SBI PO Mains 2019 English Quiz based on the Union Budget

Here are 15 questions of English Language based on the Union Budget for SBI PO Mains Exam Preparation:


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Directions (1-10): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage based on which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions. 


Finance Minister Nirmala Sitharaman on Friday presented Budget for 2019-2020. (A) Announcing a (1)slew of measures in her (2) subvention Budget speech, Sitharaman said the government will (3)launch an inter-opearable ATM-like One Nation One Card for pan-India travel, new rental laws for affordable housing, interest (4) maiden scheme for MSMEs and women. After The BSE Sensex _______(B)______ over 450 points, dragged by power, oil and gas, metal and energy counters, after the Budget proposal of raising public shareholding threshold _______(C)_______ fears of sufficient liquidity to absorb the additional float of shares. Sitharaman said it was the right time to consider increasing minimum public shareholding from 25 per cent to 35 per cent.
Hailing the Budget, Prime Minister Narendra Modi said, "It is a citizen friendly, development friendly Budget." (D) Sitharaman lowered the fiscal deficit target to 3.3 per cent for the current fiscal from the earlier estimate through 3.4 per cent of the GDP.
"The fiscal deficit this year is 3.3 per cent brought down from 3.4 per cent," she said while presenting Budget for 2019-20. While presenting interim Budget 2019-20 in February, the government had ______(E)_____ fiscal deficit target at 3.4 per cent would need to grow at eight per cent annually to be able to achieve its target of becoming a $5-trillion economy by 2024-25. The government has proposed lower corporate tax of 25 per cent now widened to companies with an annual turnover of Rs. 400 crore. This will boost the profits of _____________(F)____________— 99.3 per cent of corporate India. The challenge with strategic disinvestment of Air India and a few more PSUs is in attracting investors given the debt burden of many of these firms. (G) The government has also proposed increasing the disinvestment target to Rs 1,05,000 crore in FY20 as against Rs 90,000 crore set in the interim budget. (H) Higher investment in (1)government bonds for foreign portfolio (2)investors should see more flows into the domestic market, (3) yields pressure on interest rates and on bond (4) ease and help the Rupee strengthen. But, the downside risk is outflows in a crisis and the resultant pressure on Rupee and the current account deficit.
The government has allocated Rs 10,000 crore for faster adoption of electric vehicles and has announced upfront (I) incentives for electric vehicles. This will help attract investment for manufacture and ensure clean energy over time. The government has proposed more Foreign Direct Investment in Aviation, Insurance and Media. (J)Both the Aviation and Insurance sectors which need capital could attract inflows with greater control for oversees partners.


Q1. The sentence given in (A) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?

2-4
2-3
3-4
1-4
1-3
Solution:

In the highlighted statement, positions of words marked (1) and (3) seem to be correct. On interchanging (2) and (4) we will get a grammatically correct and contextually meaningful statement. The phrase “interest maiden scheme” is grammatically incorrect therefore hints towards the interchange. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q2. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (B) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.

(I) Shares of Jet Airways on Thursday ____________ over 23 per cent after stock exchanges decided to impose restrictions on its stock trading from June 28.
(II) Following the announcement, the 30-share index _____________ 553.82 points, or 1.38 per cent, to settle at 39,529.72. The bourse hit an intra-day low of 39,481.15 and a high of 40,159.26.

expected
cracked
added
committed
sponsored
Solution:

Apart from “cracked” on other option fits in the given blank. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q3. Which of the following words should fill the blank given in (C) to make it contextually correct and meaningful?

achieved
compared
amalgamated
offered
sparked
Solution:

In the given blank, “sparked” is the most suitable answer choice.
Sparked: ignite
Hence, option (e) is the most suitable answer choice.

Q4. In the passage given, a sentence (D) is given in Italics. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer.

Sitharaman lowered the fiscal deficit
target to 3.3 per cent for
the current fiscal from the earlier
estimate of 3.4 per cent through the GDP
no error
Solution:

Here, the error lies in the fourth part of the given statement, where “through” will be replaced with “of”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q5. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.

(I) The Confederation of Indian Industry (CII) on Thursday said that the 7 percent growth _________ by the Economic Survey for 2019-20 is a pragmatic target.
(II) The company's revenue is _________ at around Rs 19,308 crore for 2018-19, compared with Rs 25,071 crore in 2017-18 and Rs 31,533 crore in 2016-17

offered
revealed
pegged
deposited
tabled
Solution:

Here, “pegged” which means “fix (a price, rate, or amount) at a particular level” is the most suitable answer choice. Apart from “pegged” no other word makes all three statements contextually meaningful. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.


Q6. Which of the following phrases should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively?

ease the forex burden for Indian aviation companies
incentives for electric vehicles
in lieu of the rising income levels
a large swathe of companies
surcharge on those earning between Rs 2 and Rs 5 crore
Solution:

Apart from the phrase given in option (d), no other option forms a grammatically and contextually meaningful statement. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q7. Two sentences are given in italics on both sides of (G). Which of the following statements can come in between the two sentences in place of F and maintain the continuity of the paragraph?

