Reading Comprehension For Canara Bank PO – 13th December 2018

English Language Quiz For Canara Bank PO

Canara Bank PO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming Canara Bank PO Exam.



Directions (1-7) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 



Drink tea twice a day and lose weight? Sounds suspicious? The Good Place star Jameela Jamil thought so too. Over the past few days, she has been in a rightful (A) feud with celebrity Instagram-ers and influencers who advertise detox weight-loss teas. In a video that has garnered over 6,11,860 views, Jameela parodies influencers, sitting on the couch with an irritable bowel, claiming to have lost three pounds despite (B)……………………………………………………..
So do slimming teas really work? Delhi-based dietician Manjari Chandra explains, “The concept of detox teas originated because being rich in phytochemicals and antioxidants helps them improve metabolic activity, and energy-burning pathways.”But “they aren’t directly responsible for weight loss. Maybe, taken over a long period of time, it may result in some weight loss, but that is a very delayed result and not their primary function,” she says.

Then what is their primary function? Flushing toxins out of the body, as the tempting packaging says? “Removing toxins is way more complicated than that,” laughs Manjari, “But yes, they remove acidity from the body and help the liver function better.”
The antioxidants that do this job, moreover, may lose their potency after all the packaging, she adds. “If I pluck green tea leaves, boil it in water and drink, I will get those benefits. But all the packaging and processing (drying, dehydrating) reduces their potency,” she says. Also, you can’t nullify a bad thing: smoking, junk and packaged foods will have a negative impact on the body, even if you’re drinking (or eating) antioxidants (green tea, fruits).
So can you drink tea and expect a flat tummy? Sadly not. Tie your shoelaces and get exercising, because life isn’t that easy.

Q1. Which of the following words can replace the word given in bold in (A) without changing the meaning of the statement?



accord
harmony
dispute
goodwill
hegemony
Solution:
'Feud' means a prolonged and bitter quarrel or dispute. Hence, 'dispute' can replace the bold word.
Q2. As per the passage, which of the following is defined as a function of slimming teas?
To remove excess water from the body.
They increase the stamina of the body and boost the functioning of the digestive system.
The main antioxidant in tea, EGCG, can help inhibit an enzyme that breaks down the hormone norepinephrine.
They remove acidity from the body and help the liver function better.
None of the Above
Solution:
From paragraph 3, last line we can infer that the answer is option (d).
Q3. Which of the following is/are true in context of the passage?
The antioxidants may lose their potency after all the packaging and processing.
Slimming teas are very expensive and are considered as a luxurious item.
Slimming teas have an adverse effect on our metabolic system if consumed in large quantities.
None is correct.
All are correct
Solution:
'The antioxidants may lose their potency after all the packaging and processing.' is true. Refer paragraph 4.
Q4. Which of the following can be derived as a conclusion from the passage?
A lot of celebrities advertise detox weight-loss teas and it is not good for the society.
Drinking slimming tea twice a day can have desired results.
Packaged tea is more effective than natural green tea leaves.
Only slimming tea will not produce the desired result, exercise is also required.
All of the Above
Solution:
'Only slimming tea will not produce the desired result, exercise is also required.' is the correct inference here. We can infer this from the last line of the passage.
Q5. Which of the following can fill up the blank given in (B) to make it contextually correct and meaningful?
having three cups of green tea daily.
going for regular exercise and having green tea daily.
eating five hamburgers the previous night.
having a lot
All of the Above
Solution:
'Despite' is used to show contrast and so ‘seating five hamburgers the previous night.' is the best fit for the blank in (B).
Q6. Which of the following word is opposite in meaning to the word ‘NULLIFY’ given in bold in the passage?
Annul
Negate
Establish
Both (a) and (c)
Veto
Solution:
Nullify: make legally null and void; invalidate. 'Establish' is opposite in meaning to nullify.
Q7. Which of the following word is similar in meaning to the word ‘TEMPTING’ given in bold in the passage?
Repulsive
Alluring
Distasteful
Disgusting
Suggesting
Solution:
Tempting: appealing to or attracting someone, even if wrong or unwise.
Alluring: powerfully and mysteriously attractive or fascinating.
Directions (8-15) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 



Air pollution accounts for one out of every eight deaths in India. The findings published in the latest edition of The Lancet fuel the simmering concerns that have led the air-pollution debate for decades. The situation, however, has only gotten worse. According to the study, India has one of the highest annual average ambient particulate matter PM2.5 exposure levels in the world. The effects of PM2.5 are more dangerous than any other particulate matter, as these particles with a size equal to, or smaller than 2.5mm, can easily get into the respiratory tract and settle in the lungs, and some may even get into our bloodstream.


