SBI PO Exam 2019 English Language Quiz: 5th April 2019

SBI-PO- english- quiz

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.


Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. Rahul Gandhi’s decision to choose Wayanad in Kerala, in addition to Amethi in Uttar Pradesh, to contest, ------------------------------------------- in the 2019 elections.

could well be a defining moment
could well been a defining moment
could well be an defining moment
could well been a defining moments
None of the above
Solution:

'could well be a defining moment' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. Since 'defining' starts with a consonant, it will follow the article 'a'.

Q2. The justice system--------------------------------------, under the Constitution to serve the public without “fear or favour, affection or ill-will” as far as judges are concerned.

in any democracy is was set up
in any democracy is set up
in any democracy is setting up
into any democracy is set up
None of the above
Solution:

'in any democracy is set up' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q3. There is a compelling case for spending ₹3.6 lakh crore on the poor, but ----------------------------------.

it must be done careful.
it must be don’t carefully.
it must been done carefully.
it must be done carefully.
None of the above
Solution:

'it must be done carefully.' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q4. The idea of a minimum income guarantee (MIG) ------------------------------ political parties.

has caught up with the
has caught upto with the
has caught up with them
has caught up with though
None of the above
Solution:

'has caught up with the' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q5. Many landless labourers, agricultural workers and marginal farmers ---------------------------------------.

suffering from multi-dimensional poverty.
suffer for multi-dimensional poverty.
suffer from multi-dimensional poverty.
suffer from multi-dimensional poor.
None of the above
Solution:

'suffer from multi-dimensional poverty.’ is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. With 'suffer' we use 'from' in standard english.

Q6. Due to rapid mechanisation of low-skill jobs in the construction and retail sectors, employment prospects --------------------------------------------.

for the poor appear increasing dismal.
for the poor appearing increasingly dismal.
for them poor appear increasingly dismal.
for the poor appear increasingly dismal.
None of the above
Solution:

'for the poor appear increasingly dismal.' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. Since 'poor' is a proper noun in the context of the sentence, we will use the article 'the' with it.

Q7. Income transfers will surely reduce income inequalities and help bring a large number of households out of the poverty trap or prevent ----------------------------------- event of shocks such as illness or death of an earner.

them from falling into it’s in the
them from falling into it in the
them from falling into its in the
them from falling into it into the
None of the above
Solution:

'them from falling into it in the' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q8. The poor spend most of their income and ------------------------------------- boost to economic activities by increasing overall demand.

a boost in their income will providing a
a boost in their income will provide an
a boost in their income will provide a
an boost in their income will provide a
None of the above
Solution:

'a boost in their income will provide a' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q9. The direct income support to the poor ------------------------------------------ it comes as a supplement to the public services such as primary health and education.

can deliver the intended benefits only if
can deliver them intended benefits only if
can deliver the intent benefits only if
can deliver the intended benefitting only if
None of the above
Solution:

'can deliver the intended benefits only if' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q10. Each year, medical shocks and crop failures ------------------------------------------------ poverty trap.

push many families into them
push many family into the
push many families into the
push to many families into the
None of the above
Solution:

'push many families into the' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. Since 'many' is used here, which is plural in nature, 'families' will be used.

Q11. The PM Fasal Bima Yojana ----------------------------------------providing free and wider insurance coverage.

can been make more comprehensive by
can be make more comprehensive by
can been made more comprehensive by
can be made more comprehensive by
None of the above
Solution:

'can be made more comprehensive by' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q12. The Chinese have interpreted Rome’s ---------------------------------------- between the European and Chinese civilisations.

decision as a historic event that revives ties
decision as an historic event that revives ties
decision as a historic event that reviving ties
decision as a historic event that in revives ties
None of the above
Solution:

'decision as a historic event that revives ties' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. Since 'historic' starts with a consonant, it will follow the article 'a'.

Q13. As water sources in south India begin to show signs of severe distress and exploitation, the focus should move to environmentalists -------------------------------------------- green cover and shrinking water bodies are issues within our control.

whom have been struggling to point out that dwindling
who have been struggling to point out that dwindle
who have been struggling too point out that dwindling
who have been struggling to point out that dwindling
None of the above
Solution:

'who have been struggling to point out that dwindling' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

Q14. Studies have shown that buildings, roads and other hard surfaces ---------------------------------vegetation reflects heat.

absorb and store heat whereas
absorb and store heating whereas
absorb and store heated whereas
absorb and or store heat whereas
None of the above
Solution:

'absorb and store heat whereas' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct. 'Heat' as a subject is used in this sentence.

Q15. Indian elections have become less violent -----------------------------------------.

over the last three decade.
over the lastly three decades.
over them last three decades.
over the last three decades.
None of the above
Solution:

'over the last three decades.' is the correct fit for the blank and makes the sentence meaningfully correct.

               






You may also like to Read:
         

  

Print Friendly and PDF