SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 21st July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 21st July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Sports Minister has launched the All India Football Federation’s Golden Baby Leagues handbook 2019-20. Who is the Minister of State (Independent Charge) of Ministry of Youth Affairs And Sports.
Kiren Rijiju
Santosh Kumar Gangwar
Rao Inderjit Singh
Shripad Yesso Naik
Raj Kumar Singh
Solution:
Sports Minister has launched the All India Football Federation’s Golden Baby Leagues handbook 2019-20. Minister of State (Independent Charge) Ministry of Youth Affairs And Sports: Kiren Rijiju.
Q2. Name the major military exercise that India and China will carry out in December, 2019 at Umroi, Meghalaya.
Hand-in-Hand
Shakti
Surya Kiran
Hamesha Vijayee
Door-to-Door
Solution:
India and China will carry out a major military exercise called ‘Hand-in-Hand’ in December, 2019. The exercise will take place at Umroi, Meghalaya.
Q3. Which of the following monument's architectural illumination was recently inaugurated by Culture Minister Prahlad Singh Patel in New Delhi?
Qutub Minar
Safdarjung Tomb
India Gate
Iron Pillar
Sultan Ghari
Solution:
Culture Minister has inaugurated the architectural illumination of the historic Safdarjung Tomb in New Delhi.
Q4. Name the senior diplomat who has been appointed as the new Indian Ambassador to Israel.
Pavan Kapoor
S Jaishankar
Nirupama Rao
Shyam Saran
Sanjeev Kumar Singla
Solution:
Senior diplomat Sanjeev Kumar Singla has been appointed as the next Indian Ambassador to Israel. Earlier he was serving as Private Secretary (PS) to Prime Minister of India. He will replace Pavan Kapoor.
Q5. Commerce and Industry Minister will launch the Global ............. Index (GII) on 24th July 2019 in New Delhi. The theme of Index for 2019 is "Evaluating the Medical Innovation Scenario of the Next Decade".
Institution
Inventory
Industrialisation
Innovation
Internet
Solution:
Commerce and Industry Minister will launch the Global Innovation Index (GII) on 24th July 2019 in New Delhi. The launch of GII will reveal the innovation rankings of economies. Theme for 2019: Evaluating the Medical Innovation Scenario of the Next Decade.
Q6. India is in line to get the Asian Games gold in 4×400 mixed relay event held in Jakarta 2018 as Athletics Integrity Unit (AIU) has imposed a 4 year ban on Bahrain's sprinter for failing a dope test. What is the name of the banned player?

Ali Khamis
Kemi Adekoya
Salwa Eid Naser
Abbas Abubakar Abbas
Jirayu Pleenaram
Solution:
India is in line to get the Asian Games gold in 4×400 mixed relay event held in Jakarta 2018, as Kemi Adekoya of Bahrain was handed a 4 year ban by the Athletics Integrity Unit (AIU) for failing a dope test. India’s mixed relay team of Muhammed Anas, Hima Das, Arokia Rajiv and M. R. Poovamma had won the silver in the event at the Asian Games 2018.
Q7. Name the IFS officer who has been appointed as India’s next Ambassador to Panama.
Vijay Keshav Gokhale
Vikas Swarup
Upender Singh Rawat
Devyani Khobragade
Ravi Thapar
Solution:
IFS officer Upender Singh Rawat has been appointed as India’s next Ambassador to Panama. He will succeed Ravi Thapar.
Q8. Name the country which have won the 2nd edition of Intercontinental Cup football tournament, after winning the finals held in Ahmedabad, Gujarat.
North Korea
India
Tajikistan
Syria
Japan
Solution:
North Korea wins the 2nd edition of Intercontinental Cup football tournament. North Korea beats Tajikistan in the finals held in Ahmedabad. North Korea, Tajikistan, India and Syria participated in the event.
Q9. International Monetary Fund chief Christine Lagarde has submitted her resignation as IMF chief. Christine Lagarde was the first woman to head the IMF. Where is the headquarter of IMF?
Washington, D.C.
Basel
London
Paris
New York
Solution:
International Monetary Fund chief Christine Lagarde has submitted her resignation as IMF chief. She had served as the IMF chief since 2011. David Lipton will remain the IMF Acting Managing Director in the interim period. Christine Lagarde was the first woman to head the IMF. Headquarter of IMF: Washington, D.C.
Q10. Which country has made a record by winning gold in both men’s and women’s category of the 21st Commonwealth Table Tennis Championship taking place in Odisha?
Singapore
England
India
Australia
Malaysia
Solution:
India has made a record by winning gold in both men’s and women’s category of the 21st Commonwealth Table Tennis Championship taking place in Odisha. The Indian men’s team won the final match defeating England 3-2. The Indian women’s team defeated England 3-0 in final match to won the gold for the first time in the history of the commonwealth games.
               



You may also like to Read:
All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


Print Friendly and PDF