Reasoning Quiz for NIACL Assistant Prelims: 28th August 2018

Dear Aspirants,
Reasoning Quiz for IBPS RRB Clerk Prelims: 13th August 2018
Reasoning Questions for NIACL ASSISTANT 2018
Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming exams like NIACL ASSISTANT is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
16999 1214/month
BUY NOW


Directions (1-5): Study the information and answer the given questions: 

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H live on different floors in the same building. The building has eight floors from 1 to 8 in such a way that ground floor is numbered 1, the above floor is numbered 2 and so on. The top most floor is numbered 8.
D does not live on an odd numbered floor. There is only one person who live between the floor on which G and H live. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives. D lives above the floor numbered 5.


Q1. Who among the following lives on topmost floor?

A
B
C
D
None of these
Solution:

From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q2. B lives on which of the following floor?

1st
3rd
4th
5th
None of these
Solution:

From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q3. How many floors are between A’s floor and C’s floor?

Four
None
Three
Two
None of these
Solution:

From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q4. H lives on which floor?

4th
3rd
2nd
1st
Either (a) or (c)
Solution:

From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Q5. How many floors are between the one who lives immediately below A and B?

Two
Three
One
Five
No one
Solution:

From the conditions, D does not live on an odd numbered floor. D lives above the floor numbered 5. G lives on an even numbered floor below the floor on which D lives. C lives on floor above D but below A. There are only one person live between the floor on which G and H live from this condition we find that G and H lives either on 2nd or 4th floor. There are only three persons lives between F and E who lives on odd numbered floor above the floor on which G lives., from this condition the position of E is fixed on 5th floor and F on 1st floor and we get the final solution.

Direction (6-10): Study the following information to answer the given questions:
In a certain code language 

‘rose alarm mute’ is written as ‘lm ab de’, 
 ‘rose create flue magic shot’ is written as ‘op pq rs ab tu’, 
 ‘real alarm create flue bun’ is written as ‘tu de rs gh hi’ 
 ‘stem create shot’ is written as ‘rt tu pq’. 


 Q6. What is the code for ‘shot’? 

op
rs
pq
ab
tu
Solution:

Q7. ‘stem flue create magic’ could be coded as?

tu rt rs op
rt ab rs gh
de rt rs op
rs ab pq op
None of these
Solution:

Q8. ‘hi’ stands for?

alarm
create
bun
real
Either ‘real’ or ‘bun’
Solution:

Q9. Which of the following may be the code for ‘kept create mute’?

tu lm rs
lm de op
lb lm tu
gh lm ab
None of these
Solution:

Q10. ‘tu op pq’ is the code for?

flue create shot
stem create shot
create magic shot
Can’t be determined
None of these
Solution:

Directions: (11-15): Study the following information carefully to answer the given questions. 



Q11. Statements: M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A 
        Conclusions:  I. Y < N        II. Y = N

Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
only II is true
Neither I or II is true
Solution:

I. Y < N(False) II. Y = N(False)

Q12. Statements: J ≥ A > D =E; L < D < M 
         Conclusions:  I. M < J           II. J > L

Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:

I. M < J(False) II. J > L(True)

Q13. Statements: Y > F ≤ O ≤P; F≥ U < T 
        Conclusions:  I. P ≥ U             II. T < F

Both I and II are true
Only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:

I. P ≥ U(True) II. T < F(False)

Q14. Statements: M = H ≤ Y ≤ E < U = Z ≥ R 
         Conclusions:  I. M > R            II. H ≤ R

Both I and II are true
Only I is true
Either I or II is true
Only II is true
Neither I or II is true
Solution:

I. M > R(False) II. H ≤ R(False)

Q15. Statements: P > Q ≤ C ≤ B = M > D 
         Conclusions:  I. M > Q             II. D ≤ Q

Both I and II are true
only I is true
Either I or II is true
only II is true
Neither I or II is true
Solution:

I. M > Q(False) II. D ≤ Q(False)

               


Print Friendly and PDF