SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 18th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 18th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. The 13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in ......…..

London
New Delhi
Manchester
Mumbai
Hyderabad
Solution:

13th meeting of the India-UK Joint Economic and Trade Committee (JETCO) was held in London. Union Minister of Commerce & Industry and Railways and Secretary of State for International Trade of the UK participated in the meeting.

Q2. Who among the following has been appointed as the governor of Chhattisgarh?

Anusuiya Uikey
Anandiben Patel
Biswa Bhusan Harichandan
Ganeshi Lal
Kiran Bedi
Solution:

President Ram Nath Kovind has appointed Anusuiya Uikey as Governor of Chhattisgarh.

Q3. Ministry of Health and Family Welfare has launched a "Jan Jagrukta Abhiyaan" in which of the following State/UT to accelerate measures for prevention and control of Vector Borne Diseases like Malaria, Dengue and Chikungunya.

Lakshadweep
Delhi
Odisha
Daman & Diu
Tamil Nadu
Solution:

Ministry of Health and Family Welfare will launch a Jan Jagrukta Abhiyaan in Delhi to accelerate measures for prevention and control of Vector Borne Diseases like Malaria, Dengue and Chikungunya.

Q4. The Department of Telecom has signed a MoU with Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) to develop a (BRI) for Indian States and Union Territories (UT). BRI stands for?

Broadband Reality Index
Broadband Restoration Index
Broadband Receiving Index
Broadband Restructuring Index
Broadband Readiness Index
Solution:

The Department of Telecom (DoT) and the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) signed a MoU to develop a Broadband Readiness Index (BRI) for Indian States and Union Territories (UT). The first estimate will be made in 2019 and subsequently every year until 2022.

Q5. ......... Aerospace has signed a $50 million follow-up deal with Indian navy under which it will provide complementary missile systems to the Indian navy and India’s MDL Shipyard.

Ukraine
France
Russia
Israel
Japan
Solution:

Israel Aerospace signs $50 million follow-up deal with Indian navy. Under the deal, Israel Aerospace Industries will provide complementary missile systems to the Indian navy and India’s MDL Shipyard.

Q6. The 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship will be hosted in which of the following state of India?

Tamil Nadu
Odisha
Manipur
Rajasthan
Andhra Pradesh
Solution:

Odisha Governor inaugurated the 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship at the Jawaharlal Indoor Stadium in Cuttack, Odisha. The event will witness the top players from India, Australia, England, Malaysia, Scotland and Singapore among other nations competing for coveted titles.

Q7. The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in ..........

Mumbai
Tashkent
New Delhi
Bukhara
Margilan
Solution:

The 8th meeting of India-Uzbekistan Joint Working Group on Counter-Terrorism was held in New Delhi. The Joint Working Group reviewed threats posed by terrorist groups worldwide and in their respective regions including cross border terrorism.

Q8. The President of the Republic of Singapore has appointed who among the following as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC)?

Justice AK Sikri
Justice D Y Chandrachud
Justice Madan Lokur
Justice Dipak Misra
Justice Ranjan Gogoi
Solution:

Former Supreme Court judge, Justice AK Sikri, has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC).

Q9. China has recently gifted warship ‘P625’ to the navy of which of the following Asian nation?

Sri Lanka
Bangladesh
Pakistan
Indonesia
Malaysia
Solution:

China has gifted warship ‘P625’ to Sri Lanka. As a new member of the Lankan Navy, the ‘P625’ frigate will be mainly used for offshore patrol, environment monitoring and anti-piracy combats. The Type 053 frigate was commissioned into China’s People’s Liberation Army Navy in 1994 as the Tongling.

Q10. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in which of the following Indian state?

Arunachal Pradesh
Manipur
Andhra Pradesh
Nagaland
Mizoram
Solution:

The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in Andhra Pradesh.

Q11. Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Who is the Union Health Minister of India?

Harsh Vardhan
Hardeep Singh Puri
Piyush Goyal
Amit Shah
J P Nadda
Solution:

Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Union Health Minister of India: Dr Harsh Vardhan.

Q12. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) from 8% to .........

7.9%
8.2%
8.1%
7.8%
7.7%
Solution:

Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) by 10 basis points from 8% to 7.9%. During the year 2019-2020, accumulations at the credit of subscribers to the GPF and other similar funds shall carry interest at the rate of 7.9% with effect from July 1, 2019 to 30th September 2019.

Q13. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Who is the Sports and Youth Affairs Minister?

Rajyavardhan Singh Rathore
Kiren Rijiju
Anurag Thakur
Ramesh Pokhriyal
Shripad Yesso Naik
Solution:

Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Sports and Youth Affairs Minister: Kiren Rijiju.

Q14. Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola is

Indra Nooyi
Ramon Laguarta
Ankur Jain
Varun Berry
James Quincey
Solution:

Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola: James Quincey.

Q15. Who among the following has become the first female President of the European commission?

Isra Al Mudallal
María Isabel Allende
Irina Bokova
Ursula von der Leyen
Christine Lagarde
Solution:

Ursula von der Leyen has been confirmed as the European commission’s first female President and the first German in the job for more than 50 years.

Q16. With which of the following countries India have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies.

France
Italy
Canada
Germany
UK
Solution:

India and Italy have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies. The meeting was attended by Ambassador of Italy to India, Lorenzo Angeloni and Secretary of Department of Industrial Policy and Promotion, Ramesh Abhishek. The fast-track system in Italy aims to identify and solve problems faced by Indian companies and investors.

Q17. Who among the following has been appointed as the governor of Andhra Pradesh?

Anusuiya Uikey
Kiran Bedi
Biswa Bhusan Harichandan
Satya Pal Malik
Lalji Tandon
Solution:

Biswa Bhusan Harichandan has been appointed as Governor of Andhra Pradesh.

Q18. Who among the following have not been selected in the Akademi Ratna category for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018.

A R Rahman
Zakhir Hussain
Sonal Mansingh
Jatin Goswami
K Kalyanasundaram Pillai
Solution:

Zakhir Hussain, Sonal Mansingh, Jatin Goswami and K Kalyanasundaram Pillai have been selected in the Akademi Ratna category for the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2018.

Q19. Indian shooter Vijayveer Sidhu has won his third gold medal of the ongoing ISSF Junior Shooting World Cup held in .........

Suhl, Germany
Baku, Republic of Azerbaijan
Tbilisi, Georgia
Yerevan, Armenia
Kyiv, Ukraine
Solution:

Indian shooter Vijayveer Sidhu has won his third gold medal of the ongoing ISSF Junior Shooting World Cup in Suhl, Germany.

Q20. GoI has planned to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23. Who is the Union Coal Minister of India?

Amit Shah
Piyush Goyal
Prahlad Joshi
Shripad Yesso Naik
Rajnath Singh
Solution:

GoI has planned to increase the total production of coal in the country to 1 billion tone by 2022-23. Union Coal Minister of India: Prahlad Joshi.

               







Print Friendly and PDF