turkmenistan
(e) Nigeria

S8. Ans.(d)
Sol. Turkmenistan Capital- Ashgabat, Currency- Turkmenistan manat.

Q9. According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), which among the following country is ranked the lowest on an annual Global Democracy Index?
(a) Syria
(b) Iraq
(c) North Korea
(d) Iran
(e) Pakistan

S9. Ans.(c)
Sol. According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), North Korea is ranked the lowest at 167th, while Syria is a notch better at 166th place on an annual Global Democracy Index.

Q10. What is the name of the program initiated by the government which is responsible for water supply in around 500 cities?
(a) Nirmal Jal Yojana
(b) Amrita Program
(c) Aradhana Program
(d) Amrut Program
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. Amrut Program is initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities.