English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-5): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) To propose the idea of becoming perfected is not the same as saying that we human beings can be perfect.
(B) It only means that we are capable of learning, changing and growing throughout the span of our earthly life.
(C) Learning is a process that begins at birth and lasts till death.
(D) This development through understanding new things, transforming and developing through may be considered as the perfection of soul.
(E) Given that we are here to continually learn on the journey of life, it seems that the ultimate goal of learning is the perfection of our souls.
(F) No that we should be perfect in everything.

Q1. Which of the following should be the SECOND statement after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q2. Which of the following should be the FIRST statement after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q3. Which of the following should be the FIFTH statement after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q4. Which of the following should be the SIXTH (LAST) statement after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q5. Which of the following should be the THIRD statement after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S1. Ans.(e)
Sol. CEAFBD is the correct sequence.
The only sentence that makes logic after the 1st statement is statement E. So, the correct option is E.

S2. Ans.(c)
Sol. Statement C introduces the idea. It tells about the Learning process. Other statements explain it further. Hence, C is the correct choice.

S3. Ans.(b)
Sol. Statement B is the fifth sentence.

S4. Ans.(d)
Sol. Statement D concludes the idea. Hence is the last statement.

S5. Ans.(a)
Sol. The basic idea is perfection, in reality, does not mean to be perfect. Hence, option A.

Directions (6-15): Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, should be grammatically and structurally correct. Please note that the meaning & context of the sentence must not change. 

Q6. 
(a) I have seven dozens of shoes.
(b) I have seven dozen of shoes.
(c)I has seven dozens of shoes.
(d)I have seven dozen shoes.
(e) I have seven dozens of shoe.

S6. Ans.(b)
Sol. There are some nouns that indicate length, measure, money, weight or number. When they are preceded by a numeral, they remain unchanged in form.

Q7. 
(a)Those five students, who has been sitting there, love each other.
(b)Those five students, who is sitting there, love one other.
(c)Those five students, who are sitting there, love each other.
(d)Those five students, who are sitting there, love one another.
(e)Those five student, who are sitting there, love each other.

S7. Ans.(d)
Sol. ‘Each other’ is used when there are two subjects or objects and ‘one another’ when there are more than two.

Q8.
(a)The teacher, along with the students, have been dancing.
(b)The teacher, along with the students, were dancing.
(c)The teacher, along with the students, was going.
(d)The teacher, alonged with students, were dancing.
(e)Teacher, along with the students, were dancing.

S8. Ans.(c)
Sol. When ‘as well as’, ‘along with’, together with’, ‘no less than’, ‘in addition to’ and ‘not’ and ‘with’ join two subjects, the verb will be used according to the first subject.

Q9. 
(a)The little water that is in the bottle may be use for the patient.
(b)The little water that is in the bottle may be used for the patient.
(c)Little water that is in the bottle may be used for the patient.
(d)A little water that is in the bottle may be used for the patient.
(e)The little water which is in the bottle may be used for the patient.

S9. Ans.(b)
Sol. ‘The little means ‘not much but all there is’.
‘Little’ means ‘hardly any’

Q10. 
(a)I consulted with a doctor whom I met in school.
(b)I consulted with a doctor who I met in school.
(c)I consulted with a doctor whose I met in school.
(d)I consulted with a doctor to who I met in school.
(e)I consulted with a doctor to whom I meet in school.

S10. Ans.(a)
Sol. “Who” is subjective and is used when the pronoun acts as the object of a clause.

Q11. 
(a)You should only buy clothes made locally, that is usually sold at small local businesses
(b)You should only buy cloth made locally, which are usually sold for smaller local business
(c)You should only buy clothes made locally, which are usually sold at smaller local businesses
(d)You should only buy clothes made locally, that are usually sold at smaller local businesses
(e)You should only by clothes made locally, which are usually sold to small local businesses

S11. Ans.(c)
Sol.“That” is a restrictive pronoun, which means the phrase following it is needed to understand the preceding statement.
“Which” introduces a relative clause and is used when there are qualifiers that may not be essential.

Q12. 
(a)The stones lain near the river, waiting to washed.
(b)The stones lay near the river, waiting to be washed.
(c)The stones lay near the river, wait to be washed.
(d)The stones laid near the river, wait to be washed.
(e)The stones lie near the river, waiting to washed.

S12. Ans.(b)
Sol. “Lay” requires a direct object (past tense: “laid”).
“Lie” doesn’t need an object (past tense: “lay”).
Common mistake: People use the past tense of “lay” when they mean to use the past tense of “lie.”

Q13. 
(a)I felt no effect from the movie, I wish it affected me, but I thought it was boring.
(b)I felt no affect from the movie, I wish it effected me, but I thought it was boring.
(c)I felt no affect from the movie, I wish it affected me, but I thought it was boring.
(d)I felt no effect from the movie, I wish it effected me, but I thought it was boring.
(e)I felt no affects of the movie, I wish it affected me, but I thought it was boring.

S13. Ans.(a)
Sol. “Affect” is a verb that means “to influence or produce an impression.”
“Effect” is a noun that means “the result of.”

Q14. 
(a)If I loose more weight, I’ll need belt to keep my pants up.
(b)If I lose more weight, I’ll need a belt for keep my pants up.
(c)If I loose more weight, I’ll need a belt to keeping my pants up.
(d)If I lose more weight, I’ll need a belt to keep my pants up.
(e)If I loose weight, I’ll be need a belt to keep my pants up.

S14. Ans.(d)
Sol. If I lose more weight, I’ll need a belt to keep my pants up.
“Loose” refers to when something is coming undone.
“Lose” is the opposite of “win” or “gain.”

Q15. 
(a)These room's carpet must be changed.
(b)This room's carpet must be change.
(c)This room's carpet be changed.
(d)This room's carpet must be changed.
(e)The carpet of this room must be changed.

S15. Ans.(e)
Sol. The possessive case of a noun (nouns with 's) is used with living things.
Correct: The carpet of this room must be changed. (Room is a lifeless thing)

You May Also Like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments