SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August_00.1
Latest Banking jobs   »   SBI Clerk Main Current Affairs Questions...

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August_40.1

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. The U.S. Embassy in Nepal has organized a South Asia Air Quality Tech Camp to address political, social, and scientific facets of the problem in ...................

Lalitpur
Kathmandu
Bhaktpur
Pokhara
Nagarkot
Solution:

The U.S. Embassy in Nepal has organized a South Asia Air Quality Tech Camp in Kathmandu to address political, social, and scientific facets of the problem.

Q2. India has signed a deal worth around Rs 1,500 crore with which country to acquire R-27 air-to-air missiles to be equipped on the Su-30 MKI combat aircraft?

Japan
South Korea
France
Israel
Russia
Solution:

India has signed a deal worth around Rs 1,500 crore to acquire R-27 air-to-air missiles from Russia to be equipped on the Su-30MKI combat aircraft.

Q3. Name the former Indian player and Andhra Ranji captain who has announced his retirement from all forms of cricket.

Y. Venugopal Rao
Ricky Bhui
Ramesh Powar
Hanuma Vihari
Karn Sharma
Solution:

Former India player and Andhra Ranji captain, Y. Venugopal Rao has announced his retirement from all forms of cricket.

Q4. Which state will host the 22nd National Conference on e-Governance?

Tripura
Jharkhand
Nagaland
Manipur
Meghalaya
Solution:

The 22nd National Conference on e-Governance will be held in Shillong, Meghalaya.

Q5. The Reserve Bank of India has relaxed norms for end-use of money raised through ECBs for corporates as well as liquidity starved non banking lenders. What does "C" stands for in ECB?

Corporation
Commercial
Company
Credential
Collateral
Solution:

The Reserve Bank of India has relaxed norms for end-use of money raised through external commercial borrowings (ECB) for corporates as well as liquidity starved non banking lenders.

Q6. The International Cricket Council has named Michael Gough of England and .................... of the West Indies in the Emirates ICC Elite Panel of Umpires for 2019-20 season.

Ellis Achong
Ian Gould
Ravi Sundaram
Simon Taufel
Joel Wilson
Solution:

The International Cricket Council has named Michael Gough of England and Joel Wilson of the West Indies in the Emirates ICC Elite Panel of Umpires for 2019-20 season.

Q7. Name the african country with which India has signed MoUs to strengthen defence cooperation by sharing white shipping information and co-operation in the field of Hydrography.

South Africa
Algeria
Mozambique
Rwanda
Uganda
Solution:

India, Mozambique sign 2 MoUs to strengthen defence cooperation. The two MoUs include an agreement on sharing white shipping information and another on co-operation in the field of Hydrography.

Q8. Name the IT company which has announced the launch of its state-of-the-art Cyber Defence Center in Bucharest, Romania.

Tata Consultancy Services
Tech Mahindra
Wipro
HCL Technologies
Infosys
Solution:

Infosys has announced the launch of its state-of-the-art Cyber Defence Center in Bucharest, Romania.

Q9. Name the great novelist and celebrated storyteller whose birth anniversary is celebrated on 31 July every year.

Jaishankar Prasad
Munshi Premchand
Suryakant Tripathi
Ramdhari Singh Dinkar
Sachchidananda Vatsyayan
Solution:

The birth anniversary of a great novelist and celebrated storyteller Munshi Premchand is celebrated on 31 July every year.

Q10. Who has been appointed as the Finance secretary by the Appointments Committee of Cabinet?

Subhash Chandra Garg
I.V. Subba Rao
Sanjay Kothari
Rajiv Kumar
Samant Goel
Solution:

Rajiv Kumar has been appointed as the Finance secretary by the Appointments Committee of Cabinet.

Q11. Name the former RBI Deputy Governor and noted economist who passed away recently. He had the distinction of being the youngest RBI Governor.

Harun R. Khan
Subir Vithal Gokarn
Rakesh Mohan
G P Muniappan
Vepa Kamesam
Solution:

Former RBI Deputy Governor and Noted economist Subir Vithal Gokarn passed away. He had the distinction of being the youngest RBI Governor at the time.

Q12. In which city, Pakistan has opened a 1,000 year old Hindu temple for the first time since partition on the demand of the local Hindu community?

Sialkot
Islamabad
Karachi
Hyderabad
Lahore
Solution:

Pakistan has opened a 1,000 year old Hindu temple in eastern city Sialkot for worship for the first time since partition on the demand of the local Hindu community.

Q13. What is the theme of the 22nd National Conference on e-Governance going to be held in Shillong?

Digital India: Success to Excellence
Developing India: Success to Excellence
Destiny India: Success to Excellence
Dreaming India: Success to Excellence
Descrbing India: Success to Excellence
Solution:

The 22nd National Conference on e-Governance will be held in Shillong, Meghalaya. The theme of the conference is ‘Digital India: Success to Excellence’.

Q14. Name the Indian cricketer who has been suspended recently by Board of Control for Cricket in India for a doping violation.

Sudeep Tyagi
Shubman Gill
Prithvi Shaw
Shivam Mavi
Kamlesh Nagarkoti
Solution:

Prithvi Shaw has been suspended by Board of Control for Cricket in India for 8 months for a doping violation.

Q15. With which colour Indian Railways ‘Northeast Frontier Railway zone’ will earmark a special portion of the SLR coach to specially help the women passengers with better safety and security?

Black
Blue
Brown
Red
Pink
Solution:

Indian Railways ‘Northeast Frontier Railway zone’ has started a unique initiative to earmark a special portion of the SLR coach with pink colour to specially help the women passengers with better safety and security.

Q16. Microsoft has acquired data privacy, governance service firm which works with leading Fortune 100 companies to eliminate data security blind spots and gain visibility and control of data.

Iflexion
BlueTalon
Syberry Corporation
Cyber Infrastructure Inc.
Fingent
Solution:

Microsoft has acquired data privacy, governance service firm "BlueTalon" which works with leading Fortune 100 companies to eliminate data security blind spots and gain visibility and control of data.

Q17. Name the eminent fashionista, social entrepreneur and philanthropist who has been felicitated with the prestigious ‘Indian Woman of Influence’ award at the House of Lords, the United Kingdom Parliament, London.

Priya Priyadarshini Jain
Nilu Yuleena Thapa
Magali Vaz
Akanksha Redhu
Pallavi Ruhail
Solution:

Eminent fashionista, social entrepreneur and philanthropist Priya Priyadarshini Jain has been felicitated with the prestigious ‘Indian Woman of Influence’ award at the House of Lords, the United Kingdom Parliament, London.

Q18. The International Cricket Council has launched the inaugural World Test Championship thus setting the stage for a long tournament in red-ball cricket to determine the World Test Champion. The finals of the World Test Championship will held in ....................

South Africa
United Kingdom
India
Australia
New Zealand
Solution:

The International Cricket Council has launched the inaugural World Test Championship. The top 2 teams at the end will compete in the ICC World Test Championship final in the United Kingdom in June 2021.

Q19. Atal ........... Mission (AIM), is an initiative of NITI Aayog, will launch a new program for community innovation to make innovation ecosystem socially inclusive as well as to ensure equitable distribution of infrastructure for innovation across the country to encourage the spirit of innovation.

Invention
Information
Innovation
Introduction
Interpretation
Solution:

Atal Innovation Mission (AIM) which is an initiative of NITI Aayog, will launch a new program for community innovation to make innovation ecosystem socially inclusive as well as to ensure equitable distribution of infrastructure for innovation across the country to encourage the spirit of innovation.

Q20. Union Health Minister has inaugurated the laboratory complex (Lab 3) at NCDC and the new building of National Vector Borne Disease Control Programme (NVBDCP) at the 110th Annual Day celebrations of National Centre for Disease Control (NCDC). Name the Union Health Minister of India.

Amit Shah
J P Nadda
Piyush Goyal
Smriti Irani
Harsh Vardhan
Solution:

Dr Harsh Vardhan, Union Health Minister has inaugurated the laboratory complex (Lab 3) at NCDC and the new building of National Vector Borne Disease Control Programme (NVBDCP) at the 110th Annual Day celebrations of National Centre for Disease Control (NCDC).

               

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August_50.1SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August_60.1
All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 1st August_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?