General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. MCLR stands for _____________.
(a) Manufacturing Cost of Funds based Lending Rates
(b) Marginal Currency of Funds based Lending Rates
(c) Manufacturing Cost of Finance based Lending Rates
(d) Marginal Cost of Funds based Lending Rates
(e) None of the given option is true

S1. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will link the base rate with the MCLR from 1st of April 2018 to ensure expeditious transmission of its policy rate to borrowers. The RBI had introduced the Marginal Cost of Funds based Lending Rates (MCLR) system with effect from 1st April 2016, the Central bank observed that a large proportion of bank loans continue to be linked to Base Rate.

Q2. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by _____________.
(a) Ethereum Co-founder Joseph Lubin
(b) Founder of cryptocurrency exchange Binance Changpeng Zhao
(c) Ripple Co-founder Chris Larsen
(d) Founder of Alibaba Group Jack Ma
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. Business magazine Forbes has released its first-ever Crypto Rich List, comprising 20 wealthiest people in the cryptocurrency space. The list was topped by Ripple Co-founder Chris Larsen, who is estimated to have a crypto net worth of $7.5-8 billion.

Q3. Which among the following country has become the first to legalize and then repeal same-sex marriage?
(a) Netherlands
(b) Bermuda
(c) Rwanda
(d) Palestine
(e) Denmark

S3. Ans.(b)
Sol. Bermuda has become the first country to legalize and then repeal same-sex marriage. Bermuda’s governor John Rankin approved a bill reversing the right of gay couples to marry, despite a Supreme Court ruling last year authorizing same-sex marriage.

Q4. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and ______________ for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.
(a) China
(b) Japan
(c) Bangladesh
(d) Russia
(e) France

S4. Ans.(a)
Sol. The cabinet has recently approved the Signing and ratification of protocol amending the Agreement between India and China for the Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.

Q5. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS Post offices. CBS stands for-
(a) Core Balance Solutions
(b) Core Banking Solutions
(c) Core Banking System
(d) Core Banking Service
(e) Common Banking Solutions

S5. Ans.(b)
Sol. Interest can be drawn through auto credit into savings account standing at same post office, through PDCs or ECS./In case of MIS accounts standing at CBS Post offices, monthly interest can be credited into savings account standing at any CBS (Core Banking Solutions) Post offices.

Q6. Post Offices is providing MMTS service. What is the meaning of "MM" in MMTS?
(a) Mobile Mobile
(b) Mobile Money
(c) Money Money
(d) Management Money
(e) Missing Money

S6. Ans.(b)
Sol. Mobile Money Transfer (MMTS) is a service that enables instant money tra?nsfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. The consumer just needs to have a mobile while the actual transmission of the money is initiated by the Postal Assistant, using his/her special handset.

Q7. SCSS offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over _____ years of age. 
(a) 64 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years
(e) 80 years

S7. Ans.(c)
Sol. The Senior Citizens Savings Scheme (SCSS) offers regular income, highest safety and tax saving, making it a popular product for those over 60 years of age.

Q8. One of the states Chief Minister had recently laid the foundation stone for Rhododendron Park. This park is situated in which of the following state?
(a) Maharashtra
(b) Assam
(c) Madhya Pradesh
(d) Himachal Pradesh
(e) Arunachal Pradesh

S8. Ans.(e)
Sol. Arunachal Pradesh Chief Minister Prema Khandu laid the foundation stone for Rhododendron Park in Tawang.

Q9. The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held recently in ____________.
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Chandigarh

S9. Ans.(c)
Sol. The Fifth edition of South Asia Region Public Procurement Conference was held in New Delhi. It was hosted by Public Procurement Division (PPD) of Ministry of Finance and All India Management Association (AIMA).

Q10. The Reserve Bank of India has recently announced setting up ombudsman for addressing customer grievances in the offices of _______________.
(a) NBFCs
(b) Payment banks
(c) Insurance Companies
(d) Credit Rating Agencies
(e) Fund Regulators of India

S10. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India announced setting up ombudsman for addressing customer grievances in the non-banking finance companies. The rules will be laid out by the end of February 2018.

Q11. The International Airport of which of the following city has held on to its No 1 ranking as the world’s busiest airport for international travel in 2017?
(a) Heathrow
(b) Budapest
(c) Paris
(d) Dubai
(e) Mumbai

S11. Ans.(d)
Sol. Dubai International Airport has held on to its No 1 ranking as the world’s busiest airport for international travel, after seeing around 88.2 million passengers in 2017.

Q12. National Youth Day is observed on which of the following date? 
(a) May 8
(b) January 12
(c) March 18
(d) April 17
(e) February 24

S12. Ans.(b)
Sol. National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Q13. 'Goal' is the autobiography of which Indian sportsman? 
(a) Wilson Jones
(b) Dhyan Chand
(c) K.D. Singh Babu
(d) Chunni Goswami
(e) None of the given option is true

S13. Ans.(b)
Sol. Dhyan Chand was an Indian field hockey player, who is considered as one the greatest field hockey players of all time. He is known for his extraordinary goal-scoring feats. However, Major Dhyan Chand in his autobiography titled “Goal!” published in 1952.

Q14. Pyongyang is the capital city of which Asian country?  
(a) Thailand
(b) North Korea
(c) South Korea
(d) Indonesia
(e) Myanmar

S14. Ans.(b)
Sol.  Pyongyang is the capital of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK), commonly known as North Korea, of which it is the largest city. Pyongyang is located on th'e Taedong River about 110 kilometres upstream from its mouth on the West Korea Sea.

Q15. The first ever of its kind in the country chat-based job search mobile app named ____________ is being launched that will do away with existing limitations of employers and job seekers making selection process quick and cost-effective.
(a) Novedis
(b) Mopillis
(c) Tancent
(d) Tonesia
(e) Empzilla

S15. Ans.(e)
Sol. The first ever of its kind in the country chat-based job search mobile app 'Empzilla' is being launched that will do away with existing limitations of employers and job seekers making selection process quick and cost-effective.

Print Friendly and PDF