SBI Clerk Main 2019 English Language Quiz- 6th July

SBI Clerk Main English Language Quiz- 4th July

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.




Directions (1-5): In each of the following questions four words are given of which two are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and find the number of the correct letter combination. 

Q1. (A) Timid 
(B) Conceited 
(C) Humane 
(D) Modest
A-C
B-D
B-C
A-D
C-D
Solution:
Conceited means excessively proud of oneself; vain. Hence the word ‘Modest’ is opposite in meaning to it.
Q2. (A) Conversion 
(B) Desistance 
(C) Substitution 
(D) Cessation
A-B
C-D
A-D
B-D
A-C
Solution:
Desistance means the cessation of offending or other antisocial behavior. Hence the word ‘cessation’ is similar in meaning to it.
Q3. (A) Desecrate 
(B) Describe 
(C) Damage 
(D) Descent
B-C
C-D
A-C
A-D
A-B
Solution:
Desecrate means treat (a sacred place or thing) with violent disrespect. Hence the word ‘Damage’ is similar in meaning to it.
Q4. (A) Asinine 
(B) Proficient 
(C) Intelligent 
(D) Cruel
B-C
B-D
A-C
A-B
A-D
Solution:
Asinine means extremely stupid or foolish. Hence the word ‘intelligent’ is opposite in meaning to it.
Q5. (A) Vivacious 
(B) Weird 
(C) Rabid 
(D) Fanatical
A-B
B-C
B-D
C-D
A-C
Solution:
Rabid means having or proceeding from an extreme or fanatical support of or belief in something. Hence the word ‘fanatical’ is similar in meaning to it.
Directions (6-10): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 

Q6. (1) Donald Trump has hailed Brexit as a blessing to the world. 
(2)He said that it would give the UK its "own identity" as he met British Prime Minister Theresa May in his first summit with a foreign leader since his inauguration as the US President. 
(i) In his first summit with …. 
(ii)Hailing Brexit as a blessing to the world… 
(iii)US President Donald Trump met British…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
All are correct 
(i) In his first summit with a foreign leader since his inauguration as US President, Donald Trump met British Prime Minister Theresa May where he hailed Brexit as a blessing and said that it would give the UK its "own identity". 
(ii) Hailing Brexit as a blessing to the world, US President Donald Trump has said it would give the UK its "own identity" as he met British Prime Minister Theresa May in his first summit with a foreign leader since his inauguration. 
(iii) US President Donald Trump met British Prime Minister Theresa May in his first summit with a foreign leader since his inauguration where he hailed Brexit as a blessing and said that it would give the UK its "own identity".
Q7. (1) Former Union Finance Minister P Chidambaram on Saturday suggested that the Centre should cut indirect tax rates to mitigate the hardships people are facing now. 
(2)He suggested it in view of the "sufferings" of the common people resulting from demonetization. 
(i)In view of the “sufferings” of the common… 
(ii) Unless the center cuts… 
(iii) Mitigating the hardships people…….
Only (i) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
Only (i) is correct 
(i) In view of the "sufferings" of the common people resulting from demonetization, former Union Finance Minister P Chidambaram on Saturday suggested that the Centre should cut indirect tax rates to mitigate the hardships people are facing now.
Q8. (1) Visual and increasingly social media have phenomenal impact on public opinion. 
(2) Can we expect fairly that legislation or jurisprudence will be immune? 
(i)With the phenomenal impact …… 
(ii)Will visual and increasingly social media… 
(iii)What can we expect from the immunity of…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
All are correct
None is correct
Solution:
Only (i) is correct 
With the phenomenal impact that visual and increasingly social media have on public opinion can we expect fairly that legislation or jurisprudence will be immune?
Q9. (1) Solicitation of dowry and any violence is indeed reprehensible (and must be met with the full force of the State). 
(2) Is it not shocking that such stringent laws are misused by women and their families? 
(i) It is shocking that solicitation of dowry … 
(ii)While solicitation of dowry and any… 
(iii) Misuse of stringent laws is indeed…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
While solicitation of dowry and any violence is indeed reprehensible (and must be met with the full force of the State) is it not shocking that such stringent laws are misused by women and their families? 
Option (i) is incorrect as it will not lead to an interrogative sentence.
Q10. (1) Venus Williams 36 will play Serena Williams 35 in the final of Grand Slam. 
(2) It will be the oldest such final in women's tennis history. 
(i)The Grand Slam final between… 
(ii)When Venus Williams 36, plays… 
(iii)Even though Venus Williams 36 will…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) The Grand Slam final between Venus Williams 36 and Serena Williams 35 will be the oldest such final in women's tennis history. 
(ii) When Venus Williams 36, plays Serena Williams 35, it will be the oldest such final in women's tennis history.
Q11. In this question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
At last he called up Billy, and charged him to keep a bright look-out.
His florid face paled a little and his bright Irish eyes did not blink.
No boy in the class is as bright as his son.
His bright smile with the two missing front teeth faded as he realized they were leaving without her.
The room lit up with a bright flash of lightening, and thunder rattled the windowpane.
Solution:
Use ‘other’ after ‘No’ as when a person/thing of a group is compared in Positive Degree with other persons/things of the same group, then we use the following syntax – “No other + Noun (Singular) + … so/as + Adjective (Positive) + as…” 
e.g. No other boy in the class is so/as good as Ram.
Q12. In this question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
It is a lovely day, and we are all going to drive to Richmond to picnic in the park.
The Principal along with the teachers were seen boarding a bus to go for a picnic on a national holiday.
In summer there might be a picnic or a croquet-party; in winter a lawn-meet or a ball.
The Germans also give an annual picnic, which is a great event in the place.
All are correct.
Solution:
Use ‘was’ in place of ‘were’ as when two subjects are connected with “along with/with/together with/like/unlike/besides/as well as/in addition to”, then the verb it takes is according to the first Subject. 
e.g. The Principal along with the teachers was going.
Q13. In this question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
His absence was the opportunity for the conspirators, and they destroyed our letters.
Being very often ill and frequently absent, he had no opportunity to finish his work or do much of it in fact.
But I never ask questions too quickly, and this time there was no opportunity.
I wanted to become a professional, but because of my financial situation there were no opportunities.
All are correct.
Solution:
Use ‘to’ before ‘do’ as the two infinitives “to finish his work or to do much of it” are connected with ‘or’.
Q14. In this question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
Mathematics is the only discipline which could be taught under that rule.
Nature without discipline is of small force, and discipline without nature more feeble.
But how many planters could be expected to have the principle or patience to carry out such a course of discipline?
The sergeant disciplined the recruits to become soldiers.
All are correct.
Solution:
All the given sentences are grammatically correct.
Q15. In this question, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
The captain declared that his ship had carried no less than three hundred passengers on the last voyage.
They dragged me out into the field and made me carry all the pails.
They would have carried the road ten miles further, but ran out of materials.
It will not burn, and it will not carry heat to make other things burn.
The builders are going to carry the chimney through the roof.
Solution:
Use ‘no fewer’ in place of ‘no less’ as ‘no less’ is used as a Quantitative Adjective, while ‘no fewer’ is used as a Numeral Adjective. 
e.g. You need no less than 2 kilos of sugar. 
You need no fewer than three rooms.