There are incentives, exemptions and tax benefits for senior citizens.
The limit of Rs 25,000 is for individuals who are below 60 years of age.
It will depend on write-offs of loans or sweeteners.
The consideration may allow more people to participate in preventive health check-ups
This helped them reduced their tax liability.
Solution:

Here, options (a), (b) and (d) do not contextually fit in. Also, the statement given in option (e) is grammatically incorrect. Hence, the statement given in option (c) is the most suitable choice to fit in between the italicized statements.

Q8. The sentence given in (H) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?

2-3
3-4
1-2
1-3
2-4
Solution:

In the highlighted statement, positions of words marked (1) and (2) seem to be correct. On interchanging (3) and (4) we will get a grammatically correct and contextually meaningful statement. The phrase “on bond ease” is grammatically incorrect therefore hints towards the interchange. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q9. A word is given in bold in (I). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.

proponent
malady
ingenuity
fledgling
no replacement required
Solution:

Here, the given word is perfectly suitable for the sentence and does not require any improvements. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.

Q10. In the passage given, a sentence (J) is given in Italics. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer.

Both the Aviation and Insurance
sectors which need capital
could attract inflows with
greater control for oversees partners
no error
Solution:

Here, the error lies in the last part of the statement, where “oversees” will be replaced with “overseas”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Directions (11-15): In the following questions, a paragraph is given with two blanks, followed by five words. You have to choose the most suitable combination of words among the four alternative options, which will fill the blank coherently, forming a grammatically correct and contextually meaningful paragraph. If none of the given combination is appropriate to fill the blank, mark option (E) i.e. “none of these” as your answer choice. 


Q11. Additional deduction of ₹1.5 lakh for ___________ paid on loans for affordable housing borrowed up to March 31, 2020. This will come up to _______________ interest reduction of up to ₹3.5 lakh on loans for affordable homes.

(i) Relapse
(ii) Interest
(iii) Abrogate
(iv) Enhanced
(v) Castigated

i, v
ii,iii
ii,iv
i,iv
None of these.
Solution:

Relapse means deteriorate after a period of improvement.
Abrogate means repeal or do away with
Castigated means reprimand (someone) severely.
Only option (ii) and (iv) will fill the given blanks to make the given sentence both meaningful and grammatical correct. Hence, the correct answer choice is option (c).

Q12. PAN and Aadhaar will be _________________, and will allow those without PAN to file income tax by using Aadhaar number. Faceless and anonymous _____________ system for income tax is going to be rolled out this year in phases.

(i) Assessment
(ii) Skewed
(iii) Enjoin
(iv) Interchangeable
(v) Contented

iv, i
ii,iii
ii,iv
i,iii
None of these.
Solution:

Assessment means the action of assessing someone or something.
Skewed means suddenly change direction or position.
Enjoin means instructor urge (someone) to do something
Contented means feeling or expressing happiness or satisfaction
Only option (iv) and (i) will fill the given blanks to make the given sentence both meaningful and grammatical correct. Hence, the correct answer choice is option (a).

Q13. The National Housing Bank is also the _____________ of the housing finance sector. Finance minister proposed the regulation to be _______________ to the RBI. ₹100 lakh crore investment in infrastructure over the next five years.

(i) Mellow
(ii) Constitution
(iii) Regulator
(iv) Cordial
(v) Returned

i, v
iii,v
ii,iv
i,iv
None of these.
Solution:

Mellow means pleasantly smooth or soft; free from harshness.
Regulator means a person or body that supervises a particular industry or business activity.
Cordial means warm and friendly
Only option (iii) and (v) will fill the given blanks to make the given sentence both meaningful and grammatical correct. Hence, the correct answer choice is option (b).

Q14. Minister proposes to expand the women SHGs interest ___________ to all districts in India. For every verified woman SHG member having a Jan Dhan account, an overdraft of ₹5,000 shall be _____________

(i) Subvention
(ii) Scrimp
(iii) Quaint
(iv) Serene
(v) Announced

i, v
ii,iii
ii,iv
i,iv
None of these.
Solution:

Subvention means a grant of money, especially from a government
Scrimp means be thrifty or parsimonious; economize.
Quaint means attractively unusual or old-fashioned.
Serene means calm, peaceful, and untroubled; tranquil.
Announced means make a formal public statement about a fact
Only option (i) and (v) will fill the given blanks to make the given sentence both meaningful and grammatical correct. Hence, the correct answer choice is option (a).

Q15. Draft legislation for setting up of Higher Education Commission will be ___________ later this year. 10 million youth to take up industry ______________ skill training under the Kaushal Vikas Yojana

(i) Sturdy
(ii) Adjourn
(iii) Presented
(iv) Relevant
(v) Muffle

i, v
ii,iii
iii,iv
i,iv
None of these.
Solution:

Sturdy means strongly and solidly built.
Adjourn means break off with the intention of resuming it later.
Presented means formally introduce (someone) to someone else.
Relevant means closely connected or appropriate to what is being done or considered.
Muffle means wrap or cover for warmth.
Only option (iii) and (iv) will fill the given blanks to make the given sentence both meaningful and grammatical correct. Hence, the correct answer choice is option (c).