In 2017, over 77% of India’s population was exposed to mean PM2.5, which was more than 40g/m3, the recommended limit set by the National Ambient Air Quality Standards of India. The impact is evident—the unremitting haze hanging over the cities is costing us more lives every year. The study estimates that 1.24 million deaths in India in 2017 could be …..(A)……… to air pollution, including 0.67 million to ambient particulate matter pollution, and 0.48 million to household air pollution. At least 11% of premature deaths in people younger than 70 years were due to polluted air. The numbers are overwhelming, but serve as a grim reminder to authorities and communities at large, that actions being taken to control air pollution have not yet yielded results.

The transport sector remains a major source of pollution, yet every year we see an increase in the number for cars. New Delhi, which had the highest annual population-weighted mean PM2.5 in 2017, and remains enshrouded in thick smog for the most part of the year, is itself is home to over 10.3 million registered vehicles. The vehicle growth has quadrupled since 2000. As per the latest emission inventory prepared by System of Air Quality and Weather Forecasting and Research (SAFAR), emissions attributable to the transport sector have increased by at least 40% in the last eight years in the National Capital Region.
Clearly, the rapid pace of urbanization and migration towards cities is gearing up vehicle growth and subsequent emissions. The burgeoning population will only make matters worse. Recognizing the challenge, the Environment Pollution (Prevention and Control) Authority for the National Capital Region (EPCA), empowered by Supreme Court to recommend action against rising pollution levels, has time and again called for strengthening the integrated public transport and increasing the fleet of public transport buses in Delhi.
Unless people’s dependency on private cars is not reduced, the situation will not be resolved. The environmental and health benefits of convincing commuters to switch to public transport are clear, yet the transition will not happen until commuters are given a good alternative—in this case, a seamless, integrated and efficient transport system.

Q8. Why are the effects of PM2.5 more dangerous than any other particulate matter?



They can easily enter into our bloodstream.
The size of the particles makes them easily get into the nervous system of our body.
The size of particles makes it easy for them to settle in the lungs.
The particles enter through the mouth and affect the vocal chords rapidly.
Both (a) and (c)
Solution:
Refer first paragraph following line:
"The effects of PM2.5 are more dangerous than any other particulate matter, as these particles with a size equal to, or smaller than 2.5mm, can easily get into the respiratory tract and settle in the lungs, and some may even get into our bloodstream."
Q9. Which of the following statements is/are true in context of the passage above? 
(i) At least 11% of premature deaths in people less than 70 years of age were due to air pollution.
(ii) The life expectancy in India would have been increased by 1.7 years if pollution levels had been lower than the minimum levels associated with health loss.
(iii) Indoor air pollution is critical in air-conditioned spaces.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Both (i) and (ii)
Both (ii) and (iii)
Solution:
Only statement (i) is true as per the passage. Refer 2nd paragraph.
Q10. As per the passage, what is the recommended limit set by the National Ambient Air Quality Standards of India?
77%
40g/m3
0.67 million
2.5mm
10.3 million
Solution:
Refer second paragraph following line:
"In 2017, over 77% of India’s population was exposed to mean PM2.5, which was more than 40g/m3, the recommended limit set by the National Ambient Air Quality Standards of India."
Q11. Which of the following is/are incorrect in context of the passage above?
The rising population will further increase the vehicle growth and so emissions will increase to a larger extent.
The switch to public transport is needed to resolve the situation of air pollution.
There is an emergent need for people to adopt a sustainable lifestyle that relies on lesser energy consumption technologies and equipment.
New Delhi has over 10.3 million registered vehicles.
All of the Above
Solution:
Only statement in (c) is not mentioned in the passage. All others can be inferred from the passage.
Q12. Which of the following words can fill in the blank given in (A) to make it contextually correct and meaningful?
attributed
diagnose
caused
resolved
blame
Solution:
'Attribute' means regard something as being caused by. Hence, it is contextually and grammatically correct for the blank.
Q13. In the passage above, a line is given in bold. There may or may not be an error in one part of the sentence. If there is an error in one of the parts, choose that part as your answer. If there is no error, choose option (e) as your answer.
The transport sector remains
a major source of pollution,
yet every year we see an
increase in the number for cars.
All Correct
Solution:
In option (d), use 'of' in place of 'for'.
Q14. Which of the following word has similar meaning to the word given in bold in the passage? 
OVERWHELMING
Unwitting
Immense
Abeyance
Both (b) and (c)
Benign
Solution:
Overwhelming: very great in amount.
Q15. Which of the following word/pair of words is/are opposite in meaning to the word given in bold in the passage? 
SWITCH
Stagnation
Swap
Torpidity
Alteration
Change
Solution:
Switch: an act of changing to or adopting one thing in place of another.

               







   You May also like to Read:



               








    

Print Friendly and PDF


For Bank Exams




@999 or @1,199
For SSC Exams


@599
For Insurance Exams


@499
For Teaching Exams


@399
For  



 Exams



@1,499