SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 29th June 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 29th June 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. In which of the following city, the G-20 summit 2019 has begun recently?
Marseille
Osaka
Saint Petersburg
Cancun
Kyiv
Solution:
G-20 summit has begun in Osaka, Japan. The theme of the summit is Human centred future society.
Q2. Which of the following Power Limited Company has launched the behavioural energy saving app ‘Susthome’ recently?
Reliance Power Limited (ADAG)
Power Grid Corporation India Ltd
JSW Energy Limited
Neyveli Lignite Corporation Ltd
BSES Yamuna Power Limited
Solution:
BSES Yamuna Power Ltd launches behavioural energy saving app ‘Susthome’. The app was launched as part of its Demand Side Management programme. BSES partners with energy resources institute TERI, Panasonic India and the Council on Energy, Environment and Water to launch the app.
Q3. Who sworn in as Governor of Manipur as an additional charge during the absence, on leave, of Dr Najma Heptulla?

Banwarilal Purohit
Ganeshi Lal
Padmanabha Acharya
Om Prakash Kohli
Keshari Nath Tripathi
Solution:
Padmanabha Balakrishna Acharya sworn in as Governor of Manipur. The Nagaland Governor Acharya will serve as Governor of Manipur as an additional charge during the absence, on leave, of Dr Najma Heptulla, Governor of Manipur.
Q4. Former ______________ cricketer Shyam Sundar Mitra passes away.
Bengal
Odisha
Bihar
Assam
Kerala
Solution:
Former Bengal cricketer Shyam Sundar Mitra passes away. He was awarded the Karthick Bose Lifetime Achievement Award by Cricket Association of Bengal.
Q5. Former batsman Marcus Trescothick is to retire from professional cricket. Marcus Trescothick was played for-?
South Africa
West Indies
Australia
England
New Zealand
Solution:
Former England batsman Marcus Trescothick is to retire from professional cricket. Trescothick, 43, played 76 Tests for England between 2000 and 2006 and scored 5,825 runs at an average of 43.79.
Q6. What is the theme of G-20 summit 2019?
Producing enough food for the world's population in 2050
The hungry people of world
Ban the terrorist attack
European Union and several special invitees
Human centred future society
Solution:
G-20 summit has begun in Osaka, Japan. The theme of the summit is Human centred future society. 19 countries, the European Union and several special invitees are participating at the Osaka Summit.
Q7. Virat Kohli becomes the fastest cricketer to score 20,000 international runs. He took just ______________ innings to reach the milestone and bettered the time taken by legends such as Sachin Tendulkar and Brian Lara.

420
398
422
417
451
Solution:
Virat Kohli becomes the fastest cricketer to score 20,000 international runs. He took just 417 innings to reach the milestone and bettered the time taken by legends such as Sachin Tendulkar and Brian Lara. The India captain reached the milestone when he reached the score of 37 in India’s 6th match in World Cup tournament against West Indies.
Q8. A statue of Maharaja Ranjit Singh, the legendary ruler of Punjab, was unveiled at the Lahore Fort on his ______________ death anniversary.

190th
150th
180th
140th
160th
Solution:
A statue of Maharaja Ranjit Singh, the legendary ruler of Punjab, was unveiled at the Lahore Fort on his 180th death anniversary. Around 500 people crossed the Wagah border to attend the unveiling event. The sculpture is the result of collaboration between Fakir Khana Museum and Sarkar Khalsa Foundation.
Q9. Mercer has released 25th Annual Cost of Living Survey. Which of the following city is costliest city in the world for the second consecutive year?
Singapore
Hong Kong
Seoul
Tokyo
Mumbai
Solution:
Mercer has released 25th Annual Cost of Living Survey. The costliest city in the world for the second consecutive year is Hong Kong followed by Tokyo, Singapore and Seoul.
Q10. Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust has passes away recently. Jharna Dhara Chowdhury was a ______________ social activist.

Bangladeshi
Indian
Sri Lankan
Pakistani
Nepalese
Solution:
Jharna Dhara Chowdhury, an Eminent Social Activist and secretary of the Gandhi Ashram Trust in Jayag, Noakhali, Bangladesh passes away in Dhaka. She devoted her whole life to promoting peace, communal harmony and social justice. In recognition of her work, she was honored with Padma Shri in 2013. She was awarded Jamnalal Bajaj award in 1998.
               



You may also like to Read:
              

Print Friendly and PDF