SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 6th August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 6th August

SBI Clerk Current Affairs Quiz

Current affairs are the foremost of every competitive exam. It is the key and paramount factor that can help you score well if you are furnished with the latest details. Current affairs cover various sections like Banking, static and current news that is happening all around. It is the game-changer of every exam. Most of the questions asked in the banking exam are from the current part. Most important exam of the year i.e. SBI Clerk main 2019 is around the corner. It becomes preponderant for you to cover the GA part of the last few months. To help you with your learning The Hindu Review of each month is provided on bankersadda. Attempt the quiz and analyze how much you are updated for the upcoming exams.









1. Formula One driver Lewis Hamilton hunted down Max Verstappen to win the Hungarian Grand Prix. Hamilton belongs to which of the following Car team?
Renault
Mclaren
Mercedes
Ferrari
Red Bull Racing
Solution:
Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British Formula One racing driver, currently racing for the Mercedes team.

Q2. Cricket commentator_____________________ who used to draw pictures of the game’s progress on airwaves with his fine command of the English language, from the mid 1960s through to the 1980s, passed away .
Manoj Prabhakar
Venkatraman Ramnarayan
VB Chandrasekhar
Anant Setalvad
Vijay Bharadwaj
Solution:
Cricket commentator Anant Setalvad, who used to draw pictures of the game’s progress on airwaves with his fine command of the English language, from the mid 1960s through to the 1980s, passed away.

Q3. India’s Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty scripted a piece of history by breaching the ‘Chinese Wall’ of reigning World champions Li Jun Hui and Liu Yu Chen, with a victory in the men’s doubles final of the________________Tournament in Bangkok.
World Championships
Sudirman Cup
Thomas Cup
Uber Cup
Thailand Open badminton
Solution:
India’s Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty wins Thailand open badminton.

Q4. Name the all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile which was recently launched by DRDO of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.?

Prithvi
QR-SAM
Agni
Nag
Akash
Solution:
India successfully test-fired its all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at launch complex III of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

Q5. Name the Veteran Gujarati journalist, author,columnist, writer and editor who has passed away recently?
Chimanlal Trivedi
Bhogilal Sandesara
Bhavin Gopani
Kanti Bhatt
Akshay Ramanlal Desai
Solution:
Veteran Gujarati journalist, author and columnist Kanti Bhatt passed away.

Q6. Name the IIT institute where recently Human Resources Development Minister inaugurating Technology Expo?
IIT Bombay
IIT Delhi
IIT Kanpur
IIT Roorkee
IIT Madras
Solution:
Human Resources Development Minister inaugurating Technology Expo at IIT Delhi to showcase the latest innovation in the field of science and technology.

Q7. HSBC has announced the departure of its Chief Executive Officer John Flint Noel Quinn, the head of HSBC’s Global Commercial Banking unit. What is the full form of HSBC.

Hongkong and Shanghai Banking Corporation
Hongkong and Switzerland Banking Corporation
Hongkong and Sweden Banking Corporation
Hongkong and Sudan Banking Corporation
Hongkong and Swaziland Banking Corporation
Solution:
The Full form HSBC is Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Q8. Name the IT Company who recently appoints Debashis Chatterjee as MD and CEO.
Microsoft
Accenture
Wipro
Mindtree
HCL
Solution:
Indian IT company Mindtree Ltd has announced the appointment of Debashis Chatterjee as its new Managing Director and Chief Executive Officer.

Q9. Name the city where Isro has set up a directorate of space situational awareness and management aiming at protecting high valued space assets from space debris close approaches and collisions.
Chandigarh
Mumbai
Hyderabad
Delhi
Bengaluru
Solution:
K Sivan, chairman, Isro, laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre at Peenya in Bengaluru.

Q10. External Affairs Minister S Jaishankar attended 10th Mekong-Ganga Cooperation (MGC) in ______________.
Bangkok, Thailand
Jakarta, Indonesia
Kathmandu, Nepal
Delhi, India
Beijing, China
Solution:
External Affairs Minister S Jaishankar attended 10th Mekong-Ganga Cooperation (MGC) in Thailand’s Bangkok.

Q11. Reserve Bank of India has imposed a collective penalty of Rs 11 crore on 7 public sector banks. Which of the following bank are not under this penalty imposed by RBI for violating norms?
Bank of Maharashtra
Allahabad Bank
Bank of Baroda
Canara Bank
Bank of India
Solution:
Canara bank are not under this penalty imposed by RBI for violating norms.

Q12. French inventor Franky Zapata is the 1st person in the history to cross the___________________on the jet-powered hoverboard.
Nelson Channel
English Channel
Crozier Channel
Barlas Channel
Edisto Channel
Solution:
French inventor Franky Zapata is 1st person in history to cross the English Channel on the jet-powered hoverboard.

Q13. Lalit Kala Akademi celebrates which edition of his Foundation Day in this year?
61st
62nd
63rd
64th
65th
Solution:
National Academy of Art, Lalit Kala Akademi, celebrated its 65th Foundation Day in New Delhi.

Q14. Human Resources Development Minister inaugurating Technology Expo at IIT Delhi to showcase the latest innovation in the field of science and technology. Who is the present HRD minister?
Subrahmanyam Jaishankar
Thaawar Chand Gehlot
Ramesh Pokhriyal Nishank
Amit Shah
Ravi Shankar Prasad
Solution:
Human Resources Development Minister Ramesh Pokhriyal Nishank inaugurating Technology Expo at IIT Delhi to showcase the latest innovation in the field of science and technology.

Q15. India test-fires Surface to Air-Missile from Chandipur. Chandipur test range is situated in which island of Odisha?
Nicobar island
Abdul Kalam Island
Barren Island
Minicoy
Car Nicobar
Solution:
DRDO Test Range situated in Chandipur Test range at Abdul Kalam Island in Odisha.