SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 4th August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 4th August

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

Current affairs are the foremost of every competitive exam. It is the key and paramount factor that can help you score well if you are furnished with the latest details. Current affairs cover various sections like Banking, static and current news that is happening all around. It is the game-changer of every exam. Most of the questions asked in the banking exam are from the current part. Most important exam of the year i.e. SBI Clerk main 2019 is around the corner. It becomes preponderant for you to cover the GA part of the last few months. To help you with your learning The Hindu Review of each month is provided on bankersadda. Attempt the quiz and analyze how much you are updated for the upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW




Q1. Name the Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer who recently took charge as the Controller General of Accounts (CGA).

R M J Joseph
R M Pran konchady
Vandana Sharma
Giriraj Prasad Gupta
Deena Nath Pathak
Solution:

Giriraj Prasad Gupta, Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer, took over as the Controller General of Accounts (CGA).

Q2. Bhasha Mukherjee, a 23-year-old Indian origin doctor was crowned__________________.

Miss Universe 2019
Miss World 2019
Miss England 2019
Miss India 2019
Miss Earth 2019
Solution:

Bhasha Mukherjee, a 23-year-old Indian origin doctor was crowned Miss England 2019.

Q3. Name the state who became the first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system to aid police investigations.

Rajasthan
Madhya Pradesh
Delhi
Uttar Pradesh
Maharashtra
Solution:

Maharashtra became the first state to adopt a digital fingerprint and iris scanning system to aid police investigations.


Q4. The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, is conducting India’s first national (TRS). What is the full form of TRS?

Time Release Study
Time Region Study
Time Receipt Study
Time Rescue Study
Time Repeat Study
Solution:

The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, is conducting India’s first national Time Release Study (TRS).

Q5. President Ram Nath Kovind has been awarded the "National Order of Merit" by the President of Guinea. What is the name of present president of Guinea?

Lansana Conte
Alpha Conde
Sekouba Konate
Moussa Dadis Camara
Louis Lansana Beavogui
Solution:

Alpha Condé is a Guinean politician who has been President of Guinea since December 2010. He spent decades in opposition to a succession of regimes in Guinea.

Q6. World Breastfeeding Week (WBW) being observed from 1st to 7th August 2019. What is the theme of World Breastfeeding Week (WBW)?

Breastfeeding: a key to Sustainable Development
Sustaining Breastfeeding Together
Foundation of Life
Empower Parents, Enable Breastfeeding
Breastfeeding and Work: Let's Make It Work!
Solution:

This year theme of World Breastfeeding Week is "Empower Parents, Enable Breastfeeding".

Q7. President Ram Nath Kovind inaugurated exhibitions on Mahatma Gandhi and Khadi at the “Ebunjan Theatre” in the ___________.

Guinea
Benin
Gambia
Croatia
Bolivia
Solution:

President Ram Nath Kovind inaugurated exhibitions on Mahatma Gandhi and Khadi at the “Ebunjan Theatre” in the Gambia to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi.

Q8. Name the bank who was recently allowed by Reserve Bank of India(RBI) for regular banking services in the country.

Bank of China
Barclays Bank
Bank of America
Bank of Bahrain and Kuwait
Deutsche Bank
Solution:

Reserve Bank of India (RBI) allowed “Bank of China” to offer regular banking services in the country.


Q9. Name the first bank of India who recently get the license to do business in local currency and also inducted to the China’s National Advance Payment System (CNAPS) by the People’s Bank of China (PBOC).

Bank of India (New Zealand)Ltd
PNB International UK Ltd
ICICI Bank UK Ltd
Canara Bank (Tanzania)Ltd
SBI, Shanghai
Solution:

SBI is the only Indian bank to have obtained the license to do business in local currency and also inducted to the CNAPS by the People’s Bank of China (PBOC).

Q10. Gujarat Chief Minister has launched the____________________ from his home town Rajkot, Gujarat. The scheme for the welfare of the girl child.

Mazi Kanya Bhagyashree Scheme
Mukhyamantri Kanya Suraksha Yojana
Vhali Dikri Yojna
Balika Samridhi Yojana
Mukhyamantri Laadli Yojana
Solution:

Gujarat Chief Minister has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot, Gujarat. The scheme for the welfare of the girl child.

Q11. Name the Soccer player who recently suspended by the Soccer body CONMEBOL for 3 months because of accusations of corruption he made at the latest Copa America.

Cristiano Ronaldo
Neymar
Manuel Neuer
Gareth Bale
Lionel Messi
Solution:

Soccer body CONMEBOL suspended Lionel Messi from international matches for three months because of accusations of corruption he made at the latest Copa America.

Q12. Name the freedom fighter who design the National Flag of India and whose 143rd birth anniversary recently celebrated?

Tanguturi Prakasam
Aruna Asaf Ali
Pingali Venkayya
Subramania Bharati
Alluri Sitarama Raju
Solution:

143rd birth anniversary of freedom fighter Pingali Venkayya celebrates on 2nd of August. Pingali Venkayya, a freedom fighter and the designer of the flag on which the Indian national flag.

Q13. For promoting friendship and partnership between India and Guinea president Ram Nath Kovind has been awarded the National Order of Merit by the President of Guinea. What is the Capital of Guinea?

Moroni
Praia
Kinshasa
Conakry
Asmara
Solution:

Conakry is the capital of Guinea, a country in West Africa. The city sits on the slender Kaloum Peninsula, which extends into the Atlantic Ocean.

Q14. SBI is the only Indian bank to have obtained the license to do business in local currency and also inducted to the CNAPS by the People’s Bank of China (PBOC). Who is the present Chairman of SBI?

Pratip Chaudhuri
Naina Lal Kidwai
Shikha Sharma
Arundhati Bhattacharya
Rajnish Kumar
Solution:

Rajnish Kumar is an Indian banker. He is Chairman of the State Bank of India He joined SBI as a Probationary officer in 1980.

Q15. Gujarat Chief Minister has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot, Gujarat. Who is the present CM of Gujarat?

Vijay Rupani
Bhupesh Baghel
Jai Ram Thakur
Raghubar Das
Kamal Nath
Solution:

Vijay Ramniklal Rupani is an Indian politician from the Bharatiya Janata Party. He has been chief minister of Gujarat.

               







All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!

Print Friendly and PDF