English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q1. The military has highly sophisticated simulators on which soldiers train.
(a) which soldiers training on 
(b) on which soldiers have trains
(c) which the soldiers do train
(d) on which the soldiers have been train
(e) no correction required

S1. Ans.(e)
Sol. No correction required.Option E is the answer. Option A has awkward construction. Option B alters the meaning of the statement.Option C has incorrect construction. D has a tense error, past of verb trained should be used with past perfect progressive tense.

Q2. Any policy of social welfare will be likely to face resistance from vested interests.
(a) would be likely for facing
(b) will be like facing
(c) is likely to face
(d) is likely to be facing with
(e) no correction required

S2. Ans.(c)
Sol. is likely to face.The sentence is in present tense

Q3. The key to a competitive economy is 'its investment regime'.
(a) in its investigating regime
(b) in its investment regime
(c) investment of its regime
(d) investment in its regime
(e) no correction required

S3. Ans.(b)
Sol. in its investment regime.

Q4. The honorable court had taken a lenient view because the accused 'have not previous conviction'.
(a) had no previous conviction
(b) had not previously convicted
(c) had not been previous convictions
(d) had no previously convicted
(e) no correction required

S4. Ans.(a)
Sol. The word ‘conviction’ is a Noun and, it is preceded by ‘no’. Hence, had no previous conviction’ is the suitable replacement. Altogether, the statement is in Indirect speech. Here the Principal clause is in Past Tense, hence, the Reported Speech must also be in Past Tense.

Q5. Our foreign exchange reserves 'have increased substantial'.
(a) have been increased substantially
(b) have increased substantially
(c) have substantially increasing
(d) have been substantial in increase
(e) no correction required

S5. Ans.(b)
Sol. Adverbial form of the word ‘substantial’ should be used, an Adverb is a word which modifies the meaning of a verb, an Adjective or another Adverb. Hence, ‘have increased’ substantially is the correct replacement.

Q6. In the early centuries of the second millennium B.C., people speaking strange dialects akin to that of India, moved in northern Iraq and Syria.
(a) akin for those
(b) akin to that in
(c) akin to those into
(d) keen to those of
(e) no correction required

S6. Ans.(b)
Sol. The use of preposition ‘in’ instead of ‘of’ is appropriate to make sentence correct.

Q7. It is becoming equally clear that reforestation will have little chance until people realize its importance.
(a) has become equal and clear
(b) has become equally clear
(c) has become clearly equal
(d) is becoming clearly equal
(e) no correction required

S7. Ans.(b)
Sol. has become equally clear

Q8. Once the event is over, many people claim credit for success and disowning the responsibility for failure.
(a) of success and disowning
(b) for success but disowning
(c) for success but disown
(d) for success while disowned
(e) no correction required

S8. Ans.(c)
Sol. The sentence is adversative which expresses contrast between two statements. Hence, for success but disown is the correct replacement.

Q9. When sharks approach divers, they usually did so warily.
(a) as usual did so warily
(b) usually did so wary
(c) usually are doing so wary
(d) usually do so warily
(e) no correction required

S9. Ans.(d)
Sol.. The sense of sentence shows a habitual action. Hence, Simple Present Tense will be used. Also, the Sub-ordinate clause is in Present Tense, the Principal clause should be in Present Tense too.

Q10. We observed that the rug dealers were primary dedicated to the art of selling rugs.
(a) were primarily dedicated
(b) had primary been dedicated
(c) had been dedicated primary
(d) were being primary dedication
(e) no correction required

S10. Ans.(a)
Sol. Here, the word ‘Primary’ has been wrongly used. Its adverbial form will be appropriate.

Q11. The real wonder is that the Egyptians while constructing pyramids possessed only the simplest hand tools.
(a) were possessed only by simple
(b) had possession of only simple
(c) possess only the simplest
(d) were possessing the only simplest
(e) no correction required

S11. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q12. The government should have launch such projects which would reverse the destructive cycle of flood and drought. 
(a) must be launching
(b) should launch
(c) should have been launched 
(d) must have been launched
(e) no correction required

S12. Ans.(b)
Sol. should launch

Q13. To practice any art properly require extraordinarily patience— especially at the beginning.
(a) required extraordinarily patient
(b) requires extraordinary patience
(c) requiring extraordinarily patient
(d) requiring extraordinary patient
(e) no correction required

S13. Ans.(b)
Sol. The word ‘patience’ is Noun. An Adjective is used with a Noun to add something for its meaning. Hence, ‘requires extraordinary patience’ is the correct usage.

Q14. A committee comprising imminent experts from various fields was set up.
(a) comprising of imminent
(b) comprising into eminent
(c) consisting of imminent
(d) comprising eminent
(e) no correction required

S14. Ans.(d)
Sol. The word ‘imminent’ means likely to happen very soon. It does not make any sense in the sentence. Hence, ‘comprising eminent’ is the correct replacement’

Q15. The dinner party hoisted by the President of the club was canceled due to some unforeseen problem.
(a) hosted with
(b) hoisted with
(c) hoisted for
(d) hosted by
(e) no correction required

S15. Ans.(d)
Sol. The word ‘hoist’ means raise something to a higher position. Clearly, a dinner party is never hoisted, but hosted.

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017 (Solutions)


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments