English Questions For IBPS Clerk and RBI Assistant Prelims 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS Clerk and RBI Assistant Prelims 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk and RBI Assistant Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, RBI Assistant and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS Clerk.

Directions (1-5):  In the questions given below, find out which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q1. Please bear in me while I fill out the paperwork. 
(a) bear under
(b)bear over
(c) bear with
(d) bear down on
(e) No improvement

S1. Ans.(c)
Sol. bear with- be patient
bear up - withstand
bear down on - bite
bear down on - bite

Q2. While we were discussing the situation, Terri broke up to give her opinion. 
(a) break down
(b) break out
(c) break off
(d) broke in
(e) No improvement

S2. Ans.(d)
Sol. break in- interrupt
break  off - end something
break out- appear violently
break down -stop working properly
break down - become mentally ill
Q3. She turned down the new job in New York, because she didn't want to move. 
(a) turn into
(b) turn in
(c) turn off
(d) turn  out
(e) No improvement

S3. Ans.(e)
Sol. turn down - refuse an offer; reject an
application
turn out- audience members to a
function
turn  off - stop the function of (a stove, a water faucet, a car, etc.)
turn into- become something different, transform

Q4. I hadn't seen my cousin for years, and all of a sudden, he showed off at my workplace yesterday!
(a) showed down
(b) showed up
(c) show out
(d) showed about
(e) No improvement

S4. Ans.(b)
Sol. show up- arrive without previous notice
show off -boast, draw attention to oneself

Q5. I think you should stand out your older brother and tell him to stop pushing you around.
(a) stand for
(b) stand down
(c) stand up to
(d) stand by
(e) No improvement

S5. Ans.(c)
Sol. stand up to -defend oneself against someone
or something Sol.
stand for-  tolerate
stand out- be very noticeable
stand  up- not arrive to a date or an
appointment (inf.)
stand by -wait

Directions (6-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q6. Challenges aside, the last one year have seen many (a)/ transformations in the industry namely – initiation (b)/ of consolidation, higher data usage,  revamp of (c)/ pricing plans, and greater focus on quality, technology, and content.  (d)/No error(e).

S6. Ans.(a)
Sol.  Challenges aside, the last one year 'has' seen many -singular verb

Q7. India is undergoing a (a)/technology disruption phase where (b)/ telecom operators is modernising (c)/ networks to keep up with rapid data growth. (d)/No error(e).

S7. Ans.(c)
Sol. telecom operators are modernising-plural verb.

Q8. Most operators are now grappling (a)/ with the challenge (b)/of having to think (c)/ totally different about the network.  (d)/No error(e).

S8. Ans.(d)
Sol. totally 'differently ' about the network. An adverb is needed here.

Q9. In India, many cable (a)/ operators is (b)/offering broadband (c)/ services and will  offer digital content. (d)/No error(e)

S9. Ans.(b)
Sol. operators 'are' -plural verb

Q10. With the opening up of the (a)/ Indian economy for private investment, PSEs have (b)/ become the happy hunting ground for talent (c)/ the new investors seek to build there businesses with.  (d)/No error(e)

S10. Ans.(d)
Sol. the new investors seek to build 'their' businesses with - "there" refers to a place, "their" means belonging to, or associated with, a group of people (e.g., "their clothes" — clothes that belonged to them).

Q11. For India's growing startup ecosystem,(a)/ while on one hand there is a lot of untapped money sloshing around (b)/ to find its place, on the other hand the number of investment opportunities (c)/ in high-quality  entrepreneurs has dramatically increased the last few years. (d)/No error(e)

S11. Ans.(e)
Sol. No error.

Q12. Despite employment growth, hours(a)/ per worker have continued to (b)/ decline and involuntary part-time employment has (c)/ increased in more then two-third of countries. (d)/No error(e)

S12. Ans.(d)
Sol. increased in more 'than' two-'thirds' of countries.

Q13. A weak first half has led to high (a)/credit risk, with (b)/ pockets of stressed debt that(c)/  may require inorganic funding,  said analysts of ICRA. (d)/No error(e)

S13. Ans.(e)
Sol. No error.

Q14. Somebody who has come from a (a)/small town, grown into the party with all the support (b)/ of the leadership,  and if given such responsibility, it just (c)/ make you feel sometimes that cosmic grace is there . (d)/No error(e)

S14. Ans.(d)
Sol. 'makes' you feel sometimes that cosmic grace is there.

Q15. While AI is still a nascent subject (a)/to most in India, much countries including (b)/ China have begun investments in the area (c)/ to strengthen research in it. (d)/No error (e).

S15. Ans.(b)
Sol. to most in India, many countries including.

Print Friendly and PDF