SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 14th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 14th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW


Q1. The World Bank has appointed recently which of the following as a Managing Director and Chief Financial Officer?

Anshula Kant
Chanda Kochhar
Indra Nooyi
Shikha sharma
Arundhati Bhattacharya
Solution:
The World Bank Group announced that Anshula Kant, an Indian national, has been appointed Managing Director and Chief Financial Officer. Ms. Kant will be the first woman CFO of the Bank.
Q2. Name
the Former Billiards and Snooker Federation of India secretary, who has
recently passed away? 
Pazhavila Ramesan
Girish karnad
C. Kapur
Brij Mohan Khaitan
Vijaya Mulay
Solution:
Former Billiards and Snooker Federation of India secretary C.Kapur passed away. Mr. Kapur served for the cue-sports for more than 40 years.
Q3. In which sport the term
"Robot Umpires" used recently?
Cricket
Baseball
Football
Lawn Tennis
Basketball
Solution:
The Independent Atlantic League became the first American professional baseball league to let a computer call balls and strikes. The umpires have the ability to override the computer, which considers a pitch a strike when the ball bounces and then crosses the zone.
Q4. Which of the following two
countries has recently meet on Space cooperation?
India-China
China-America
America-Japan
Japan-Russia
India-Russia
Solution:
India and Russia bilateral co-operation to the next level in the field of space, including assistance in India’s maiden human space flight mission ‘Gaganyaan’.
Q5. Which among the following platforms would be introducing 'learning Playlist' for educational video's?
Twitter
Facebook
Instagram
Youtube
Google
Solution:
YouTube is bringing a new education feature “Learning Playlists” with dedicated landing pages for educational videos on topics like math, science, music and language.
Q6. In which Country Storm Barry hits recently?
Japan
USA
China
North Korea
Bangladesh
Solution:
In the United States, Tropical Storm Barry began hitting Louisiana. President Donald Trump has declared a state of emergency in Louisiana.
Q7. Which state decided to construct 8.3 lakh Houses under Bangla Abas Yojana for Economically Weaker Section?
Uttarakhand
Tamil Nadu
West Bengal
Punjab
Himachal Pradesh
Solution:
The West Bengal Government has decided to construct 8 lakh 30 thousand houses under Bangla Abas Yojana for the people belonging to Economically Weaker Section.
Q8. In which state Agri-Business Incubation Centre started recently?
Chhattisgarh
Gujarat
Maharashtra
Odisha
Madhya Pradesh
Solution:
Agri-Business Incubation Centre has started in Chhattisgarh. The centre is set up by the Union Agriculture Ministry in the Indira Gandhi Agriculture University of Raipur.
Q9. Under which Scheme over 2000 sports talented are identified?
Khelo India Scheme
Centre of Excellence Scheme
COME and PLAY Scheme
National Sports Talent Contest Scheme
Special Area Games Scheme
Solution:
A total number of two thousand 437 sporting talents have been identified under the Khelo India Scheme. Sports Minister Kiren Rijiju informed.
Q10. Which
state celebrate 13th July as a "Save Water Day"?
Tamil Nadu
Kerala
West Bengal
Gujarat
Jharkhand
Solution:
Chief Minister Mamata Banerjee and eminent persons of different fields, School students took part in a Padayatra in Kolkata to spread the message of water conservation.
Q11. G. Sathiyan, Anthony Amalraj win bronze medal in World Tour Platinum Australian Open the both are related to which sports?
Table Tennis
Cricket
Football
Basketball
Hockey
Solution:
In Table Tennis, Indian pair G. Sathiyan and Anthony Amalraj won the bronze at the World Tour Platinum Australian Open. They defeat Korean pair of Jeoung Youngsik and Lee Sangsu.
Q12. Which company has recently acquired the American software company Red Hat?
IBM
Lenovo
HCL
Accenture
Wipro
Solution:
International Business Machines Corp acquired a software company Red Hat Inc in $34 billion for ramp up its cloud computing business. This is company’s biggest acquisition in its more than 100-year.
Q13. Who is the present CEO of Youtube?
Shantanu Narayen
Susan Wojcicki
Jeff Bezos
Tim Cook
Daniel Zang
Solution:
CEO of YouTube: Susan Wojcicki YouTube Established: February 2005.
Q14. Who is the Minister of Youth Affairs and Sports?
Rajnath Singh
Rajyavardhan Rathore
Ravi Shankar Prasad
Arun Jaitley
Kiren Rijiju
Solution:
Kiren Rijiju is the present Minister of Youth Affairs and Sports.
Q15. Who was the Founder of IBM?
Larry Page
Steve Jobs
Paul Allen
Charles Ranlett Flint
Bill Gates
Solution:
Founder of IBM was Charles Ranlett Flint.
               



You may also like to Read:
 
All the Best BA'ians!!


Print Friendly and PDF